Nie bez przyczyny algi są stałym elementem diety w Azji od tysięcy lat.
Wodorosty to witaminowa bomba! Warto włączyć je do swojej diety i korzystać z ich cennych właściwości prozdrowotnych.
Mają więcej witaminy C niż pomarańcze, dziesięć razy więcej wapnia niż mleko, osiem razy więcej żelaza niż wołowina, jod, błonnik, chlorofil, witaminy A, B, C, E, K i wszystkie niezbędne minerały.
Posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Ponadto wodorosty pomagają schudnąć, dobroczynnie wpływają na tarczycę, likwidują wysokie ciśnienie krwi, obrzęki, przynoszą ulgę przy kaszlu i astmie.
Możemy je kupić w postaci sproszkowanej lub suszonej w sklepach ze zdrową żywnością.
Czarna fasola jest świetnym źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Badania potwierdzają, że jedzona kilka razy w tygodniu zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Poprawia pracę nerek i układu moczowego.
Ponadto czarna fasola jest bogata w cynk, miedź i antocyjany, które chronią nasz organizm przed procesem starzenia.
Olej z awokado prawdopodobnie zostanie następcą oleju kokosowego.
Zawiera przeciwutleniacze, witaminę C, A, E, D, K, B i PP, kwasy omega-9.
Zachowuje on wszystkie swoje cenne właściwości dzięki temu, że jest tłoczony na zimno.
Redukuje poziom złego cholesterolu, reguluje gospodarkę tłuszczową w naszym organizmie, wspomaga pracę mózgu, układu krążenia i wątroby.
Dodając go do potraw zwiększamy przyswajalność składników odżywczych zawartych w jedzeniu.
Nastała moda na słodzenie naturalnymi słodzikami. Ludzie poszukują nowych zdrowych zamienników białego cukru.
W ostatnim czasie modna była stewia, ksylitol czy melasa. w tym roku na topie będą nowe substancje słodzące, pochodzące z naturalnych źródeł.
Coraz częściej będziemy mogli usłyszeć o substancji słodzącej pozyskiwanej z rośliny Lucuma czy z owocu mnicha.
Modny stanie się cukier z korzenia Yacon, który ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii, a także cukier z kwiatów z palmy kokosa.
Do łask powróci surowy miód, agawa i czysta stewia.
Chemiczne i sztuczne słodziki są passe!
Mąka teff robiona jest z drobnych ziaren teff, które wywodzą się z Etiopii.
Ziarna są bezglutenowe, bogate w kwasy wapnia, żelazo, białka, aminokwasy, mangan i witaminę K. Pod względem właściwości odżywczych przewyższa popularną w ostatnim czasie komosę ryżową.
Mąka teff może zastąpić zwyczajną mąkę pszenną, gdyż doskonale się nadaje do większości potraw.
Dzięki niej możemy kontrolować swoją wagę i obniżyć poziom cukru we krwi.
Idealnie sprawdzi się dla wegetarian i wegan.
Czarny ryż jest źródłem przeciwutleniaczy, witaminy B1 i błonnika (ma go 30 razy więcej niż biały ryż).
Uważany jest on za najzdrowszą odmianę ryżu - ma mnóstwo żelaza i witaminy E, cynku, magnezu, a dodatkowo mniej sodu i cukru.
Według najnowszych badań łagodzi on stany zapalne występujące podczas alergii czy astmy.
Zapobiega wielu chorobom przewlekłym, między innymi cukrzycy czy Alzheimerowi.
Mąka z batatów jest skarbnicą witamin oraz drogocennych minerałów.
Posiada bardzo duże ilości między innymi witaminy C, odpowiedzialnej za budowanie odporności organizmu. Ponadto bataty są źródłem witaminy A, K, E oraz witamin z grupy B.
Jeżeli chodzi zaś o minerały, warto podkreślić zwłaszcza dużą zawartość potasu, zapobiegającego powstawaniu skurczów mięśni. Zarazem każdy spożyty batat dostarczy cennych pokładów fosforu, kwasu foliowego oraz beta-karotenu.
Mąka z batatów jest bezglutenowa, stabilizuje poziom cukru we krwi i ma wszechstronne zastosowanie. Idealna do zup, wypieków i sosów.
Kiełki, w przeciwieństwie do zwykłych ziaren są dużo lżejsze do strawienia przez nasz organizm.
Mają bardzo dużo składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, aminokwasy i błonnik pokarmowy.
Kiełki są mniej alergenne, dużo rzadziej wywołują uczulenie.
Dostępne są nie tylko świeże, ale też w formie mąki czy płatków.
Korzeń maca, zwany inaczej peruwiańskim żeń-szeniem, jest uprawiany od tysięcy lat.
Wykazuje on znaczący pozytywny wpływ na zdrowie i kondycję naszego organizmu.
Maca dostarcza organizmowi cennych witamin: A, C, E oraz z grupy B, a także składników mineralnych: miedzi, cynku, manganu, żelaza, boru i selenu. Obfituje w wysokiej jakości węglowodany (59%) oraz łatwo przyswajalne białko (10,2%), co czyni ją doskonałym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie.
Podnosi sprawność umysłową, zwiększa odporność na stres, reguluje procesy trawienne, podnosi libido i płodność, a także zapobiega osteoporozie.
Dowiedziono także, że maca posiada właściwości spowalniające proces starzenia.
Sok z brzozy doskonale gasi pragnienie i jest naturalnym źródłem elektrolitów.
Jest on pozyskiwany na wiosnę, kiedy płyn jest najbardziej bogaty w składniki odżywcze.
Sok z brzozy zawiera witaminę C, przeciwutleniacze które chronią nasze komórki , witaminy i sole mineralne.
Wzmacnia on odporność, działa przeciwreumatycznie, zapobiega kamieniom nerkowym i pomaga zwalczać grypę.
Warto pamiętać o tym, że kupując gotowy sok w sklepie należy zwrócić uwagę na etykietę, gdyż często dodawany jest do niego cukier.