Białko to istotna część każdej diety, ale nie każde źródło białka jest chude i niskokaloryczne. Białko samo w sobie ma ok 4 kalorii na 1 gram. Jednak często mięso jest bogate zarówno w białko, jak i tłuszcz. A tłuszcz to z kolei 9 kcal na 1 gram, co istotnie zwiększa ilość spożytych kalorii w posiłki. Dlatego w tym artykule znajdziesz źródła białka, które są niskokaloryczne, posiadają niską zawartość tłuszcz, a wysoką zawartość białka.
Wymiana udek z kurczaka na pierś pozwala zaoszczędzić aż 112 kalorii i jednocześnie dostarcza 12 dodatkowych gramów białka. W porcji 200 gramów mięsa.
Wymiana steka z antrykotu na stek z polędwicy to ogromna różnica w kaloriach! Co prawda stek z polędwicy jest droższy, ale dzięki takiej zamianie zaoszczędzisz 198 kalorii i dostarczysz o 4 gramy białka więcej. W 200 gramach mięsa.
Zamiast bekonu postaw na szynkę parmeńska. W 100 gramach zaoszczędzisz aż 141 kalorii i zyskasz 5 gramów białka.
Wołowina jest tłusta, dlatego wymień mieloną wołowinę na zmieloną pierś z indyka. Taka zmiana pozwoli Ci w 200 gramach zaoszczędzić aż 276 kalorii oraz zyskać 14 gramów białka dodatkowo.