Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki nasion Chia
- 250 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 banan
- 1 kubek roszponki
- 1/2 mango
- 2 łyżki ziaren granatu
- 1 łyżka miodu
dailyburn.comSposób przygotowania:
Mleko podgrzać w rondelku. Gorącym mlekiem zalać nasiona Chia, całość energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, kilka razy zamieszać w tym czasie. W naczyniu do blendowania zmiksować banana z roszponką na jednolitą masę. Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zblendować na jednolitą masę. Małą patelnię rozgrzać, wrzucić płatki migdałów i uprażyć je do zarumienienia. Do wystudzonej mieszanki z mleka i nasion Chia dodać miód i jedną łyżkę uprażonych migdałów, całość wymieszać, przełożyć do naczyń, w których będziemy podawać deser. Jako kolejną warstwę dodać miks z banana i roszponki, na niej ułożyć puree z mango. Górę deseru udekorować pozostałymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Podawać od razu lub przełożyć do lodówki do wychłodzenia.
Smacznego!
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ