Dietetyczne muffiny - pyszne i mało kaloryczne [4 PRZEPISY]

Dietetyczne muffiny? Czemu nie! Są doskonałą alternatywą słodkiej przekąski, a w wersji na słono świetnie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie czy kolację. Wbrew pozorom, ich przygotowanie wcale nie wymaga dużej ilości czasu. Dietetyczne przepisy podaje Kaja Karwowska z WygodnaDieta.pl
Muffinki jablkowo-cynamonowe Muffinki jablkowo-cynamonowe Dagmara Wąsińska

Muffiny z suszonymi pomidorami i cukinią (przepis na ok. 4 duże babeczki)

Jak schudnąć? Porady, dietetyczne przepisy

Ekspert: Kaja Karwowska, dietetyk, z WygodnaDieta.pl

Składniki:

pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

cukinia 100g

szklanka mleka 2%

1 jajko

6 suszonych pomidorów

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka ziół prowansalskich

łyżeczka lubczyku

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, pieprz i sól wymieszać ze sobą. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory pokroić, wymieszać z cukinią. Wszystkie składniki (wraz z mlekiem i jajkiem) połączyć i dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do papilotek do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.

Wartość odżywcza jednej muffinki:

Energia: 144 kcal

Białko: 6,9 g

Tłuszcze: 2,4 g

Węglowodany: 26,9 g

Błonnik: 3,45 g

Muffiny z kaszą jaglaną Muffiny z kaszą jaglaną Fot. Shutterstock/My Lit`l Eye

Jaglane muffinki z suszoną żurawiną (przepis na ok. 8 dużych muffinek)

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

garść suszonej żurawiny

1 dojrzały banan

ok. 2/3 szklanki mleka

3 czubate łyżeczki mielonego siemienia lnianego

sok z połowy cytryny

3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki cukru (opcjonalnie można użyć miodu)

łyżka skórki cytrynowej

0,5 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Banana dokładnie rozgnieść widelcem i zmieszać z mlekiem, sokiem z cytryny oraz siemieniem lnianym na jednolitą masę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, skórkę cytrynową i kurkumę. Wszystko połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać z kaszą jaglaną i żurawiną. Przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.

Wartość odżywcza jednej muffinki:

Energia: 150,9 kcal

Białko: 3,8 g

Tłuszcze: 1,7 g

Węglowodany: 7,4 g

Błonnik: 3,1 g

Muffiny z otrębami Muffiny z otrębami Fot. Shutterstock/Jill Chen

Drożdżowe muffinki z mąki amarantusowej z cytrynową nutą (przepis na ok. 12 sztuk)

Składniki:

1.5 szklanki mąki pszennej razowej

3/4 szklanki mąki z amarantusa (można zastąpić żytnią pełnoziarnistą)

1/2 szklanki cukru

sok z połowy dużej cytryny

ok. 2 łyżki skórki pomarańczowej

1 banan

opakowanie drożdży isntant

duża szczypta soli

szklanka ciepłej wody

garść suszonej żurawiny

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Suche składniki (mąkę, drożdże, cukier, skórkę pomarańczową i sól) wymieszać w dużej misce. Banana rozgnieść widelcem i razem z wodą i sokiem z cytryny dodać do suchych składników. Mieszać do powstania jednolitej masy. Dodać żurawinę i pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez ok 25 minut.

Wartość odżywcza jednej muffinki

Energia: 147,8 kcal

Białko: 3,2 g

Tłuszcze: 2,5 g

Węglowodany: 29 g

Błonnik: 3,5 g

Muffiny jogurtowe Muffiny jogurtowe Fot. Shutterstock/Es75

Owocowe muffinki z ciecierzycy (przepis na ok. 5 muffinek)

Składniki:

puszka ciecierzycy (250g)

3 jajka

1 banan

łyżeczka miodu (można zastąpić słodzikiem)

2 łyżeczki kakao

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

ulubione owoce

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączyć i dokładnie przepłukać. Wszystkie składniki, z wyjątkiem kakao, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. ? całej masy przełożyć do papilotek. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i wylać na wierzch każdej muffinki. Na górze ułożyć owoce. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 100°C.

Wartość odżywcza jednej muffinki

Energia: 154,6 kcal

Białko: 8,36 g

Tłuszcze: 5,26 g

Węglowodany: 19,38 g

Błonnik: 0,94 g

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.