5 deserów, które podbiją twoje podniebienie [PRZEPISY]

Masz ochotę na coś słodkiego? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie 5 słodkich przepisów z wykorzystaniem produktów z lipcowego pudełka Fitlovebox & Fitness.sport.pl. Są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne!
deser z chia deser z chia www.thatgirlcookshealthy.com

Brzoskwiniowy mus z chia, ananasem i imbirem

Składniki:

- 2 brzoskwinie

- 3 łyżki liofilizowanego ananasa

- 1/2 łyżeczki startego imbiru

- 2 łyżki nasion chia

- świeża mięta do dekoracji

- szklanka mleka

Przygotowanie:

Obierz brzoskwinie, wyjmij pestki i zmiksuj je w blenderze. Do powstałej masy dodaj liofilizowanego ananasa i starty imbir. Nasiona chia zalej szklanką ciepłego mleka i odstaw na 15 minut.

Gdy masa już zgęstnieje, nakładaj do kieliszków warstwę nasion chia, a na nią warstwę musu z mango, na przemian. Ozdób wierzch świeżą miętą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Zobacz: Ujemne kalorie: jedz i chudnij

batony mocy batony mocy www.foodiecrush.com

Batony mocy z ananasem, żurawiną i jagodami

Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych

- 1/2 szklanki płatków z amarantusa

- 1 szklanka mieszanki różnych orzechów, suszonej żurawiny

- garść jagód

- 3 łyżki liofilizowanego ananasa

-  5 łyżek syropu daktylowego

- 2 łyżki masła orzechowego

- łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

W garnku delikatnie podgrzej syrop z masłem orzechowym. Dodaj resztę produktów, wymieszaj, a następnie przelej do formy. Kiedy masa ostygnie pokrój ją na batony.

Zobacz: Czerwone koktajle, które opóźniają starzenie się [5 PRZEPISÓW]

tapioka z owocami tapioka z owocami www.yummly.com

Tapioka z owocami i syropem daktylowym

Składniki:

- 1/2 szklanki kuleczek tapioki

- 1 szklanka mleka sojowego

- 2 łyżki syropu daktylowego

- świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Kuleczki tapioki zalej mlekiem sojowymi i odstaw na godzinę. Następnie gotuj całość przez 15 minut. Powstałą masę przelej do słoików i polej syropem daktylowym. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem udekoruj wierzch świeżymi, pokrojonymi owocami. Doskonale sprawdzą się maliny, brzoskwinie, borówki.

Zobacz: Witaminy. Czy wystarczą te z jedzenia?

babeczki babeczki www.taste.com.au

Babeczki razowe z kremem kasztanowym

Składniki:

- 125 g mąki razowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 110 g cukru trzcinowego

- 120 g miękkiego masła

- 2 jajka

- 4 łyżki kremu kasztanowego

- 3 łyżki mleka sojowego

- banan do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza mlekiem i bananem zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj mleko i ponownie zmiksuj. Papilotki do babeczek napełnij masą i dekoruj plasterkami banana.

Piecz w 180°C przez około 20 min. Po upływie tego czasu sprawdź, czy są już gotowe.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i poczekaj aż wystygną.

Zobacz: Białko w diecie? Oto 10 produktów, dzięki którym dostarczysz więcej protein

ciasteczka z czarnuszką ciasteczka z czarnuszką www.kuchnia.blomedia.pl

Owsiane ciasteczka z czarnuszką

Składniki:

- 1/2 szklanki płatków owsianych

- 1/3 szklanki pestek słonecznika

- 70 g masła

- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.

- 2 łyżki czarnuszki

- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej

Przygotowanie:

Płatki owsiane i pestki słonecznika zmiel w młynku do kawy na drobny proszek. Następnie połącz je z masłem, solą, kwaśną śmietaną i czarnuszką. Wyrób masę i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij z niego okrągłe ciasteczka. Ułóż je na blasze pokrytej pergaminem i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Upiecz je na złotobrązowy kolor.

Zobacz: Indeks sytości. Wybieraj produkty, które sprawią, że nie będziesz głodna

Więcej o:
Copyright © Agora SA