Ania Starmach pokazała przepis na chili con carne. "Poprawia humor, syci, przywołuje dobre wspomnienia"

Na instagramowym profilu Ani Starmach pojawił się przepis na tradycyjną potrawę rodem z Meksyku, którą uwielbia kucharka. Przygotowana w domu może być naprawdę zdrowa.

Anna Starmach udostępniła najnowszy przepis na chili con carne, który można znaleźć na instagramowym profilu, a także blogu kucharki. Takiego dania nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni. 

Chlili con carne to potrawa o intensywnym smaku, która składa się głównie z papryki, pomidorów, wołowiny i wielu przypraw. Mile widziana jest także fasola i kukurydza. Aby wykonać zdrowszą wersję dania, wołowinę możesz zastąpić drobiem lub całkowicie zrezygnować z mięsa. 

Ania Starmach podzieliła się tradycyjnym przepisem na chili con carne

Kombinacji może być naprawdę wiele, jednak jurorka programu MasterChef postawiła na klasyczną wersję dania, którą - jak sama przyznała - lubi najbardziej.

To danie uwielbiam ja i cała moja rodzina! To prawdziwy comfortfood, poprawia humor, syci, przywołuje dobre wspomnienia... Kto dziś przygotowuje to danie ze mną?

- czytamy w opisie pod zdjęciem. Ta potrawa z pewnością pozytywnie wpłynie na samopoczucie i doskonale nasyci. Przyjemne może być nie tylko delektowanie się smakiem, ale również sam proces przygotowywania potrawy, który wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
  • 200 ml wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
  • 1 cebula
  • 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.
  2. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
  3. Dodaj passatę pomidorową i wodę.
  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.
  5. Gotuj około 20–30 minut.
  6. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.
  7. Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.