Składniki:
- 250g ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 papryczki chilli
- mała czerwona cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, drobno posiekana świeża mięta
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną i czerwoną fasolę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, posiekaj również chilli.
Na suchej patelni lekko podpraż ziarna sezamu i słonecznika.
Odcedzoną, lekko rozgniecioną fasolę, ugotowaną kaszę, warzywa i nasiona wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj mąkę aż uzyskasz lekko lepką konsystencję umożliwiającą formowanie kotletów - masa powinna być raczej mokra.
Całą masę dopraw do smaku przyprawami - wedle własnego upodobania, a następnie nagrzej piekarnik do 180 st. C i przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia.
Za pomocą łyżki formuj kotleciki o grubości około 10 mm i piecz burgery przez około 30 minut.
Składniki:
- 1 kg batatów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- świeży lub suszony rozmaryn
Przygotowanie:
Dokładnie umyj bataty i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój je w słupki i włóż do miski. Dodaj olej, sól, rozmaryn i całość wymieszaj.
Wyłóż kawałki batatów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z włączoną funkcją termoobiegu. Piecz przez około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Podawaj od razu, póki są gorące!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka suszonych drożdży
Pesto: bazylia, słonecznik, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sok z cytryny.
Nadzienie:
- 1 duża cukinia,
- ser kozi lub tofu
- rukola
- pół awokado
- kawałek brokuła
- pestki dyni
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wyrobione i rozwałkowane ciasto posmaruj pesto. Ułóż na nim starty ser kozi lub tofu, cienkie plasterki cukinii, małe kawałeczki brokuła. Całość piecz w 190 stopniach Celsjusza do zarumienienia pizzy. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch rukolą, połóż cienkie plasterki awokado i podprażonymi pestkami dyni. Całość dopraw kolorowym pieprzem.
Składniki:
- muszle taco
- filet z kurczaka
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- liście kapusty pekińskiej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry
Składniki na guacamole: 1 awokado, sok z małej limonki, cebula, papryczka chili, ząbek czosnku
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj salsę guacamole. Obierz awokado, pokrój w kostkę i polej sokiem z limonki. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, papryczkę oraz ząbek czosnku.Wszystko zblenduj i dopraw odrobiną soli.
Kurczaka po doprawieniu i pokrojeniu na kawałki, usmaż na łyżeczce oliwy. Pomidorki przekrój i poszatkuj liście kapusty.
Nakładaj na muszle taco - kurczaka z warzywami, a na to guacamole.
Składniki:
- kilka dużych liści jarmużu,
- oliwa z oliwek
- przyprawy: ostra papryka w proszku, czosnek, sól do smaku
Przygotowanie:
Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki i usuń grubsze łodyżki. Przygotowane liście wymieszaj z oliwą i przyprawami.
Piecz w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 10 minut. Gotowe!