5 pomysłów na zdrową i lekką kolację od Ewy Chodakowskiej

Pora na kolację to myślę, że jedna z ulubionych chwil w ciągu dnia większości z nas. Tempo zwalnia i można usiąść razem przy stole. Na taką chwilę warto mieć fajny pomysł na jakieś sprawdzone danie. Które będzie smaczne i nie spowoduje uczucia ciężkości. Mamy dla Ciebie 5 propozycji od Ewy Chodakowskiej!
sałatka z komosą sałatka z komosą google.pl/imagres www.instagram.com/chodakowskaewa

Sałatka z komosy i awokado 350 kcal

Składniki:                                                                                                                   komosa ryżowa, sucha - 4 łyżki [40 g]
awokado - 1/2 sztuki [70 g]
pietruszka, liście - 4 łyżki 
granat - 3 łyżki 
oliwa z oliwek - łyżka 
sok ze świeżej cytryny - 2 łyżki 
pieprz czarny - szczypta

Przygotowanie:
Ugotowaną komosę wymieszaj z pokrojonym awokado, orzechami, poszatkowaną natką i granatem. Skrop oliwą i sokiem. Przypraw.

pasta z łososia pasta z łososia google.pl/imagres

Pasta z łososiem i twarogiem 349 kcal

Składniki:
chleb graham - kromka 
natka pietruszki - łyżka 
szczypiorek - łyżka 
łosoś, wędzony - plaster [50 g]
ogórek - 1/3 sztuki [90 g]
pieprz biały - szczypta 
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3 łyżki 
koper ogrodowy, suszony - szczypta 
ser twarogowy półtłusty - pół kostki [100 g]

Przygotowanie:
Wymieszaj ser z jogurtem, ziołami, przyprawami i wymieszaj. Dodaj kawałki ryby. Zjedź z pieczywem i słupkami świeżego ogórka.

twarożek twarożek google.pl/imagres

Twarożek z suszonymi pomidorami 322 kcal

Składniki:
ser twarogowy półtłusty - pół kostki [100 g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1/3 szklanki [80 g]
oliwa z oliwek - łyżeczka 
chleb żytni razowy - kromka 
pomidory, suszone w oleju, po odsączeniu - 2 szt. 
bazylia świeża - łyżka 

Przygotowanie:
Wymieszaj pokruszony twaróg z jogurtem. Wkrój cząstki pomidora i posyp bazylią. Twarożek zjedz z pieczywem.

placki z cukinii i marchewki placki z cukinii i marchewki google.pl/imagres

Placki z cukinii i marchwi 308 kcal

Składniki:
1/2 średniej cukinii [150 g]
Mała marchew [80 g]
1 jajko
Łyżka mąki gryczanej 
Plaster sera camembert [20 g]
Łyżka oleju rzepakowego 
Kilka listków kolendry do dekoracji 
Szczypta pieprzu 

Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce na szerokich oczkach. Odłóż na sitko na 15 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody na papierowych ręcznikach. Wymieszaj cukinię ze startą marchewką, roztrzepanym jajkiem i mąką. Przypraw. Placki smaż na oleju. Udekoruj plasterkami sera i kolendrą.

sałatka z awokado sałatka z awokado fotolia.com

Sałatka z brokułem i jajkiem 326 kcal

Składniki:
Brokuły, garść - [200 g]
marchew, obrana - mała [60 g]
jaja kurze całe - 1 sztuka
czosnek - duży ząbek 
oliwa z oliwek - łyżka 
dynia, pestki - 3 łyżeczki 
papryka, mielona - 2 szczypty

Przygotowanie:
Brokuły podziel na różyczki i podgotuj na parze przez 5 minut. Wymieszaj brokuły z tartą marchewka. Utrzyj oliwę z czosnkiem i przyprawami. Polej sałatkę i posyp pestkami dyni. Na wierzchu ułóż ćwiartki ugotowanego jaja.

Więcej o: