Dieta antyrakowa: co jeść aby być zdrowym?
Będąc na diecie antyrakowej należy w pierwszej kolejności zaprzestać spożywania w dużym stopniu przetworzonych produktów takich jak pizza i inne fast foody, zupki z paczki, gotowe sosy, chipsy, cukier i słodycze oraz produkty powstałe na bazie oczyszczonej mąki. Konieczne jest także wycofanie z jadłospisu rafinowanych olejów trans (zwłaszcza słonecznikowego i rzepakowego), a zastąpienie ich znacznie zdrowszym olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
Dieta antyrakowa wymaga ścisłej redukcji produktów odzwierzęcych – zarówno mięsa, jak i nabiału. Wyjątkiem są jedynie ryby, które wykazują dobroczynne właściwości w przypadku nowotworów. Dzieje się tak jednak tylko wówczas, gdy mowa o najmniej zanieczyszczonych gatunkach ryb morskich.
Podczas komponowania diety antyrakowej, jadłospis na każdy dzień powinien w pierwszej kolejności składać się w ogromnej ilości świeżych warzyw. Świetną skuteczność w leczeniu oraz prewencji nowotworów wykazują zwłaszcza:
1. Kapusta – zarówno, biała, czerwona, jak i pekińska
2. Kalarepa
3. Jarmuż
4. Sałata oraz roszponka
5. Korzeń imbiru
6. Czerwona papryka
7. Pomidor
8. Papryka chili – głównie za sprawą dużej zawartości unicestwiającej komórki rakowe substancji o nazwie kapsaicyna
9. Seler
10. Pietruszka i marchew
Wymienione wyżej warzywa możemy spożywać zarówno w formie surowej (sałatki, surówki), jak i poddawać obróbce cieplnej na parze. Zalecane jest również picie dużych ilości soków owocowo-warzywnych, gdyż są lekkostrawne, co ma znaczenie zwłaszcza w przypadku nowotworu żołądka czy jelit. Warto zadbać ponadto o to, aby dostarczyć organizmowi antynowotworowych flawonoidów. Znajdują się one obficie w przyprawach takich jak goździki oraz cynamon.
Dieta antyrakowa – przepis na zdrowie
Przykładowy przepis zalecany w diecie antyrakowej to surówka warzywna polana olejem lnianym. Do jej przygotowania niezbędne będą następujące składniki:
1. 3 duże pomidory
2. Jedna główka sałaty lodowej
4. 200 gram kapusty pekińskiej
5. 2 duże marchewki
6. Jeden seler
7. Łyżeczka soli himalajskiej
8. Ziołowa przyprawa do sałatek
9. 4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
10. Jedna cebula
Wszystkie warzywa należy potrzeć na tarce, a następnie dodać do smaku przyprawy. Następnie wlewamy olej lniany i wszystko razem ze sobą dokładnie mieszamy. Pyszne danie antyrakowe jest już gotowe do spożycia!
Sprawdź, jakie konta na Instagramie warto śledzić, aby wreszcie zacząć jeść zdrowo
Komentarze (0)
Dieta antyrakowa skutecznie zapobiega nowotworom i łagodzi objawy raka
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!