Składniki:
- 7 czerwonych pomidorów
- czerwona papryka
- ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
- bułka
Przygotowanie:
Parzymy pomidory, obieramy wszystkie warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Połowę pokrojonych pomidorów, papryki i ogórka wrzucamy do blendera i dolewamy odrobinę wody. Wyciskamy również czosnek. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy oliwę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Dodajemy pozostałe warzywa. Mieszamy. Gazpacho wstawiamy do lodówki. Następnie bułkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy je na patelni z odrobiną tłuszczu, aż zrobią się chrupkie. Gazpacho podajemy w miseczkach posypane pieczywem.
Składniki:
- pęczek botwiny
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- 4 ogórki małosolne
- ogórek zielony
- litr kefiru
- 3 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz
- cytryna
Przygotowanie:
Buraczki trzemy na tatce, łodygi bez zielonych liści kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do schłodzenia. Następnie na tarce trzemy obrane ogórki oraz rzodkiewki i mieszam z buraczkami. Koperek siekamy na drobno i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszam dokładnie i wlewamy kefir. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy przyprószony koperkiem.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- szklanka kaszy kuskus
- cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- 10 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- papryka w proszku, curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz
- kostka rosołowa
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami. Następnie kroimy paprykę i cebulę w kostkę a pomidorki na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka. Podczas smażenia dodajemy cebulę i wyciskamy na patelnię czosnek. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski. Następnie smażymy paprykę. Dorzucamy pomidorki i smażymy do czasu, aż zmiękną. Warzywa doprawiamy do smaku. Kaszę kuskus zalewamy bulionem na centymetr nad poziom kaszy. Kiedy kasza napęcznieje dodajemy ją do mięsa i warzyw. Mieszamy i podajemy.
Zobacz: Dieta odkwaszająca. Działa, jak lekarstwo. Przywraca wigor i energię [GŁÓWNE ZAŁOŻENIA]
Składniki:
- pół opakowania rukoli
- puszka tuńczyka w oleju
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- ogórek
- czerwona cebula
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka, a ogórka i rzodkiewkę w kostkę. Z tuńczyka odlewamy olej. Na talerzu kładziemy rukolę a na nią pozostałe składniki. Oliwę, sok z cytryny oraz musztardę mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.
Zobacz: Zwykły fast food jest passe! Odchudziliśmy hamburgera, frytki i pizzę! [5 FIT PRZEPISÓW]
Składniki:
- ciemna bagietka
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- bazylii
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na kromki, obtaczamy w oliwie i posypujemy bazylią. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, aż się zrumieni. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórkii kroimy w kostkę. Do pomidorów wyciskamy czosnek, doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Do warzyw dodajemy łyżkę oliwy i mieszam. Grzanki wyjmujemy z piekarnika i na każdą z nich nakładamy pomidory. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.