Kwiaty, które zamierzamy zjeść, najlepiej zrywać w ogrodzie. Ważne, żeby był to nasz własny ogród lub ogród kogoś znajomego - wtedy mamy pewność, że kwiaty nie były pryskane lub nawożone w inny sposób. Można je także kupić w sklepie z ekologiczną żywnością lub zamówić u dostawcy kwiatów, który dysponuje tymi przeznaczonymi do celów gastronomicznych. Lepiej nie jeść kwiatów, które rosły przy ruchliwych drogach, w parkach lub tych pochodzących z kwiaciarni. Niektóre kwiaty jadalne są bardzo zdrowe - wspomagają odporność organizmu (np. bratek ma sporo witaminy C), nagietek wspiera układ trawienny, co ma oczywiście przełożenie na walkę z nadprogramowymi kilogramami.
Nagietek, podobnie jak inne kwiaty jadalne, doskonale sprawdza się jako składnik sałatek. Poza tym można go dodawać do zup i sosów, dzięki czemu będą miały delikatniejszy, odrobinę słodszy smak. Płatki kwiatów nagietka można także używać zamiast kurkumy - do barwienia ryżu, czy masła.
Kwiat mniszka lekarskiego przypomina w smaku miód. Jest pyszny. Można go dodawać do sałatek, ale też przygotowywać z niego napary i nalewki, które wspaniale poprawiają odporność organizmu.
Kwiaty nasturcji mają lekko pikantny smak. Niektórzy porównują je do rzeżuchy. Dlatego właśnie nasturcję można dodawać do delikatnych w smaku sałatek, żeby nieco podkręcić swoje doznania smakowe. Kwiaty nasturcji doskonale pasują także do twarożku. Ich obecność w menu pomoże zwalczyć infekcje dróg moczowych.
Stokrotka to doskonały element letnich sałatek. Małe kwiaty dodaje się w całości, z większych obrywa się płatki. Kwiaty stokrotki doskonale nadają się także jako dodatek do słodkich deserów - tortów, deserów lodowych, gofrów etc. Można je także wrzucić do blendera, wraz z innymi składnikami na koktajl.
Bardzo łagodny smak bratka ogrodowego czyni z niego wspaniały dodatek do serów, ale równie dobrze sprawdza się jako składnik deserów. Bratka można także dodawać do sałatek i pięknie dekorować nim desery.