Dynia posiada w swoim składzie wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin oraz minerałów.
Wzmacnia odporność i pomaga nam ustrzec się przed infekcją w sezonie jesienno-zimowym.
Dynia zarazem skutecznie obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, a także jest pomocna w odkwaszaniu organizmu.
Poza tym jest dietetyczna - 100 g to jedynie 26 kalorii.
Rozgrzewający krem z dyni - składniki:
- 500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)
- kawałek selera
- 3 marchewki
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- pestki dyni (do dekoracji)
- jogurt naturalny (do dekoracji)
Przygotowanie:
Selera, dynię, marchewkę i imbir obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Następnie do garnka wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy dynię, aż nieco zmięknie.
Do garnka dorzucamy pokrojone warzywa i całość zalewamy wodą, tak aby wszystkie były przykryte wodą.
Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i przyprawy: cynamon, curry i gałkę muszkatołową.
Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeżeli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.
Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Najlepiej smakuje posypana natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni, z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu.
Buraki oczyszczają krew, pomagają wydalać kwas moczowy z organizmu, pobudzają krążenie i przemianę materii. Wiele przemawia też za tym, że burak zdolny jest też zwalczać nowotwory.
Poza tym zawierają kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, żelazo, wapń, magnez, potas, mangan i sód.
Witaminowy krem z buraków z nutą kokosową - składniki:
- 3 duże buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej papryczki chilli
- puszka mleczka kokosowego
- 300 ml wody
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Po tym czasie, upieczone buraki wyjmij z folii i chwilę przestudzić.
Następnie przekrój je na pół i pokrój w plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, a następnie dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili Podsmażać wszystko przez 1 minutę a następnie dodaj pokrojone buraki. Wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę i sól do smaku.
Gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu.
Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Całość posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i z powodzeniem zastępuje mięso.
Warto pamiętać, że posiada też wiele cennych wartości mineralnych - głównie ważnego dla utrzymania w dobrej kondycji serca, potasu oraz kwasu foliowego.
Odżywcza zupa z soczewicą - składniki:
- 30 dag soczewicy
- 1 marchewka
- cebula
- cztery pomidory
- dwa ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- liść laurowy
- natka pietruszki
- ostra papryka
- bazylia, oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Marchewkę pokrój w plasterki.
Soczewicę zalej litrem wody i gotuj do miękkości przez około 45 minut razem z listkiem laurowym.
Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę, a kiedy zupa będzie się kończyła gotować - pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek.
Na koniec dopraw do smaku i udekoruj natką pietruszki.
Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne.
Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B.
Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem.
Zielony krem szpinakowy - składniki:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 litr wody (może być gotowy bulion)
- pieprz i sól do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i duś do miękkości.
Umyj i osusz liście szpinaku, dodaj na patelnię i chwilę podsmaż z cebulą i czosnkiem, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość.
Dopraw całość do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową.
W tym samym czasie w garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojoną marchew oraz ziemniaki i gotuj do miękkości. Kiedy już zmiękną dodaj szpinak z cebulą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zmiksuj zupę na gładki, aksamitny krem. Podawaj z jogurtem naturalnym, posypany płatkami z migdałów.
Orientalna zupa tajska nie tylko szybko nas ogrzeje, ale także podkręci nasz metabolizm i przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Wszystko dzięki zawartości świeżego imbiru i chilli.
Możemy ją przygotować z piersią z kurczaka lub z krewetkami, wedle naszych upodobań.
Szybka zupa tajska - składniki:
- kawałek imbiru
- 300 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 500 g piersi z kurczaka lub opcjonalnie kilka krewetek
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z sosem sojowym i posiekanym drobno chilli.
Pokrój imbir. Zagotuj bulion, wrzuć imbir i gotuj około 10 min. Po tym czasie wyjmij imbir. Do wywaru dodaj mleko kokosowe. Włóż mięso, dopraw delikatnie cukrem i solą i gotuj około 15 minut.
Zupę podawaj posypaną na wierzchu świeżą kolendrą.