Ten fakt potwierdzili badacze z trzech uczelni w Stanach Zjednoczonych, którzy rezultaty swoich badań opublikowali w naukowym magazynie "Journal of Nutritional Biochemistry".
Naukowcy dowiedli, że picie wina i soku z czerwonych winogron przyspiesza metabolizm i usprawnia pracę otłuszczonej wątroby!
By potwierdzić naukowo ten fakt, eksperci wyhodowali w laboratorium otłuszczoną wątrobę. Następnie poddali organ działaniu czterech związków chemicznych występujących w winogronach. Okazało się, że pod wpływem jednego z przeciwutleniaczy, komórki tłuszczowe w wątrobie przestały rosnąć i się powielać. Co więcej, napędził metabolizm kwasów tłuszczowych, z którymi zmaga się ten organ.
Należy jednak pamiętać, że wino czy sok winogronowy powinny być pite z umiarem! Lampka czerwonego wina wypijana do kolacji z pewnością nam nie zaszkodzi :) Napędzi metabolizm i obniży poziom cukru we krwi.