Czysta dieta nie polega na ograniczaniu spożywanych posiłków czy głodówce. Jej założeniem jest spożywanie czystych produktów, czyli nieprzetworzonych. Oprócz dostępny świeżych owoców, warzyw czy mięsa, możesz korzystać też z rożnych dodatków, pod warunkiem, że przygotujesz je sama. Zastanawiasz się jakie potrawy możesz przyrządzić będąc na diecie? Poznaj przepisy na cały dzień.
Składniki:
1,5 szklanki mleka migdałowego
pół szklanki wody kokosowej (w miarę możliwości ? świeżej)
2 liście jarmużu (odmiany ciemnozielonej) lub boćwiny, grubo pokrojone
pół awokado
pół szklanki pokrojonego mango
pół szklanki lodu
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki razem, do otrzymania jednolitej konsystencji. Wodę kokosową ze świeżego kokosa można pozyskać bezpośrednio (z kokosów kupowanych w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych supermarketach). Jeżeli nie uda ci się kupić kokosa, poszukaj wody kokosowej w opakowaniach. Jeżeli nie przygotowujesz samodzielnie mleka migdałowego, tylko korzystasz z gotowego produktu, wybierz taki, który nie będzie zawierać soi.
SPRAWDŹ: te zdrowe propozycje dodadzą ci energii na cały dzień
Składniki:
1 szklanka suszonej zielonej soczewicy
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
sok z 1 cytryny
pół szklanka ananasa, pokrojonego w drobną kostkę
pół szklanki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli morskiej
1 szklanka cukinii, pokrojonej w kostkę
1 szklanka ogórka, pokrojonego w kostkę
pół szklanki marchewki, pokrojonej w kostkę
pół szklanki liści kolendry, przyciętych i posiekanych
pół szklanki młodej cebulki
2 szklanki sałaty, umytej i osuszonej
Przygotowanie:
Zalej suszoną soczewicę trzema szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Kiedy zmięknie, zdejmij ją z ognia i odsącz. Odstaw do ostygnięcia.
W celu przygotowania dressingu umieść kminek, kurkumę, imbir, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól morską w zakręcanym szklanym słoiku i energicznie wstrząśnij. Możesz również umieścić wszystkie składniki (oprócz ananasa) w robocie kuchennym i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ananasa dodaj na koniec, aby dressing zrobił się ziarnisty.
W celu przygotowania sałatki umieść soczewicę i wszystkie warzywa (za wyjątkiem sałaty) w misce. Dodaj dressing, dobrze wymieszaj i odstaw na pięć minut, aby smaki się ze sobą połączyły. Podaj na sałacie.
Składniki:
1,5 szklanki dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
1 łyżka czerwonej lub słodkiej cebuli, posiekana
pół szklanki żółtej cukinii lub żółtego kabaczka, pokrojonych w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka soli morskiej
? łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka octu jabłkowego
4 szklanki wody
świeża pietruszka, kiełki lub nasiona słonecznika (do ozdoby)
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki oprócz ozdobnych. Dopraw do smaku. Podaj ozdobione pietruszką, kiełkami lub nasionami słonecznika. W celu uzyskania ostrzejszego smaku możesz dodać świeżą papryczkę chili.
Składniki:
2 (120 g) piersi z kurczaka bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cukinia, pokrojona na 6 ukośnych kawałków
1 żółty kabaczek, pokrojony na 6 ukośnych kawałków
1 duża pieczarka, przekrojona na pół
1 łyżeczka sosu sojowego nama shoyu lub sosu sojowego tamari bez pszenicy
6 szparagów, przyciętych i pokrojonych w plastry
4 młode cebulki
Przygotowanie:
Połącz sos nama shoyu lub tamari z 1 łyżką oliwy, a następnie zamarynuj w tym pieczarkę.
Ustaw grill na wysoką temperaturę. Posmaruj kurczaka 1 łyżką oliwy z oliwek i delikatnie przypraw.
Umieść wszystkie warzywa (oprócz pieczarki) w misce, a następnie wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Grilluj warzywa przez około 1? minuty z każdej strony, potem odstaw. Grilluj połówki pieczarki po 2 minuty z każdej strony, potem odstaw. Grilluj kurczaka po około 3 minuty z każdej strony. Wyłóż grillowane warzywa na talerze i połóż na nich kurczaka.
Składniki:
300 g tuńczyka, pociętego na kawałki o długości 2,5 cm
pół szklanki sosu sojowego nama shoyu lub sosu sojowego tamari bez pszenicy (bezglutenowy sos sojowy)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżeczki syropu klonowego
korzeń imbiru o długości 2,5 cm, pokrojony w cienkie plastry
1 marchewka, pokrojona w ukośne plastry
1 młoda kapusta chińska, pokrojona na podłużne plastry
1 szklanka brokułów, drobno pokrojonych
1 cukinia, pokrojona w ukośne plastry
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce sos tamari lub nama shoyu, imbir, czosnek i syrop klonowy. Dodaj kawałki tuńczyka, odstaw na kilka minut do marynowania.
Podziel równo kawałki tuńczyka i nadziej na dwa patyki do szaszłyków. Ustaw rożen na wysoką temperaturę. Kiedy urządzenie się już nagrzeje, umieść w nim szaszłyki na 1?2 minuty. Obróć i pozostaw szaszłyki przez 1?2 minuty.
Rozgrzej patelnię do smażenia sauté na dużym ogniu. Wlej na nią oliwę i olej sezamowy. Dodaj wszystkie warzywa z wyjątkiem kapusty chińskiej. Drewnianą łyżką mieszaj warzywa, aby pokryły się oliwą i olejem. Gotuj przez 2 minuty.
Dodaj kapustę chińską i ? szklanki wody. Przykryj na jedną minutę, żeby warzywa lekko się poddusiły. Umieść warzywa w płaskiej misce i posyp cząstkami tuńczyka. Tuńczyka możesz zastąpić również rybą o białym mięsie, na przykład skalnikiem prążkowanym lub dorszem.
Niewielkie ilości przefermentowanej soi, na przykład w postaci sosu tamari, wpływają korzystnie na trawienie, więc bardzo ograniczone spożycie soi (jak w powyższym przepisie) nie jest szkodliwe. Ogólnie jednak podczas realizacji diety Clean soję należy eliminować.
Składniki:
2,5 szklanki pokrojonego ananasa
1 limonka, obrana ze skórki
pół szklanki świeżej mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do sokowirówki. Możesz wypić bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce w szklanym słoiku z pokrywką. Należy go spożyć w ciągu jednego dnia.