Niewątpliwym walorem wegetariańskich pasztetów, oprócz pozytywnie wpływających na zdrowie składników, jest prostota ich wykonania i możliwość wielu modyfikacji bazowego przepisu. Weźmy zatem keksówkę w dłoń i puśćmy wodze fantazji!
Do takie pasztetu możemy wykorzystać niemal wszystkie warzywa, które mamy w kuchni, wszystkie rośliny strączkowe i liczne dodatki.
Najczęściej wegetariański pasztet powstaje z soczewicy i w smaku przypomina tradycyjny, mięsny odpowiednik. Zupełnie inaczej jest w przypadku pasztetów z gotowanych warzyw - mają już zupełnie inny słodkawy posmak. Moim faworytem jest pasztet z czerwonej soczewicy, na który przepis dostałam od koleżanki, jednak jego podobne wersje bez problemu znajdziemy na blogach kulinarnych. Soczewica będąca źródłem łatwo przyswajalnego białka z powodzeniem zastępuje mięso. Warto pamiętać, że posiada też wiele cennych wartości mineralnych - głównie ważnego dla utrzymania w dobrej kondycji serca, potasu oraz kwasu foliowego.
Pasztet z czerwonej soczewicy jest podobny w konsystencji do mięsnego - zwięzły, świetnie się kroi, a dodatkowo ma cudowny aromat duszonych warzyw. Doskonale smakuje zarówno solo, jak i w towarzystwie chrzanu, czy kleksa żurawiny. Ja podstawowy przepis wzbogaciłam pieczarkami i ulubionymi przyprawami - rozmarynem i odrobiną tymianku.
Składniki (na małą keksówkę):
200g czerwonej soczewicy
4 duże marchewki
2 duże pietruszki - korzeń
1 duża cebula
400 g pieczarek
1l wywaru warzywnego
ulubione przyprawy ( w tym słodka papryka i tymianek)
sól i pieprz
1/2 natki pietruszki - świeżej posiekanej
3 jajka
1 łyżka masła
7 łyżek oliwy w oliwek
Sposób przygotowania:
1. soczewicę gotujemy w wywarze warzywnym - ok. 500 ml lekko ją rozgotowując
2. pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, analogicznie postępujemy z marchewką i pietruszką
3. cebulę siekamy na drobną kostkę i smażymy na oliwie na dużej patelni
4. do cebuli dodajemy przygotowane warzywa, chwile smażymy, potem podlewamy wywarem warzywnym i dusimy ok. 10-15 min. Zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy swoje ulubione zioła oraz łyżkę masła. Najlepiej jak masę przełożycie do miski.
5. Uduszone warzywa dodajemy do soczewicy, przyprawiamy ulubionymi ziołami i dodajemy surowe jajka - pojedynczo bardzo szybko i dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
6. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni
Składniki na małą keksówkę:
200 g suchej soczewicy
100 g suchej kaszy jaglanej
100 ml oleju
2 cebule
10 suszonych śliwek
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
3/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy soczewicę (lekko rozgotowując) i kaszę jaglaną.
2. Cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodajemy cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim i goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli (potem przypraw możemy się pozbyć)
3. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, szczyptą soli i resztą przypraw. Miksujemy przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę.
4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wciskamy w masę śliwki i wylewamy resztę masy.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut i gotowe.
Składniki na małą keksówkę:
2 nieduże cukinie
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 plaster selera korzeniowego
2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
10 dag sera żółtego (opcjonalnie)
3 jaja (żółtka oddzielone od białek)
3/4 szklanki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
1. Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach posolić, odstawić, aby puściła sok. Odcedzić z nadmiaru wody.
2. Resztę warzyw zetrzeć na tarce (tak samo zrobić z serem żółtym).
3. Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.
4. Zmielone warzywa połączyć z cukinią w dużym naczyniu, dodać starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, olej, bułkę tartą, kaszę oraz żółtka.
5. białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać najlepiej rękoma. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.
6. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Składniki:
- 300 g fasoli
- 250 g grzybów
- 6 śliwek suszonych
- 2 duże jajka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Fasolę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy zmiksuj w blenderze, a następnie przelej otrzymaną masę do oddzielnej miski. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Śliwki posiekaj w paski, a świeże grzyby w ćwiartki, po czym dodaj je do podsmażonej cebulki. Wymieszaj, smaż jeszcze przez chwilę, a potem dodaj wszystko do miski z masą fasolową. Zamieszaj kilka razy i przelej całość do silikonowej lub blaszanej foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut.