Dieta pszenna. Kilkudniowe oczyszczanie organizmu [GŁÓWNE ZAŁOŻENIA]

Dieta pszenna oczyszcza organizm, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać optymalną wagę ciała. To kilkudniowy program, który pomoże ci poczuć się lekko i odzyskać energię.
Pole z pszenicą. Pole z pszenicą. FRANCISZEK MAZUR

Dieta pszenna - dlaczego akurat pszenica?

Głównym zadaniem diety pszennej jest oczyszczenie naszego organizmu z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Możemy ją stosować do 5 dni i powtarzać, co miesiąc. Najbardziej optymalna opcja, to 2 dni diety pszennej, raz w miesiącu. Opiera się ona w głównej mierze na pszenicy.

Dlaczego akurat pszenica? Pszenica charakteryzuje się dość bogatym i ciekawym składem substancji odżywczych. Pośród wszystkich zbóż to właśnie pszenica zawiera najwięcej białka i glutenu.

Jest również źródłem estrogenów, ryboflawiny, tiaminy, niacyny i karotenu. Jest bogata w związki mineralne, takie jak sód, wapń, magnez, fosfor, siarka czy żelazo.

W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, D, E, K, PP i wiele cennego błonnika pokarmowego.

Pszenica pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała i obniżyć poziom cukru we krwi.

Zobacz: Dieta FODMAP. W trosce o zdrowie jelit [GŁÓWNE ZASADY]

W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, D, E, K, PP i wiele cennego błonnika pokarmowego. W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, D, E, K, PP i wiele cennego błonnika pokarmowego. www.tvr24.pl

Dieta pszenna - główne zasady

1. Bazą tej diety i podstawą posiłków jest ugotowane ziarno pszenicy.

2. Posiłki należy wzbogacać świeżymi warzywami, owocami i sokami owocowymi lub warzywnymi.

3. Dziennie należy zjadać 5 posiłków, składających się głównie z ugotowanej pszenicy, którą można jeść do woli.

4. Co ważne, pszenicę można zastąpić kaszą gryczaną, płatkami zbożowymi lub kaszą pęczak.

5. Każdego ranka, na czczo, należy zjadać kilka suszonych śliwek (warto je wcześniej namoczyć), popijając je czystą wodą.

6. Pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Należy wypijać co najmniej dwa litry niegazowanej wody mineralnej.

7. Dieta pszenna może trwać maksymalnie 5 dni. Możesz ją powtarzać, co miesiąc.

Zobacz: Jak schudnąć. 5 pozycji jogi, które przyspieszą metabolizm

Dieta pszeniczna powinna być uzupełniana dużymi ilościami warzyw i owoców. Dieta pszeniczna powinna być uzupełniana dużymi ilościami warzyw i owoców. www.o.canada.com

Dieta pszenna - lista produktów

Co możemy jeść na diecie pszennej?

- warzywa

- owoce (jagody, jabłka, pomarańcze), w mniejszych ilościach słodsze owoce (ananas, papaja, mango, banany)

- orzechy

- oleje pochodzenia roślinnego (oliwa z oliwek, olej z awokado, olej kokosowy, itp.)

- mięso i jajka

- sery pełnotłuste

- siemię lniane mielone

W ograniczonych ilościach możemy spożywać:

- pełnotłusty twaróg, jogurt

- mleko

- masło

- fermentowaną soję (np. tofu)

-oliwki

- awokado

- marynowane warzywa

- fasolę

Zobacz: Odchudziliśmy popularne dania. Spaghetti z cukinii, omlet z mąki cieciorkowej [4 FIT PRZEPISY]

Pamiętajmy, by pszenicę namoczyć przed obróbką termiczną. Pamiętajmy, by pszenicę namoczyć przed obróbką termiczną. www.playbuzz.com

Dieta pszenna - jak odpowiednio ugotować pszenicę?

Pamiętajmy, by pszenicę namoczyć przed obróbką termiczną. Dzień przed rozpoczęciem diety namaczamy ją. Po około 12 godzinach moczenia gotujemy szklankę ziaren w 3 szklankach wody.

Pszenica musi być gotowana na niewielkim ogniu i pod przykryciem.

Każdego dnia przygotowujemy taką ilość ziarna, jaką jesteśmy w stanie zjeść. Znacznie ułatwi nam to przyrządzanie posiłków na cały dzień i zaoszczędzi nasz czas.

Zobacz: Jak rozpoznać ekologiczną żywność. Czym się różni bio od organic?

. . www.kulinarnydoradca.pl

Dieta pszenna - przepis na sałatkę z pszenicy z warzywami

Sałatka z gotowanej pszenicy z warzywami

Składniki:

2 szklanki ugotowanych ziaren pszenicy

pół pęczka natki pietruszki

1 cytryna

pół kilograma pieczarek

1 cebula

gruby szczypior

1 jabłko

1 marchewka

1 cukinia

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu aż będzie lekko szklista, a następnie dodać pieczarki. Dusić przez około 10 minut, aż zmiękną, posolić i popieprzyć do smaku.

Cukinię dokładnie umyć i pokroić na plasterki. Patelnię grillową natłuścić lekko małą ilością oliwy, grillować cukinię z każdej ze stron przez kilka minut, aż zmięknie i utworzą się ładne paski.

Jabłko umyć i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce. Marchewkę umyć, obrać i również zetrzeć. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce.

Przygotować sos: wycisnąć sok z cytryny, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać.

Zioła i szczypior posiekać.

Do ugotowanej pszenicy dodać wszystkie warzywa, zioła, szalotkę, skórkę cytrynową, sos i wymieszać.

Gotowe, sałatka doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz: Co piszą na opakowaniach? Czytamy etykiety [CZĘŚĆ 1.]

. . www.greedybrain.com

Dieta pszenna - dlaczego wzbudza kontrowersje?

Dietę pszenną możemy stosować jedynie przez kilka dni (do 5) i powtarzać, co miesiąc.

Pamiętajmy, że stosowanie diet opartych na jednym składniku dłużej, niż kilka dni może wywołać u nas nietolerancję pokarmową. Dodatkowo, pszenica należy do grupy produktów mających silne działanie uczulające, dlatego jeśli zauważymy u siebie pierwsze objawy alergii, należy przerwać dietę. Jest to pierwszy objaw nietolerancji tego produktu.

Niestety pszenica zawiera także gluten, który może powodować zaburzenia w układzie nerwowym. Minusem tego programu oczyszczającego jest też brak w diecie witaminy C.

Dieta pszenna często wzbudza kontrowersje. Pamiętajmy, że przed rozpoczęciem każdej diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Zobacz: Kalafior. Zrobisz z niego tartę, chleb, a nawet... pizzę! [5 PRZEPISÓW]

Więcej o: