Niewiele osób o tym wie, ale kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych na całym świecie. Kiedyś uchodziła wyłącznie za produkt, który szybko zapełnia żołądek, pozostawia uczucie sytości na dłużej, więc królowała na stołach szczególnie osób biedniejszych. Obecnie pojawia się w naszej kuchni na równi z ziemniakami, ryżem czy makaronem.
Warto wiedzieć, że kasza manna powstaje w trakcie przemiału ziaren pszenicy. W trakcie tego procesu powstają także inne grubsze kasze oraz mąka i otręby pszenne. Na przykład grysik to powstaje z odsiewu i jest bardzo drobną frakcja bielma mącznego. Jak rozpoznać dobrą kaszę manną? Wysokiej jakości kasza manna musi być sypka i wyróżniać się jednolitym, jasny, najczęściej żółtym kolorem.
Niekiedy kaszę manną produkuje się także w formie manny razowej, czyli z dodatkiem otrąb. Możemy także spotkać kaszę manną orkiszową, i semolinę, która jest pozyskiwana z pszenicy durum. Opcją dla zabieganych jest także kasza manna błyskawiczna. To gatunek, który nie wymaga zbyt długiego gotowania.
Choć niektórzy uważają, że kasza manna to produkt dla dzieci, nic bardziej mylnego. Kasza manna wkracza na kulinarne salony i zaczyna pojawiać jako danie główne lub dodatek nawet w najbardziej wyrafinowanych restauracjach. Gotowanie kaszy manny jest bajecznie proste, a pozostawia tak szerokie pole do popisu, że naprawdę warto spróbować.
Zanim jednak zdradzimy przepisy na kaszę manną na mleku i kasze manną na wodzie – czyli podstawowe jej sposoby przyrządzenia – poznajmy właściwości i wartości odżywcze kaszy manny. A ta ma ich całkiem sporo!
Kasza manna zawiera niestety niewiele błonnika. Wynika to z tego, że jest produktem przemiany pszenicy, który składa się tylko z bielma mącznego. Ale to nie znaczy, że nie jest cennym produktem pod względem wartości odżywczych. Aż 78 proc. kaszy manny stanowią węglowodany. I to te dobre! Większość z nich to łatwo przyswajalna skrobia. Kolejnych 10 proc. kaszy manny to białka, głównie czysty gluten. W kaszy manny znajdziemy także niewielkie ilości tłuszczu. Wspominamy nawet o tych śladowych ilościach, ponieważ to głównie najcenniejsze dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Kasza manna to dobre źródło witamin z grupy B. Już 100 g tego produktu (a to mniej więcej tyle, co jedna porcja) zaspokaja w 5 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tiaminę, czyli B1, niacynę - B3; pirydoksynę -B6 i kwas foliowy - B9. W tej dawce zaspokoimy też w 8 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę i kwas pantotenowy. Produkt dostarczy nam także fosforu, żelaza, miedzi i cynku.
Jeśli chodzi o właściwości kaszy manny, to należy przede wszystkim podkreślić, że jest ona świetna jako produkt rozszerzający dietę niemowląt. Ze względu na wysoką przyswajalność kaszy manny, mogą ją już spożywać dzieci w piątym miesiącu życia. Jest więc jednym z pierwszych zalecanych produktów zaraz po mleku matki lub mleku modyfikowanym.
Grysik sprawdza się także w diecie dorosłych. Kasza manna spożywana na śniadanie dostarczy energii na wiele godzin. Jeśli chodzi o kalorie kaszy manny, to w 100 g produktu znajdziemy ich dużo – aż 370 kalorii. To jednak „dobre” kalorie. Dostarczą białka, które jest budulcem komórek i kości. Witaminy i minerały obecne w kaszy manny, pomogą utrzymać prawidłowy stan kości, wspomogą układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.
Poniżej przybliżamy dwa najpopularniejsze przepisy z wykorzystaniem grysiku – przepis na kaszę manną na mleku i kaszy manną na wodzie.
Potrzebujesz około pół litra mleka. Odlej wcześniej ¾ szklanki mleka i wsyp do niego kaszę (około sześciu łyżek). Resztę mleka zagotuj ze szczyptą soli i łyżką masła. Dodaj kaszę rozmiękczoną w mleku. Gotuj i cały czas mieszaj. Kasza będzie gotowa, kiedy będzie miała gładką konsystencję.
Kasza manna na wodzie
Z dwóch szklanek wody odlej ¾ szklanki. Wodę zagotuj z odrobiną soli i masła. W tym samym czasie wsyp kaszę do odstawionej wody. Wymieszaj, poczekaj aż spęcznieje. Dodaj do gotującej się wody. Ciągle mieszaj i doprowadź kaszę do ulubionej konsystencji.