• Link został skopiowany

Płaski brzuch robi się w kuchni. Przepisy na cały tydzień od Ewy Chodakowskiej! [JADŁOSPIS]

Marzysz, żeby poczuć się lekko i cieszyć się płaskim brzuchem? Pamiętaj, że najważniejsza jest odpowiednia dieta! Nie tylko pomoże ci osiągnąć cel, ale także doda ci energii i wpłynie pozytywnie na twoje samopoczucie. Przedstawiamy zdrowy jadłospis na cały tydzień, którym podzieliła się na swoim Facebooku trenerka Ewa Chodakowska.
Ewa Chodakowska Ewa Chodakowska www.instagram.com/chodakowskaewa

Dzień 1

Śniadanie:
Owsianka z gruszką i orzechami 476kcal.
płatki owsiane - 5 łyżek [60g]
gruszka - średnia sztuka konferencja [156g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubek [150g]
orzechy włoskie - 3 sztuki [12g]
gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
Płatki wymieszaj z jogurtem, dodaj pokrojoną gruszkę i orzechy. Przypraw.

II śniadanie:
Sałatka z pomidorów i rzodkiewek 203kcal.
pomidory, czerwone - 2 małe sztuki [200g]
rzodkiewka - 3-4 sztuki [60g]
pieprz czarny - szczypta
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
oregano suszone - szczypta
pietruszka, liście - 3 łyżki [12g]
chleb żytni razowy - kromka [31g]
Warzywa pokrój w cząstki. Wymieszaj z przyprawami i oliwą. Zjedz z pieczywem.

Obiad:
Pulpety z kapustą kiszoną 560kcal.
białko jaja kurzego - 1 sztuka [28g]
cebula, poszatkowana - 2 łyżki [20g]
cielęcina, udziec - [120g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
marchew - mała sztuka [60g]
otręby pszenne - 2 łyżeczki [15g]
kapusta kiszona - porcja [120g]
pieprz czarny - szczypta
pietruszka, liście - łyżka [4g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
kasza gryczana niepalona, sucha - ok. 5 łyżek [50g]
Mielone mięso wymieszaj z otrębami, olejem, poszatkowaną cebulą i surowym białkiem jaja. Przypraw pieprzem, dolej łyżkę oleju i wyrób kulki wielkości śliwki. Upiecz w piekarniku (w 180'C) w naczyniu żaroodpornym do momentu aż mięso będzie gotowe. Podlewaj delikatnie wodą. Marchew zetrzyj na tarce, dodaj pokrojoną kapustę, natkę i skrop oliwą. Pulpety zjedz z surówką i ugotowaną kaszą.

Podwieczorek:
Pudełko z karotenem 213kcal.
marchew - duża sztuka [170g]
dynia, pestki - 3 łyżki [30g]
Marchew pokrój w paseczki. Włóż razem z pestkami do boxa śniadaniowego.

Kolacja:
Sałatka z indykiem curry 330kcal.
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]
pomidory, czerwone - 2 małe sztuki [200g]
oliwa z oliwek - [10g]
czosnek - ząbek [5g]
dynia, pestki - łyżeczka [5g]
chleb graham - 1 kromka [20g]
curry w proszku - szczypta
kapusta pekińska - kilka liści [80g]
papryka zielona, słodka - pół średniej sztuki [75g]
Mięso natrzyj czosnkiem i przyprawami. Upiecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Następnie wymieszaj z poszatkowaną kapustą, pomidorkami, papryką i pestkami. Skrop oliwą i posyp grzankami z pieczywa.

Ewa Chodakowska Ewa Chodakowska www.instagram.com/chodakowskaewa

Dzień 2

Śniadanie:
Ser twarogowy z kiełkami 471kcal.
ser twarogowy półtłusty - 3/4 kostki [150g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3 łyżki [60g]
chleb żytni razowy - 2 kromki [62g]
kiełki, rzodkiewki - 2 łyżki [10g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
pieprz biały - szczypta
oregano suszone - szczypta
bazylia suszona - szczypta
Ser ugnieć z jogurtem, przyprawami i oliwą. Wymieszaj z kiełkami. Zjedz z pieczywem.

II śniadanie:
Sałatka z jaj i sok 224kcal.
jaja - 2 sztuki
szczypiorek - 2 łyżki [8g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 2 łyżki [40g]
sok ze świeżego różowego grejpfruta - kubeczek [150g]
Jajka polej jogurtem i posyp szczypiorkiem. Wypij z sokiem.

Obiad:
Makaron z cukinią, ciecierzycą i pesto 568kcal.
Cieciorka, ugotowana - ? szklanki [85g]
cukinia - pół mniejszej sztuki [112g]
ser, niebieski - łyżeczka [10g]
makaron pełnoziarnisty, suchy - [60g]
oliwa z oliwek - 2 łyżki [20g]
czosnek - średni ząbek [6g]
bazylia świeża - 4 łyżki [16g]
Cukinię pokrój w cząstki i uduś z dodatkiem wody na patelni. Oliwę zblenduj z czosnkiem i bazylią. Makaron wymieszaj z pesto i ciecierzycą. Dodaj cukinię i posyp serem i pieprzem.

Podwieczorek:
Koktajl bananowy 221kcal.
banan - średnia sztuka [130g]
kefir, 2% tłuszczu - kubek [180g]
chili w proszku - szczypta
sok ze świeżej cytryny - łyżeczka [4g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

Kolacja:
Sałatka z brokułów i awokado 332kcal.
awokado, obrane - pół sztuki [70g]
brokuły, różyczki - garść [150g]
olej lniany - 3 łyżeczki [15g]
szczypiorek - 2 łyżki [20g]
rzodkiewka - 3 szt. [50g]
sezam - łyżeczka [5g]
Różyczki brokułów ugotuj w wodzie. Awokado pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i skrop olejem.

Ewa Chodakowska Ewa Chodakowska www.instagram.com/chodakowskaewa

Dzień 3

Śniadanie:
Jaglanka z mango i orzechami 457kcal.
kasza jaglana - 5 łyżek [60g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
cynamon mielony - szczypta
mango - 1/3 sztuki [80g]
orzechy laskowe - łyżka [16g]
Kaszę jaglaną ugoruj na sypko. Polej kaszę jogurtem, przypraw i posyp potłuczone orzechy. Dodaj pokrojony owoc.

II śniadanie:
Ser z sezamem i miodem 228kcal.
serek twarogowy, ziarnisty - ? opakowania[100g]
miód pszczeli - łyżeczka [14g]
sezam - łyżka [13g]
Ser polej z miodem i dodaj sezam.

Obiad:
Dorsz z fasolką 572kcal.
dorsz, świeży - [200g]
ryż dziki - 5 łyżek [50g]
fasola szparagowa żółta - 2 garści [200g]
granat - 3 łyżki [45g]
sok ze świeżej cytryny - 3 łyżki [20g]
olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
sezam - łyżeczka [5g]
tymianek suszony - 2 szczypty
sól biała - szczypta
pieprz czarny - szczypta
Rybę natrzyj tymiankiem, pieprzem i olejem. Upiecz w naczyniu żaroodpornym (podlewając wodą co jakiś czas) w 180'C. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ułóż na talerzu i posyp sezamem. Ryż ugotuj i wymieszaj z pestkami granata. Rybę ułóż na ryżu i skrop sokiem z cytryny.

Podwieczorek:
Przekąska do torby 205kcal.
kefir, 2% tłuszczu - opakowanie [330g]
mandarynka, obrana - duża sztuka [88g]
Wypij buteleczkę kefiru, zjedz mandarynkę.

Kolacja:
Jajka sadzone z sałatką 354kcal.
jaja kurze całe - 2 sztuki
rukola - mała garść [20g]
papryka czerwona, słodka - ? sztuki [75g]
rzodkiewka - 3-4 sztuki [60g]
kefir, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
koper ogrodowy - 2 łyżki [16g]
otręby pszenne - łyżeczka [5g]
pieprz czarny - szczypta
sól biała - szczypta
Jajka smaż na patelni bez tłuszczu. Wymieszaj rukolę, paprykę i rzodkiewkę pokrojone w cząstki. Polej sosem koperkowym (wymieszaj natkę z oliwą i otrębami). Wypij kefir.

Ewa Chodakowska Ewa Chodakowska www.instagram.com/chodakowskaewa

Dzień 4

Śniadanie:
Koktajl śniadaniowy z bananem 431kcal.
banan - duży [112g]
maliny, mrożone - mała garść [50g]
cynamon mielony - szczypta
siemię lniane - 2 łyżki [20g]
orzechy nerkowca, surowe - 2 łyżki [20g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubek [150g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

II śniadanie:
Kanapka z awokado i papryką 224kcal.
Awokado, obrane - ? sztuki [70g]
pietruszka, liście - łyżka [4g]
papryka, mielona - szczypta
oregano suszone - szczpyta
chleb żytni razowy - 2 kromki [62g]
papryka czerwona, słodka - ? sztuki[35g]
Awokado rozsmaruj na jednej kromce. Przypraw, ułóż paseczki papryki i przykryj druga kromką.

Obiad:
Pieczony indyk z komosą i cieciorką 616kcal.
mięso z piersi indyka, bez skóry - [120g]
oliwa z oliwek - 2 łyżki [20g]
komosa ryżowa - 4 łyżki [40g]
czosnek suszony, w proszku - 2 szczypty
słonecznik - łyżeczka [5g]
pietruszka, liście - łyżka [4g]
pieprz czarny - szczypta
cieciorka gotowana, bez soli - ? szklanki [80g]
imbir korzeń - łyżeczka [5g]
sok ze świeżej pomarańczy - 5 łyżek [30g]
papryka, mielona - szczypta
Ugotowaną cieciorkę wymieszaj z ugotowaną komosą ryżową, poszatkowanymi ziołami i popieprz. Mięso natrzyj papryką, imbirem, oliwą i sokiem. Upiecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.

Podwieczorek:
Pudełeczko z przekąską do pracy 200kcal.
słonecznik - 3 łyżeczki [15g]
dynia, pestki - 2 łyżki [20g]
Pestki zabierz do pracy w pudełeczku lub woreczku.

Kolacja:
Pieczony indyk z sałatką z ogórków 311kcal.
mięso z piersi indyka, bez skóry - [120g]
komosa ryżowa, sucha - 2 łyżki [20g]
imbir korzeń, plasterki - łyżeczka [5g]
sok ze świeżej pomarańczy - 5 łyżek [30g]
papryka, mielona - szczypta
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
ogórek - 1 duży [180g]
pietruszka, liście - 3*łyżka [12g]
Mięso natrzyj papryką, imbirem, oliwą i sokiem. Upiecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Ogórek pokój w cząstki, wymieszaj z natką i ugotowaną komosą.

Ewa Chodakowska Ewa Chodakowska www.instagram.com/chodakowskaewa

Dzień 5

Śniadanie:
Jaglanka ze śliwkami i migdałami 452kcal.
śliwki suszone - 4 sztuki [10g]
migdały - [30g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - ? szklanki [125g]
kasza jaglana - 5 łyżek [50g]
Ugotowaną "na sypko" kaszę wymieszaj z jogurtem. Dodaj pokruszone migdały i śliwki.

II śniadanie:
Koktajl zielony 228kcal.
kiwi - mała sztuka [80g]
banan - średni [100g]
szpinak - duża garść [50g]
siemię lniane - 3 łyżeczki [15g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

Obiad:
Dorsz pieczony z papryką 545kcal.
dorsz, świeży, filety bez skóry - [150g]
papryka czerwona, słodka - średnia sztuka [150g]
ryż brązowy, suchy - ok. 5-6 łyżek [50g]
olej rzepakowy uniwersalny - 3 łyżeczki [15g]
sok ze świeżej cytryny - 2 łyżki [10g]
czosnek - ząbek [5g]
bazylia świeża - 2 łyżeczki [10g]
oregano suszone - 2 szczypty
słonecznik, nasiona - 3 łyżeczki [15g]
Rybę natrzyj olejem i suszonymi przyprawami. Paprykę pokrój w pałeczki, natrzyj bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Włóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku aż ryba będzie miękka (w 180'C). Zjedź z ugotowanym ryżem posypanym słonecznikiem.

Podwieczorek:
Morelowy podwieczorek 214kcal.
morele, suszone - 5 sztuk [30g]
orzechy włoskie - 5 sztuk [20g]
Wymieszaj składniki i włóż do pojemniczka lub woreczka.

Kolacja:
Sałatka z mozzarellą i pomidorami 350kcal.
pomidory, czerwone - 2 małe szt. [200g]
mozzarella - pół kulli [60g]
bazylia świeża - łyżka [8g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
ocet balsamiczny - łyżeczka [5g]
chleb graham - kromka [20g]
Pomidor i ser pokrój w plastry, skrop oliwą, octem i posyp listkami bazyli. Zjedz z pieczywem.

Ewa Chodakowska Ewa Chodakowska www.instagram.com/chodakowskaewa

Dzień 6

Śniadanie:
Chia z ananasem i granatem 421kcal.
nasiona chia, suszone - 2 łyżki [20g]
cynamon mielony - szczypta
migdały - potłuczone [20g]
granat - 4 łyżki [60g]
ananas - [120g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 2/3 szklanki [180g]
Chia, cynamon zalej mlekiem. Odstaw na na noc do lodówki. Kiedy chia nasiąknie dodaj pokrojony ananas, pokruszone migdały i pestki granata.

II śniadanie:
Pasta z awokado i słonecznika 240kcal.
awokado - pół sztuki [70g]
pietruszka, liście - 4 łyżka [16g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
sok ze świeżej cytryny - 3 łyżki [20g]
słonecznik, prażone na sucho, bez soli - łyżeczka [5g]
Ugnieć awokado, sokiem, oliwą i pietruszką. Posyp słonecznikiem.

Obiad:
Ziemniaki pieczone z indykiem w sosie koperkowym 575kcal.
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [150g]
rzodkiewka - 6-7 sztuk [120g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - ? szklanki [125g]
koper ogrodowy - 2 łyżki [16g]
otręby pszenne - łyżeczka [5g]
ziemniaki, białe - [240g]
sól biała - [1g]
pieprz czarny - [1g]
papryka czerwona, słodka - średniej sztuki [176g]
słonecznik, nasiona - łyżka [28g]
Ziemniaki obierz, lekko obgotuj w osolonej wodzie. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z medalionami mięsa. Posyp pieprzem zalej sosem koperkowym (jogurt wymieszaj z koperkiem, otrębami) i piecz w piekarniku (w 180'C) aż mięso będzie miękkie. Zrób sałatkę: Plastry rzodkiewek wymieszaj z paseczkami papryki, słonecznikiem i skrop oliwą.

Podwieczorek:
Pudełeczko z ogórkiem 244kcal.
ogórek - połowa wężowego [90g]
słonecznik - 4 łyżki [40g]
Ogórka pokrój w słupki. Włóż do pojemniczka i posyp pestkami.

Kolacja:
Carpaccio z buraka z serem 325kcal.
burak - mała sztuka [100g]
olej rzepakowy - łyżeczka [10g]
rukola - garść [40g]
dynia, pestki - 2 łyżki [20g]
ser, niebieski - łyżka [20g]
tymianek suszony - szczypta
ocet balsamiczny - łyżeczka [5g]
Buraka pokrój w plasterki. Następnie wymieszaj w miseczce z oliwą i tymiankiem. Rozłóż w naczyniu ceramicznym. Piecz w piekarniku ok. 10 minut w tem. 180'C. Podawaj z serem, rukolą i posyp dynią. Skrop octem.

Ewa Chodakowska Ewa Chodakowska www.instagram.com/chodakowskaewa

Dzień 7

Śniadanie:
Omlet owocowy 447kcal
Jaja - 2 sztuki
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - ? szklanki [125g]
kakao gorzkie, proszek - łyżka [10g]
olej kokosowy - łyżeczka [10g]
otręby owsiane - 3 łyżeczki [15g]
gruszka - średnia sztuka [120g]
Jajka wbij do miseczki. Roztrzep z olejem. Wlej masę na rozgrzaną patelnię. Nie mieszaj, tylko poczekaj aż z jednej strony się upiecze i przerzuć na drugą stronę. Gotowy przełóż na talerz, na połowie rozłóż pokrojone w kostkę owoce. Jogurt zmiksuj z kakao i polej omlet.

II śniadanie:
Twarożek z pomidorem i pestkami
ser twarogowy półtłusty - plaster [50g]
pomidory, czerwone - średnia sztuka [200g]
dynia, pestki - 2 łyżki [20g]
oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
Twaróg wymieszaj z oliwą, dodaj kawałki pomidora i prażone pestki dyni.

Obiad:
Policzki wołowe z czerwoną kapustą 530kcal.
wołowina, polędwica - [120g]
ogórek - pół wężowego [80g]
cebula, czerwona - 3 łyżki, poszatkowanej [35g]
pietruszka, liście - łyżka [4g]
musztarda - łyżeczka [13g]
sok ze świeżej cytryny - 3 łyżki [20g]
pieprz czarny - szczypta
chili w proszku - szczypta
marchew - mała [60g]
olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
kasza gryczana niepalona, sucha - 5 łyżek [60g]
kapusta czerwona - ? szklanki poszatkowanej [80g]
Mięso pokrój w cząstki i oprósz przyprawami. Podsmaż na łyżce oleju. Podlej wodą, wkrój plasterki marchewki i duś aż mięso będzie miękkie. Podawaj z sałatką z poszatkowanej kapusty, natki i cebuli. Sałatkę polej dipem z soku, łyżeczki oleju i musztardy.

Podwieczorek:
Koktajl truskawkowo - migdałowy 211kcal.
Truskawki, mrożone - szklanka [140g]
mleko migdałowe - 2/3 szklanki [180g]
migdały - 2 łyżki [20g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

Kolacja:
Pasta z soczewicy 310kcal.
soczewica, gotowana, bez soli - [150g]
sok ze świeżej cytryny - 2 łyżki [10g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
otręby owsiane - 3 łyżeczki [15g]
pietruszka, liście - łyżka [4g]
kmin rzymski - szczypta
chili pieprz cayenne - szczypta
Soczewicę zmiksuj z olejem, otrębami, przyprawami i sokiem z cytryny. Wymieszaj z poszatkowaną natką.

Więcej o:

Komentarze (0)

Płaski brzuch robi się w kuchni. Przepisy na cały tydzień od Ewy Chodakowskiej! [JADŁOSPIS]

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).