Jak schudnąć? Porady, dietetyczne przepisy
Ekspert: Kaja Karwowska, dietetyk, z WygodnaDieta.pl
Składniki:
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
cukinia 100g
szklanka mleka 2%
1 jajko
6 suszonych pomidorów
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka lubczyku
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, pieprz i sól wymieszać ze sobą. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory pokroić, wymieszać z cukinią. Wszystkie składniki (wraz z mlekiem i jajkiem) połączyć i dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do papilotek do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednej muffinki:
Energia: 144 kcal
Białko: 6,9 g
Tłuszcze: 2,4 g
Węglowodany: 26,9 g
Błonnik: 3,45 g
Materiały partnerów
zobacz książki z ciekawymi przepisami
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
garść suszonej żurawiny
1 dojrzały banan
ok. 2/3 szklanki mleka
3 czubate łyżeczki mielonego siemienia lnianego
sok z połowy cytryny
3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki cukru (opcjonalnie można użyć miodu)
łyżka skórki cytrynowej
0,5 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Banana dokładnie rozgnieść widelcem i zmieszać z mlekiem, sokiem z cytryny oraz siemieniem lnianym na jednolitą masę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, skórkę cytrynową i kurkumę. Wszystko połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać z kaszą jaglaną i żurawiną. Przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
Wartość odżywcza jednej muffinki:
Energia: 150,9 kcal
Białko: 3,8 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 7,4 g
Błonnik: 3,1 g
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki z amarantusa (można zastąpić żytnią pełnoziarnistą)
1/2 szklanki cukru
sok z połowy dużej cytryny
ok. 2 łyżki skórki pomarańczowej
1 banan
opakowanie drożdży isntant
duża szczypta soli
szklanka ciepłej wody
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, drożdże, cukier, skórkę pomarańczową i sól) wymieszać w dużej misce. Banana rozgnieść widelcem i razem z wodą i sokiem z cytryny dodać do suchych składników. Mieszać do powstania jednolitej masy. Dodać żurawinę i pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez ok 25 minut.
Wartość odżywcza jednej muffinki
Energia: 147,8 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik: 3,5 g
Składniki:
puszka ciecierzycy (250g)
3 jajka
1 banan
łyżeczka miodu (można zastąpić słodzikiem)
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ulubione owoce
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć i dokładnie przepłukać. Wszystkie składniki, z wyjątkiem kakao, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. ? całej masy przełożyć do papilotek. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i wylać na wierzch każdej muffinki. Na górze ułożyć owoce. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 100°C.
Wartość odżywcza jednej muffinki
Energia: 154,6 kcal
Białko: 8,36 g
Tłuszcze: 5,26 g
Węglowodany: 19,38 g
Błonnik: 0,94 g