Jedz kwiaty! 5 superzdrowych gatunków, które wspomagają trawienie i zwiększają odporność. Podpowiadamy skąd je wziąć i jak podać

Sałatka z nasturcji? A może deser z bratkami? Kwiaty na talerzu, mogą być nie tylko dekoracją, ale też pysznym elementem potrawy. Zanim więc widelcem odsuniesz je na bok, dowiedz się, jakie korzyści przyniesie ci jedzenie tych kolorowych przysmaków.
Kwiaty na talerzu wyglądają pięknie i są bardzo zdrowe. Kwiaty na talerzu wyglądają pięknie i są bardzo zdrowe. Pinterest

Kwiaty jadalne - właściwości

Kwiaty, które zamierzamy zjeść, najlepiej zrywać w ogrodzie. Ważne, żeby był to nasz własny ogród lub ogród kogoś znajomego - wtedy mamy pewność, że kwiaty nie były pryskane lub nawożone w inny sposób. Można je także kupić w sklepie z ekologiczną żywnością lub zamówić u dostawcy kwiatów, który dysponuje tymi przeznaczonymi do celów gastronomicznych. Lepiej nie jeść kwiatów, które rosły przy ruchliwych drogach, w parkach lub tych pochodzących z kwiaciarni. Niektóre kwiaty jadalne są bardzo zdrowe - wspomagają odporność organizmu (np. bratek ma sporo witaminy C), nagietek wspiera układ trawienny, co ma oczywiście przełożenie na walkę z nadprogramowymi kilogramami. 

5 przepisów na czekoladowe desery do 150 kcal

Nagietek jest często wykorzystywany do produkcji kosmetyków Nagietek jest często wykorzystywany do produkcji kosmetyków Pinterest

Nagietek - łagodzi smak i pięknie barwi jedzenie

Nagietek, podobnie jak inne kwiaty jadalne, doskonale sprawdza się jako składnik sałatek. Poza tym można go dodawać do zup i sosów, dzięki czemu będą miały delikatniejszy, odrobinę słodszy smak. Płatki kwiatów nagietka można także używać zamiast kurkumy - do barwienia ryżu, czy masła. 

Mniszek lekarski jest często mylony z mleczem! Mniszek lekarski jest często mylony z mleczem! Pinterest

Mniszek lekarski - nie mylić z mleczem!

Kwiat mniszka lekarskiego przypomina w smaku miód. Jest pyszny. Można go dodawać do sałatek, ale też przygotowywać z niego napary i nalewki, które wspaniale poprawiają odporność organizmu. 

5 pomysłów na śniadania od Ani Lewandowskiej

Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa. Pinterest

Nasturcja podkreśla smak potraw

Kwiaty nasturcji mają lekko pikantny smak. Niektórzy porównują je do rzeżuchy. Dlatego właśnie nasturcję można dodawać do delikatnych w smaku sałatek, żeby nieco podkręcić swoje doznania smakowe. Kwiaty nasturcji doskonale pasują także do twarożku. Ich obecność w menu pomoże zwalczyć infekcje dróg moczowych. 

Zdrowe obiady w 30 minut

Stokrotka, czyli Bellis to roślina dzika, ale często można ją znaleźć w swoim ogrodzie. Stokrotka, czyli Bellis to roślina dzika, ale często można ją znaleźć w swoim ogrodzie. Pinterest

Stokrotka - do deserów i koktajli

Stokrotka to doskonały element letnich sałatek. Małe kwiaty dodaje się w całości, z większych obrywa się płatki. Kwiaty stokrotki doskonale nadają się także jako dodatek do słodkich deserów - tortów, deserów lodowych, gofrów etc. Można je także wrzucić do blendera, wraz z innymi składnikami na koktajl. 

Bratek ogrodowy jest zarówno piękny, jak i smaczny. Bratek ogrodowy jest zarówno piękny, jak i smaczny. Pinterest

Bratek - subtelna dekoracja deserów

Bardzo łagodny smak bratka ogrodowego czyni z niego wspaniały dodatek do serów, ale równie dobrze sprawdza się jako składnik deserów. Bratka można także dodawać do sałatek i pięknie dekorować nim desery. 

4 inspiracje na omlety w nietypowej odsłonie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.