Dieta na paznokcie. W jaki sposób dieta wpływa na kondycję paznokci?

Łamliwe, rozdwojone paznokcie to nic przyjemnego. Do tego często skarżymy się na matową płytkę, liczne pęknięcia czy nadrywające się skórki. Wszystkie te problemy są często skutkiem braku składników odżywczych i minerałów. Niedobór witamin powoduje, że wyglądają one nieatrakcyjnie. Jak sobie z tym poradzić?

W jaki sposób dieta wpływa na kondycję paznokci?

Na samym początku warto uświadomić sobie, że najważniejszym i podstawowym budulcem paznokci jest keratyna, czyli białko. To z kolei składa się z aminokwasów. Wśród aminokwasów wyróżniających się wśród tych, które wpływają na kasze piękne paznokcie, należy wymienić metioninę i cysteinę. Tworzą one tak zwane aminokwasy siarkowe. A więc wiemy już dodatkowo, że paznokcie potrzebują aminokwasów zawierających siarkę. W ten sposób biorą udział w budowie mostków dwusiarczkowych, które stabilizują strukturę białka.

Jeśli chcemy, aby nasze paznokcie rosły w odpowiednim tempie należy dostarczyć im właśnie tego właściwego budulca. Odpowiednią ilość aminokwasów siarkowych dostarczymy organizmowi tylko stosując dietę na piękne paznokcie. W jadłospisie nie może zabraknąć mięsa, nabiału, ryb, kiełków pszenicy, otrąb pszennych, nasion roślin strączkowych.
W diecie wzmacniającej paznokcie białko musi stanowić 15 proc. dziennej porcji energii. Oznacza to, że przy dziennym zapotrzebowaniu energetycznym wynoszącym około 2000 kcal, należy spożywać do 75 gram białka na dobę. Wliczają się w to i źródła roślinne, i zwierzęce.

Minerały w diecie na zdrowe paznokcie

Oprócz białka bardzo ważne są minerały. Musimy ich dostarczyć tyle, aby organizm mógł poczynić pewne zapasy. Przydają się one na chwile niedoborów, na przykład czas choroby, gdy trudno nam zmusić się do jedzenia normalnych racji żywieniowych.
Bardzo ważne jest więc, aby w diecie wzmacniającej paznokcie było dużo wapnia. To jego niedobór skutkuje kruchością i łamliwością paznokci. Dobrym źródłem wapnia są: mleko, sery żółte, szproty, jarmuż, migdały. Dieta dla paznokci musi zawierać także żelazo, które wzmacnia i utwardza płytkę paznokcia. Koniecznie więc spożywajmy czerwone mięso, buraki, szpinak, natkę pietruszki, jarmuż, brokuły, suszone śliwki, morele.

Dieta na piękne paznokcie musi opierać się także na magnezie. To on wzmacnia paznokcie i zapobiega skutecznie ich łamaniu. Magnezu powinniśmy szukać w gorzkiej czekoladzie, kakao, nasionach słonecznika, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, migdałach, bananach, orzechach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Dieta na zdrowe paznokcie jest bogata także w krzem. Jego najcenniejszymi źródłami pokarmowymi są między innymi produkty zbożowe pełnoziarniste, buraki, marchew, pietruszka, seler, rzodkiewka. Oprócz wyżej wymienionych, pilnujmy także, aby w naszej diecie dla paznokci nie zabrakło miedzi, która uelastycznia płytkę, oraz cynku, który bierze udział w wytwarzaniu białka. Ten pierwszy pierwiastek znajdziemy choćby w pestkach dyni, słonecznika, orzechach, migdałach, suszonych owocach; a ten drugi w rybach, owocach morza, migdałach, orzechach włoskich, mleku.

Witaminy w diecie wzmacniającej paznokcie

Dieta na zdrowe paznokcie powinna zakładać podaż odpowiedniej ilości witamin. Tylko to jest gwarancją mocnych, niełamliwych paznokcie. Dieta na piękne paznokcie musi być więc bogata w witaminy z grupy B. Przede wszystkim w: tiaminę, pirydoksynę, biotynę, kwas pantotenowy czy kwas foliowy. Dzięki nim dochodzi do odpowiedniej przemiany białek w organizmie. Witaminy z grupy B wpływają także na odżywienie płytki paznokcia.

Dieta dla paznokci to także produkty zawierające duże witaminy C. Wykazuje ona silne właściwości antyoksydacyjne, które ułatwiają wchłanianie żelaza. Dodatkowo nie możemy zapomnieć o witaminie A. Dzięki witaminie A i jej prowitaminie – beta karotenie – dochodzi do zwiększonej produkcji keratyny. A to podstawowy budulec paznokci i włosów.

Witaminy w diecie wzmacniającej paznokcie są szalenie ważne. Z tego powodu powinniśmy jeść dużo owoców cytrusowych, kiwi, natki pietruszki, ryb, żółtek jaj, owoców, kasz, warzyw strączkowych, nabiału, zielonych warzyw liściastych.

Więcej o:
Copyright © Agora SA