• Link został skopiowany

Dietetyczne zupy, które musisz znać [5 PRZEPISÓW]

Istnieje wiele powodów dla których warto jest sięgać po zupy. Przede wszystkim nie tuczą, dostarczają naszemu organizmowi wielu składników odżywczych, rozgrzewają, są łatwe w przygotowaniu i opierają się na zdrowych składnikach. Zima to doskonała pora, by znalazły stałe miejsce w naszej diecie. Wypróbuj naszych 5 fit przepisów!
Dynia jest źródłem beta-karotenu. Dynia jest źródłem beta-karotenu. .

1. Rozgrzewający krem z dyni

Dynia posiada w swoim składzie wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin oraz minerałów.

Wzmacnia odporność i pomaga nam ustrzec się przed infekcją w sezonie jesienno-zimowym.

Dynia zarazem skutecznie obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, a także jest pomocna w odkwaszaniu organizmu.

Poza tym jest dietetyczna - 100 g to jedynie 26 kalorii.

Rozgrzewający krem z dyni - składniki:

- 500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)

- kawałek selera

- 3 marchewki

-  kawałek świeżego imbiru

- 1 łyżeczka curry

- 1 łyżeczka cynamonu

- szczypta gałki muszkatołowej

- sok z 1/2 cytryny

- 1/2 pęczka natki pietruszki

- 1 łyżka oliwy

- sól, pieprz do smaku

- pestki dyni (do dekoracji)

- jogurt naturalny (do dekoracji)

Przygotowanie:

Selera, dynię, marchewkę i imbir obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Następnie do garnka wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy dynię, aż nieco zmięknie.

Do garnka dorzucamy pokrojone warzywa i całość zalewamy wodą, tak aby wszystkie były przykryte wodą.

Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i przyprawy: cynamon, curry i gałkę muszkatołową.

Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeżeli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.

Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Najlepiej smakuje posypana natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni, z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu.

Zobacz: Fenkuł włoski - doskonały dla dbających o linię

Burami zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Burami zawierają mnóstwo witamin i minerałów. .

2. Witaminowy krem z buraków z nutą kokosową

Buraki oczyszczają krew, pomagają wydalać kwas moczowy z organizmu, pobudzają krążenie i przemianę materii. Wiele przemawia też za tym, że burak zdolny jest też zwalczać nowotwory.

Poza tym zawierają kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, żelazo, wapń, magnez, potas, mangan i sód.

Witaminowy krem z buraków z nutą kokosową - składniki:

- 3 duże buraki

- 2 cm świeżego imbiru

- 2 ząbki czosnku

- kawałek świeżej papryczki chilli

- puszka mleczka kokosowego

- 300 ml wody

- sok z cytryny

- sól i pieprz

- olej kokosowy do smażenia

- świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Po tym czasie, upieczone buraki wyjmij z folii i chwilę przestudzić.

Następnie przekrój je na pół i pokrój w plasterki.

Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, a następnie dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili  Podsmażać wszystko przez 1 minutę a następnie dodaj pokrojone buraki. Wszystko wymieszaj.

Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę i sól do smaku.

Gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu.

Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Całość posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

 

Zobacz: Krem z pomidorów - najzdrowsza zupa pod słońcem

Soczewica jest dobrą alternatywą dla mięsa. Soczewica jest dobrą alternatywą dla mięsa. .

3. Odżywcza zupa z soczewicą

Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i z powodzeniem zastępuje mięso.

Warto pamiętać, że posiada też wiele cennych wartości mineralnych - głównie ważnego dla utrzymania w dobrej kondycji serca, potasu oraz kwasu foliowego.

Odżywcza zupa z soczewicą - składniki:

- 30 dag soczewicy

- 1 marchewka

- cebula

- cztery pomidory

- dwa ząbki czosnku

- łyżka masła klarowanego

- liść laurowy

- natka pietruszki

- ostra papryka

- bazylia, oregano

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i  pokroić w kostkę.

Marchewkę pokrój w plasterki.

Soczewicę zalej litrem wody i gotuj do miękkości przez około 45 minut razem z listkiem laurowym.

Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę, a kiedy zupa będzie się kończyła gotować -  pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek.

Na koniec dopraw do smaku i udekoruj natką pietruszki.

Szpinak jest zasobny jest w antyoksydanty. Szpinak jest zasobny jest w antyoksydanty. .

4. Zielony krem szpinakowy

Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne.

Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B.

Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem.

Zielony krem szpinakowy - składniki:

- 400 g świeżego szpinaku

- 1 cebula

- 1 marchewka

- 2 średnie ziemniaki

- 2 ząbki czosnku

- ok. 1 litr wody (może być gotowy bulion)

- pieprz i sól do smaku

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1 łyżka masła

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i duś do miękkości.

Umyj i osusz liście szpinaku, dodaj na patelnię i chwilę podsmaż z cebulą i czosnkiem, aż  liście szpinaku zmniejszą swoją objętość.

Dopraw całość do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową.

W tym samym czasie w garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojoną marchew oraz ziemniaki i  gotuj do miękkości. Kiedy już zmiękną dodaj szpinak z cebulą i  dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zmiksuj zupę na gładki, aksamitny krem. Podawaj z jogurtem naturalnym, posypany płatkami z migdałów.

Zobacz: Niedoceniane zalety szpinaku

Sprawdź: 6 naturalnych spalaczy tłuszczu

Zupa tajska rozgrzewa. Zupa tajska rozgrzewa. .

5. Szybka zupa tajska

Orientalna zupa tajska nie tylko szybko nas ogrzeje, ale także podkręci nasz metabolizm i przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Wszystko dzięki zawartości świeżego imbiru i chilli.

Możemy ją przygotować z piersią z kurczaka lub z krewetkami, wedle naszych upodobań.

Szybka zupa tajska - składniki:

- kawałek imbiru

- 300 ml mleka kokosowego

- 500 ml bulionu z kurczaka

- 500 g piersi z kurczaka lub opcjonalnie kilka krewetek

- 1 mała papryczka chili

- 2 łyżeczka cukru

- 2 łyżki sosu sojowego

- sól, kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z sosem sojowym i posiekanym drobno chilli.

Pokrój imbir. Zagotuj bulion, wrzuć imbir i gotuj około 10 min. Po tym czasie wyjmij imbir. Do wywaru dodaj mleko kokosowe. Włóż mięso, dopraw delikatnie cukrem i solą i gotuj około 15 minut.

Zupę podawaj posypaną na wierzchu świeżą kolendrą.

Zobacz: Potrzebujesz tylko tych 10 przepisów, żeby schudnąć

Więcej o:

Komentarze (0)

Dietetyczne zupy, które musisz znać [5 PRZEPISÓW]

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).