Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 3 łyżki liofilizowanego ananasa
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki nasion chia
- świeża mięta do dekoracji
- szklanka mleka
Przygotowanie:
Obierz brzoskwinie, wyjmij pestki i zmiksuj je w blenderze. Do powstałej masy dodaj liofilizowanego ananasa i starty imbir. Nasiona chia zalej szklanką ciepłego mleka i odstaw na 15 minut.
Gdy masa już zgęstnieje, nakładaj do kieliszków warstwę nasion chia, a na nią warstwę musu z mango, na przemian. Ozdób wierzch świeżą miętą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków z amarantusa
- 1 szklanka mieszanki różnych orzechów, suszonej żurawiny
- garść jagód
- 3 łyżki liofilizowanego ananasa
- 5 łyżek syropu daktylowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
W garnku delikatnie podgrzej syrop z masłem orzechowym. Dodaj resztę produktów, wymieszaj, a następnie przelej do formy. Kiedy masa ostygnie pokrój ją na batony.
Składniki:
- 1/2 szklanki kuleczek tapioki
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki syropu daktylowego
- świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Kuleczki tapioki zalej mlekiem sojowymi i odstaw na godzinę. Następnie gotuj całość przez 15 minut. Powstałą masę przelej do słoików i polej syropem daktylowym. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem udekoruj wierzch świeżymi, pokrojonymi owocami. Doskonale sprawdzą się maliny, brzoskwinie, borówki.
Składniki:
- 125 g mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g cukru trzcinowego
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 łyżki kremu kasztanowego
- 3 łyżki mleka sojowego
- banan do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza mlekiem i bananem zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj mleko i ponownie zmiksuj. Papilotki do babeczek napełnij masą i dekoruj plasterkami banana.
Piecz w 180°C przez około 20 min. Po upływie tego czasu sprawdź, czy są już gotowe.
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i poczekaj aż wystygną.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 70 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
Przygotowanie:
Płatki owsiane i pestki słonecznika zmiel w młynku do kawy na drobny proszek. Następnie połącz je z masłem, solą, kwaśną śmietaną i czarnuszką. Wyrób masę i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij z niego okrągłe ciasteczka. Ułóż je na blasze pokrytej pergaminem i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Upiecz je na złotobrązowy kolor.