Moja pierwsza propozycja zdecydowanie podbije kubki smakowe osób, które kochają słodki smak. Połączenie kurczaka z miodem sprawi, że wasza dieta przestanie być nudna. Osobiście zawsze jadłam kurczaka na parze lub z piekarnika. Jednak, gdy znajoma podzieliła się ze mną tym przepisem oszalałam!
Składniki:
-2 piersi z kurczaka (około 160g)
-1 cukinia
-3 łyżki miodu pszczelego
-3 łyżeczki musztardy
-1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-sól
-pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na 4 równe części. Każdą ze stron oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie rozpuszczamy miód w garnku. Kolejno, zdejmujemy go z gazu, dodajemy musztardę oraz starty czosnek. Całość mieszamy. Kurczaka obtaczamy w gotowym już sosie i wykładamy go na blachę. Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
Kolejna propozycja jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej piersi z kurczaka smażonej na głębokim oleju w bułce tartej. Ta alternatywa świetnie sprawdzi się u osób aktywnych, które chciałyby swoją dietę uzupełnić w dodatkowe węglowodany.
Składniki:
- cała pierś z kurczaka
- 1 jajko
- płatki owsiane do obtoczenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że pierś z kurczaka pokroimy na równomierne kawałki. Następnie rozbijamy ją na mniejsze kotlety. Całość posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy ją w jajku oraz płatkach owsianych. Smażymy na oleju kokosowym lub oliwie z oliwek.
Każdy z nas zna kotlety mielone, ale mało komu kojarzą się one właśnie z piersią kurczaka. Osobiście pokochałam ten przepis i przez długi czas stosowałam go w swojej diecie. Jeżeli nie boicie się trochę szaleństwa w kuchni to stanie się on również waszym ulubionym!
Składniki:
-1 duża pierś z kurczaka
-1 czerwona papryka
-1 marchew
-1-3 plastry cukinii pokrojone w kostkę
-1 cebula
-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
-2 jajka
-2 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego
-1 duża łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
-sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
-2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Następnie siekamy paprykę i cebulę, a marchewkę ścieramy na tarce. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku. Kolejno pozostawiamy mięso na 15 minut aby się przegryzło. Teflonową patelnie smarujemy oliwą z oliwek. Czekamy aż się nagrzeje. Smażymy aż do momentu, gdy placki nabiorą złocistego koloru. Smacznego!
Grilowanego kurczaka po meksykańsku pokochają osoby, które nie boją się nieco bardziej wyrazistych smaków. Jest to świetna alternatywa dla oryginalnego meksykańskiego jedzenia, które nie zawsze jest fit. Specjalnie dla was odtłuszczona meksykańska kuchnia!
Składniki:
-400 g polędwiczek z kurczaka
-mała kolba kukurydzy
-400 g pomidorków
-mieszanka sałat 200 g
-15g oliwy z oliwek
-sok z limonki
-sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski (inne ulubione przyprawy)
Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy naszą marynatę, która składa się z większej części soku z limonki, łyżki oliwy z oliwek, łyżki słodkiej papryki oraz kolendry, curry i chilli. (Możemy dodać trochę wody aby była ona bardziej płynna) Następnie obtaczamy w niej naszego kurczaka i pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce. Kolejno na rozgrzanym grillu umieszczamy najpierw kolbę kukurydzy. Grilujemy ją średnio przez 20 minut. Następnie starannie układamy na rozgrzanym ruszcie nasze polędwiczki oraz pomidorki. Mięso grillujemy mniej więcej po 7minut z każdej strony. Smacznego!