Hamburger w 100 gramach ma niecałe 300 kcal. Pamiętaj jednak, że ten przysmak zwykle waży dużo więcej - nawet 500 g. Jak łatwo obliczyć, zjadając pokaźnego hamburgera, spożywasz nawet do 1800 kcal. Lepiej zdecydować się na nieco mniejszą odmianę. Zdecydowanie unikaj w tym przypadku popularnych sieciówek fast-foodowych. Lepiej zjeść hamburgera w restauracji lub barze, gdzie używa się mięsa dobrej jakości i świeżych warzyw.
Jeśli w ramach długo wyczekiwanego cheat meal będziesz jeść lody, zdecyduj się na przysmak robiony tradycyjnie, w sprawdzonej lodziarni. Jednak najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie lodów na bazie jogurtu i owoców. Dzięki temu, będziesz mogła ich zjeść znacznie więcej, mieszcząc się w 1000 kcal.
Jak wiadomo - frytka-frytce nierówna. Możesz zjeść porcję frytek z popularnej sieciówki fast-foodowej (zwykle są bardzo cienkie i nie są nasączone tłuszczem, ale prawie zawsze - przesolone). Możesz też wybrać się na frytki belgijskie, ale zwróć uwagę na to, zeby były dobrze odsączone z tłuszczu.
100 g chipsów ze sklepu to ponad 500 kcal. Pamiętaj jednak, że mają też całą masę dodatków: cukier, preparaty aromatyzujące i wzmacniacze smaku. Z tego powodu dużo lepiej zafundować sobie ucztę z chipsów przygotowanych w domu. Możesz je doprawić ulubionymi ziołami i odrobiną soli, a nie całą solniczką.
Jeżeli pyszna pasta to twój obiekt pożądania w ramach cheat meal, wybierz rozważnie! Oczywiście najlepiej wybrać się do restauracji, gdzie pasta jest przygotowywana ze świeżych, wartościowych produktów i makaronu domowej roboty. Dobrze też postawić na sos pomidorowy, bo ma dużo mniej kalorii niż jego "biały" odpowiednik - carbonara.
Jeśli w ramach swojego chet meal zaplanowałaś spałaszowanie ulubionej pizzy, postaraj się, żeby był to posiłek dobrej jakości. Zrezygnuj z kupowania w sklepie gotowej, mrożonej pizzy. Jeśli lubisz gotować - przygotuj pizzę sama w domu, bo dzięki temu będziesz miała pełną kontrolę nad składnikami. Jeśli marzy ci się wyjście do pizzerni - wybierz taką, w której pizza jest robiona ze świeżego, a nie mrożonego ciasta i pieczona w piecu opalanym drewnem.