Każdy zwolennik zdrowego odżywiania dobrze wie, że jednym z niezawodnych sposobów na zaspokojenie głodu na długie godziny, czy zgubienie zbędnych kilogramów, jest owsianka. Sportowcy i osoby na redukcyjnej diecie zaczynają od niej swój dzień, przyrządzając ją na mleku lub wodzie w towarzystwie bakalii oraz świeżych owoców. Nie bez powodu płatki owsiane cieszą się takim uznaniem - ziarna owsa wyróżniają się spośród reszty zbóż dużą zawartością białka, bogactwem witamin z grupy B i E, a także zestawem najlepszych dla organizmu aminokwasów. W owsie nie brak również przeciwutleniaczy, które odmładzają komórki skóry, czy błonnika wspomagającego trawienie i gwarantującego długotrwałe poczucie sytości.
Przepis:
pół szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki wiórków kokosowych
5-6 daktyli
Płatki owsiane zmiksuj na drobno z wiórkami kokosowymi. Daktyle zalej ciepłą wodą i mocz je przez kwadrans aż zmiękną, po czym zblenduj je z pozostałymi składnikami. Z powstałej masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Możesz je dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sproszkowanym surowym kakao. Praliny schowaj do lodówki, żeby stwardniały. Po kwadransie powinny być gotowe - przechowuj je w temperaturze pokojowej do kilku dni.
Przepis:
szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 i 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
W dużym naczyniu połącz wszystkie suche składniki. Do szklanki wlej wodę i wymieszaj z nią miód oraz rozpuszczony olej kokosowy. Przelej ciecz do suchych składników i wszystko dokładnie ze sobą połącz. Przygotowaną masę odstaw na 2 godziny, aż wchłonie cały płyn. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 185 stopni. Przygotuj prostokątną formę, w której upieczesz chleb - nasmaruj ją delikatnie olejem i przelej do niej owsiano-nasienne ciasto. Piecz je przez ok. 60 minut, po wyjęciu studź nie mniej niż godzinę, po czym wyjmij chleb z keksówki i pozostaw go do kompletnego schłodzenia na całą noc. Następnego dnia będzie już gotowy do spożycia.
Przepis:
2 szklanki płatków owsianych
2.5 szklanki wody
pół szklanki mąki jaglanej
2 dojrzałe banany
pół szklanki świeżych lub mrożonych jagód
3/4 szklanki soku z jagód acai
wiórki kokosowe
łyżka oleju kokosowego
Płatki owsiane zalej wodą i gotuj na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu. Banany pokrój na cienkie plasterki. Gdy owsianka na wodzie się ostudzi, dodaj do niej pokrojone banany, mąkę, olej kokosowy, borówki i sok z jagód acai. Połącz wszystkie składniki za pomocą blendera i gotową masę przełóż do foremek od muffinek, wypełniając je po brzegi. Wierzch każdej z babeczek udekoruj plasterkiem banana i wiórkami kokosowymi. Piecz je przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie jedz muffinów na gorąco - pozwól im się wystudzić. Przechowuj babeczki do dwóch dni pod przykryciem, w suchym miejscu.
Przepis:
3/4 szklanki płatków owsianych
2 szklanki przefiltrowanej wody
Płatki owsiane wsyp do naczynia blendera i zalej je wodą. Po kwadransie zmiksuj je wraz z cieczą na najwyższych obrotach i przefiltruj powstały biały płyn do butelki przez gazę lub filtr do kawy. Mleko owsiane gotowe - przechowuj je do dwóch dni w lodówce.
Przepis:
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki mleka sojowego
jeden bardzo dojrzały banan
łyżka octu
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka oleju kokosowego
W pierwszej kolejności wymieszaj mąkę z sodą i solą. Następnie w osobnym naczyniu połącz mleko z octem i bananem rozgniecionym widelcem, dodaj do niego płatki owsiane i pozostaw tak na dwadzieścia minut, aż lekko spęcznieją. Po tym czasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto, dodaj do nich łyżeczkę oleju i tak przygotowaną masę nakładaj łyżką na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnie, formując małe placki. Smaż je z obu stron i podawaj z syropem klonowym, lub posmarowane twarożkiem z tofu.