Dania, które ochłodzą i pomogą schudnąć [5 PRZEPISÓW]

Jeżeli podczas upałów tracisz apetyt i nie masz ochoty jeść nic ciepłego mamy dla ciebie coś specjalnego. Przygotowaliśmy 5 zdrowych przepisów na dania, które możesz szybko i prosto przygotować oraz dodadzą ci ochłody.
Gazpacho Gazpacho www.bitchincamero.com

1. Gazpacho

Składniki:

- 7 czerwonych pomidorów

- czerwona papryka

- ogórek

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżeczki papryki ostrej

- sól

- pieprz

- bułka

Przygotowanie:

Parzymy pomidory, obieramy wszystkie warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Połowę pokrojonych pomidorów, papryki i ogórka wrzucamy do blendera i dolewamy odrobinę wody. Wyciskamy również czosnek. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy oliwę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Dodajemy pozostałe warzywa. Mieszamy. Gazpacho wstawiamy do lodówki. Następnie bułkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy je na patelni z odrobiną tłuszczu, aż zrobią się chrupkie. Gazpacho podajemy w miseczkach posypane pieczywem.

Zobacz: Potrzebujesz ochłody? Truskawkowy mus, cytrynowy sorbet, a może lody bananowe? [5 FIT PRZEPISÓW]

Chłodnik Chłodnik www.foodnetwork.com

2. Chłodnik

Składniki:

- pęczek botwiny

- pęczek rzodkiewek

- pęczek koperku

- 4 ogórki małosolne

- ogórek zielony

- litr kefiru

- 3 ząbki czosnku

- sól

- czarny pieprz

- cytryna

Przygotowanie:

Buraczki trzemy na tatce, łodygi bez zielonych liści kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do schłodzenia. Następnie na tarce trzemy obrane ogórki oraz rzodkiewki i mieszam z buraczkami. Koperek siekamy na drobno i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszam dokładnie i wlewamy kefir. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy przyprószony koperkiem.

Zobacz: Odchudziliśmy popularne dania. Spaghetti z cukinii, omlet z mąki cieciorkowej [4 FIT PRZEPISY]

Sałatka kuskus Sałatka kuskus www.foodnetwork.com

3. Sałatka kuskus

Składniki:

- pierś z kurczaka

- szklanka kaszy kuskus

- cebula czerwona

- 3 ząbki czosnku

- czerwona papryka

- 10 pomidorków koktajlowych

- oliwa z oliwek

- papryka w proszku, curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz

- kostka rosołowa

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami. Następnie kroimy paprykę i cebulę w kostkę a pomidorki na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka. Podczas smażenia dodajemy cebulę i wyciskamy na patelnię czosnek. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski. Następnie smażymy paprykę. Dorzucamy pomidorki i smażymy do czasu, aż zmiękną. Warzywa doprawiamy do smaku. Kaszę kuskus zalewamy bulionem na centymetr nad poziom kaszy. Kiedy kasza napęcznieje dodajemy ją do mięsa i warzyw. Mieszamy i podajemy.

Zobacz: Dieta odkwaszająca. Działa, jak lekarstwo. Przywraca wigor i energię [GŁÓWNE ZAŁOŻENIA]

Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem www.glutenfreeislife.com

4. Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Składniki:

- pół opakowania rukoli

- puszka tuńczyka w oleju

- 6 pomidorków koktajlowych

- 4 rzodkiewki

- ogórek

- czerwona cebula

Sos:

- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka musztardy Dijon

- pieprz

- sól

Przygotowanie:

Pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka, a ogórka i rzodkiewkę w kostkę. Z tuńczyka odlewamy olej. Na talerzu kładziemy rukolę a na nią pozostałe składniki. Oliwę, sok z cytryny oraz musztardę mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.

Zobacz: Zwykły fast food jest passe! Odchudziliśmy hamburgera, frytki i pizzę! [5 FIT PRZEPISÓW]

Bruschetta Bruschetta skinnyms.com

5. Bruschetta

Składniki:

- ciemna bagietka

- 4 pomidory

- 2 ząbki czosnku

- bazylii

- sól i pieprz do smaku

- oliwa

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na kromki, obtaczamy w oliwie i posypujemy bazylią. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, aż się zrumieni. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórkii kroimy w kostkę. Do pomidorów wyciskamy czosnek, doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Do warzyw dodajemy łyżkę oliwy i mieszam. Grzanki wyjmujemy z piekarnika i na każdą z nich nakładamy pomidory. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Zobacz: Odchudzające wody smakowe [10 PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Agora SA