Chleb - kalorie

Po chleb sięgamy nawet kilka razy w ciągu dnia. Powszechnie uważany jest za tuczący, co nie do końca jest prawdą.

Naukowcy potwierdzają, że jeżeli chcemy schudnąć bądź utrzymać wagę, nie powinniśmy całkowicie wykluczać chleba z diety . Zwróćmy uwagę, że jeśli chodzi o chleb,  kalorie uzależnione są od rodzaju pieczywa, a więc przede wszystkim mąki oraz dodatków. Do wyboru mamy chleb razowy, żytni, pszenny, orkiszowy, graham, pełnoziarnisty, tostowy, biały, słonecznikowy, wieloziarnisty. Nie każdy z nich jednak jest jednak zdrowy. Często spożywanie białego pieczywa zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości - kromka chleba pszennego ważąca 25 gram to 64 kalorii, co w przeliczeniu na 100 gram daje 257 kalorii. Znacznie lepszym wyborem jest chleb pełnoziarnisty, który jest mniej kaloryczny i nie prowadzi do tak negatywnych skutków.

Zobacz: Dietetyczne obiady dla osób uprawiających fitness [5 PRZEPISÓW]

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA