Okra (piżmian jadalny)
To niepozorne, pokryte delikatnym meszkiem warzywo jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, potasu oraz luteiny. Ponadto zawiera bardzo dużo rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i wspomaga odchudzanie.
Okra dzięki swojemu bogactwu witamin i minerałów staje się coraz bardziej popularna. W Polsce zazwyczaj możemy ją dostać w puszce lub w postaci mrożonki.
Warzywo to jest idealne do zagęszczania na przykład sosów czy zup, ze względu na swój charakterystyczny śluz. Świetnie smakuje zarówno usmażone, ugotowane lub przygotowane na parze. Często jest wykorzystywane w kuchni indyjskiej.
Papryczki jalapeno
Warto urozmaicić swoje dania dodając do nich papryczkę jalapeno. Napędza metabolizm i jest bogata w cenny dla naszej urody antyoksydant - kapsaicynę, która ma działanie przeciwzapalne i podkręcające naszą przemianę materii.
Papryczki jalapeno występują w 3 kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym.
Warto sięgać po papryczki, bo jak udowodniły badania osoby jedzące pikantne przyprawy odczuwają mniejszy głód i spalają więcej kalorii!
Fenkuł (koper włoski)
Fenkuł jest łatwo dostępnym warzywem w Polsce, ale mimo to mało osób go wykorzystuje. Szkoda, bo koper włoski zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ponadto jest bardzo prosty w przygotowaniu i w całości jadalny (liście, nasiona, łodygi).
Fenkuł charakteryzuje się delikatnie słodkawym smakiem i sprawdzi się w wielu daniach: zupach, sałatkach czy gulaszach. Doskonale smakuje ugotowany na parze! Ma dużo witaminy C, błonnika pokarmowego i potasu. Zapobiega nowotworom i łagodzi stany zapalne w naszym organizmie. Warto po niego od czasu do czasu sięgnąć, tym bardziej, że długo zachowuje świeżość!
Jadalne pędy paproci (Fiddleheads)
Niewiele osób w Polsce słyszało o jadalnych liściach paproci. Nie ulega jednak wątpliwości, że niedługo spotkamy je w sklepach.
Zawierają wiele cennych składników: witaminę A i C, ryboflawinę i niacynę. Wzmacniają naszą odporność i polepszają nasz wzrok.
Pędy paproci smakują, jak fasolka szparagowa i szparagi. Można je gotować na parze, dodawać do sałatek lub zup.
Więcej podobnych porad znajdziesz tutaj.