Ciasto o smaku rafaello i snikersa. Przetestowałyśmy fit przepis Ani Lewandowskiej

W internecie krąży wiele przepisów, na przeróżne fit ciasta z kaszy jaglanej, fasoli, czy marchewki. Nie wszystkie jednak zachwycają swoim smakiem. Szukając przepisu na fit ciasto chcemy, aby było nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Przeglądając bloga Ani Lewandowskiej, naszą uwagę przyciągnął przepis na ciasto o smaku rafaello i snikersa. Nie zastanawiając się długo, postanowiłyśmy go przetestować.
Ciasto o smaku rafaello i snikersa Ciasto o smaku rafaello i snikersa hpba.pl Judyta Witkiewicz

Ciasto o smaku rafaello i snikersa. Przetestowałyśmy fit przepis Ani Lewandowskiej

W internecie krąży wiele przepisów, na przeróżne fit ciasta z kaszy jaglanej, fasoli, czy marchewki. Nie wszystkie jednak zachwycają swoim smakiem. Szukając przepisu na fit ciasto chcemy, aby było nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Przeglądając bloga Ani Lewandowskiej, naszą uwagę przyciągnął przepis na ciasto o smaku rafaello i snikersa. Nie zastanawiając się długo, postanowiłyśmy go przetestować.

Ciasto o smaku rafaello i snikersa Ciasto o smaku rafaello i snikersa Judyta Witkiewicz

Czego potrzebujemy do przygotowania ciasta?

Składniki na spód:

  • 10-12 daktyli
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego

Składniki na białą masę:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżeczki BIO cukru kokosowego lub erytrytolu
  • ok. 100 g mus kokosowy Foods by Ann
  • połowa limonki sok

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 250 ml mleczka kokosowego

Ciasto o smaku rafaello i snikersa Ciasto o smaku rafaello i snikersa Judyta Witkiewicz

Sposób przygotowania

Daktyle należy sparzyć wrzątkiem i moczyć przez 15 minut. Do miksera wrzucić wszystkie składniki na spód ciasta, zmiksować i wyłożyć w okrągłej foremce i wstawić do lodówki. 

W tym czasie ugotować kaszę jaglaną. Pod koniec gotowania kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolać mleka koksowego i gotować do momentu wchłonięcia. Odstawić pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie zmiksować ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę. Przelać na spód ciasta i ponownie włożyć do lodówki, na około 30 minut. Teraz została tylko polewa. Mieszając w garnku na średnim ogniu, podgrzać chwilę mleko kokosowe z masłem orzechowym. Przelać polewę na resztę ciasta i włożyć na noc do lodówki. 

Ciasto o smaku rafaello i snikersa Ciasto o smaku rafaello i snikersa Judyta Witkiewicz

Jak smakowało nam ciasto?

Jeśli jesteście osobami, które lubią kokosowo - orzechowe smaki, to ciasto będzie waszym absolutnym hitem. Jest zdrowe, bogate w mikro i makroskładniki, błonnik oraz zdrowy tłuszcz, ale trzeba z nim uważać gdyż jest dość kaloryczne. Pamiętajcie jednak, że kaloria kalorii nie równa, a tutaj są tylko te dobre. Ciasto jest aromatyczne i wilgotne, a w dodatku bez pieczenia, co latem sprawdza się idealnie. Jedną jedyną uwagę, którą miałybyśmy do niego to to, że jest bardziej kokosowy, niż snikersowy. 

Copyright © Agora SA