Zwykły fast food jest passe! Odchudziliśmy hamburgera, frytki i pizzę! [5 FIT PRZEPISÓW]

Życie w biegu sprawia, że brakuje nam czasu na przygotowywanie domowych posiłków, więc często, niestety, sięgamy po niezdrowe i tłuste dania, zjadane na mieście. Dlatego mamy dla was 5 dietetycznych przepisów, które są zdrową odpowiedzią na fast foody! 5 odchudzonych potraw, z użyciem polskich składników, których przyrządzenie sprawi ci czystą przyjemność i zajmie niewiele czasu!
Burgery z kaszy jaglanej Burgery z kaszy jaglanej .

1. Meksykańskie burgery z kaszy jaglanej

Składniki:

-  250g ugotowanej czerwonej fasoli

-  1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

-  2 marchewki

-  3 łyżki sezamu

-  3 łyżki ziaren słonecznika

-  4 łyżki mąki kukurydzianej

-  1/2 papryczki chilli

-  mała czerwona cebula

-  ząbek czosnku

- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,  drobno posiekana świeża mięta

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną i czerwoną fasolę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, posiekaj również chilli.

Na suchej patelni lekko podpraż ziarna sezamu i słonecznika.

Odcedzoną, lekko rozgniecioną fasolę, ugotowaną kaszę, warzywa i nasiona wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj mąkę aż uzyskasz lekko lepką konsystencję umożliwiającą formowanie kotletów - masa powinna być raczej mokra.

Całą masę dopraw do smaku przyprawami - wedle własnego upodobania, a następnie nagrzej piekarnik do 180 st. C i przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia.

Za pomocą łyżki formuj kotleciki o grubości około 10 mm i piecz burgery przez około 30 minut.

Zobacz: Śniadania na płaski brzuch [5 PRZEPISÓW]

Frytki z batatów Frytki z batatów .

2. Frytki z batatów z rozmarynem

Składniki:

- 1 kg batatów

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- sól do smaku

- świeży lub suszony rozmaryn

Przygotowanie:

Dokładnie umyj bataty i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój je w słupki i włóż do miski. Dodaj olej, sól, rozmaryn i całość wymieszaj.

Wyłóż kawałki batatów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z włączoną funkcją termoobiegu. Piecz przez około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Podawaj od razu, póki są gorące!

Zobacz: Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin

Zielona fit pizza Zielona fit pizza .

3. Pełnoziarnista zielona pizza

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki gryczanej

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- pół łyżeczki soli

- 1 szklanka wody

- 1 łyżka suszonych drożdży

Pesto: bazylia, słonecznik, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sok z cytryny.

Nadzienie:

- 1 duża cukinia,

- ser kozi lub tofu

- rukola

- pół awokado

- kawałek brokuła

- pestki dyni

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wyrobione i rozwałkowane ciasto posmaruj pesto. Ułóż na nim starty ser kozi lub tofu, cienkie plasterki cukinii, małe kawałeczki brokuła. Całość piecz w 190 stopniach Celsjusza do zarumienienia pizzy. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch rukolą, połóż cienkie plasterki awokado i podprażonymi pestkami dyni. Całość dopraw kolorowym pieprzem.

Zobacz: Jak schudnąć 5 kilogramów? [2-TYGODNIOWY PLAN]

tacos tacos .

4. Dietetyczne tacos z kurczakiem

Składniki:

- muszle taco

- filet z kurczaka

- pomidorki koktajlowe

- oliwa z oliwek

- liście kapusty pekińskiej

- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry

Składniki na guacamole: 1 awokado, sok z małej limonki, cebula, papryczka chili, ząbek czosnku

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj salsę guacamole. Obierz awokado, pokrój w kostkę i polej sokiem z limonki. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, papryczkę oraz ząbek czosnku.Wszystko zblenduj i dopraw odrobiną soli.

Kurczaka po doprawieniu i pokrojeniu na kawałki, usmaż na łyżeczce oliwy. Pomidorki przekrój i poszatkuj liście kapusty.

Nakładaj na muszle taco - kurczaka z warzywami, a na to guacamole.

Zobacz: Pyszne desery z nasionami chia [5 PRZEPISÓW]

Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu .

5. Pikantne chipsy z jarmużu

Składniki:

- kilka dużych liści jarmużu,

- oliwa z oliwek

- przyprawy: ostra papryka w proszku, czosnek, sól do smaku

Przygotowanie:

Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki i usuń grubsze łodyżki. Przygotowane liście wymieszaj z oliwą i przyprawami.

Piecz w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 10 minut. Gotowe!

Zobacz: Zdrowe obiady w 30 minut [5 PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.