Przepisy Ani Lewandowskiej na zdrowe dania wielkanocne!

Na swoim blogu, Ania Lewandowska zamieściła poradnik z całą masą przepisów na wielkanocne potrawy. Znajdziemy tu m.in.: przepisy na żurek, jajka faszerowane, czy pieczony schab. Nie zabrakło też pomysłów na słodkie wypieki - mazurek i babkę - bez glutenu i laktozy.
Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy hpba.pl

Faszerowane jajka na zielono

SKŁADNIKI:
. 3 jajka
. 150 g brukselki
. ? pęczka koperku
. szczypta soli jodowanej lub morskiej
. pieprz czarny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Umyj brukselkę i ugotuj ją na parze.
2. Tak przygotowaną brukselkę zblenduj z dodatkiem soli i pieprzu na purée (jeśli masa jest zbyt sucha, dolej odrobinę wody).
3. Ugotuj jaja na twardo, po czym ostudź je w zimnej wodzie.
4. Następnie obierz i przekrój ugotowane jaja na pół.
5. Wyjmij żółtka i zmiksuj je z brukselką.
6. Uzupełnij połówki jajek przygotowaną wcześniej pastą z brukselki i żółtek, a następnie dopraw całość do smaku.

Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy hpba.pl

Żurek z jajkiem by Ann

SKŁADNIKI NA WYWAR:
. 1,5 l wody
. 2 marchewki
. 1 pietruszka
. kawałek selera
. por
. 1 mała cebula
. 2 liście laurowe
. ziele angielskie


SKŁADNIKI NA ŻUR:
. 1 l wywaru warzywnego
. ? l zakwasu na żurek
. ? kg białej kiełbasy
. 100 g boczku
. 1 ząbek czosnku
. 1 łyżka majeranku
. 4-6 ziaren pieprzu
. 2-4 ziarna ziela angielskiego
. 1 listek laurowy
. sól morska
. 1 szklanka jogurtu lub śmietanki
roślinnej

DODATKOWE SKŁADNIKI:
. 4 jaja


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do garnka z wodą dodaj obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz przyprawy.
2. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie, po czym odcedź.
3. Do wywaru warzywnego włóż białą kiełbasę (możesz pokroić ją w plastry) oraz zakwas na żurek, następnie dodaj liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i posiekany czosnek.
4. Całość gotuj przez pół godziny, po czym dodaj pokrojony w plastry boczek i gotuj jeszcze przez 10 minut.
5. Zmiksuj warzywa z wywaru i zagęść nimi zupę.
6. Dodaj jogurt lub śmietankę i całość wymieszaj.
7. Możesz dodać sok z kiszonych ogórków, aby zupa zyskała bardziej kwaskowaty smak.
8. Odstaw zupę na około 2 godziny.
9. Ugotuj jaja na twardo, przetnij je na pół i umieść w zupie.

Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy hpba.pl

Mazurek na mące kokosowej

SKŁADNIKI NA CIASTO:
. 5 jajek
. 2 łyżki oleju kokosowego
Foods by Ann
. 10 łyżek mąki kokosowej
. szczypta wanilii
. szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ:
. 8 daktyli
. 150 ml śmietany ryżowej
. łyżeczka masła klarowanego
. 2 łyżki kakao
. 4 łyżki rumu

DODATKOWE SKŁADNIKI:
. powidła
. czekolada
. migdały

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wyrób ciasto w robocie kuchennym, połącz ze sobą: jajka, olej kokosowy, mąkę kokosową, wanilię, sól.
2. Przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
4. Wyłóż cienka warstwę ciasta do foremki i piecz przez 15 minut.
5. W międzyczasie przygotuj masę: ugotuj daktyle w śmietanie, po czym dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj.
6. Kiedy spód ciasta ostygnie po upieczeniu, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób
ją powidłami porzeczkowymi, rozpuszczoną czekoladą i migdałami.

Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy hpba.pl

Babka wielkanocna

SKŁADNIKI:
. 5 białek
. 1 jajko
. ? szklanki mąki ryżowej
. ? szklanki wiórków kokosowych
. 4 łyżki miodu
. 3 łyżki masła klarowanego
lub oleju kokosowego
. płaska łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia
. garść rodzynek
. płaska łyżeczka ekstraktu
waniliowego
. szczypta soli
. czekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
2. Ubij na wolnych obrotach białka, dodając stopniowo miód, ekstrakt waniliowy, masło, jajko oraz mąkę z wiórkami. Następnie dodaj rodzynki.
3. Wysmaruj formę olejem kokosowym i oprósz ją mąką. Wlej ciasto do formy.
4. Całość piecz 20 minut w temperaturze 180°C.
5. Rozpuść czekoladę i polej nią babkę.

Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy Przepisy Ani Lewandowskiej na wielkanocne potrawy hpba.pl

Sałatka wielkanocna z ananasem i rzeżuchą

SKŁADNIKI:
. 2 ugotowane buraki
. pęczek białych szparagów
. ananas
. garść migdałów w płatkach
lub orzechów włoskich
. garść rzeżuchy
. garść dowolnych kiełków
. 2 łyżki sosu balsamicznego
. szczypta soli morskiej
. szczypta pieprzu czarnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Umyj szparagi i odetnij twarde końcówki.
2. Szparagi gotuj przez 15 minut z dodatkiem soli.
3. Ugotowane buraki, szparagi i ananasa pokrój w kostkę.
4. Wszystko wymieszaj i dopraw sosem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
5. Całość posyp płatkami z migdałów, kiełkami i rzeżuchą.

Ania napisała: "Święta to czas, w którym ja też pozwalam sobie na małe grzeszki i odstępstwa od diety - bez bicia przyznaję, że i w tym roku
planuję mieć to i owo na sumieniu! ;)" Bierzemy z niej przykład!

Wszystkie zdjęcia i przepisy pochodzą z: hpba.pl

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.