Przepis na omlet jest prosty, szybki i sprawdza się na każdą okazję. Ten zdrowy posiłek to idealna opcja na pożywne śniadanie lub potreningową przekąskę! Mamy dla Ciebie propozycję na nietypowe omlety, zarówno na słodko jak i słono. Koniecznie wypróbuj!
Omlet gryczany z owocami
Składniki:
1 jajko
2 białka jajek
1 banan
1 czubata łyżka mąki gryczanej
1 łyżka karobu
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce
2 figi (można zastąpić innymi owocami)
opcjonalnie 2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Jedno jajko i białka jajek ubijamy. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie olejem. Kiedy omlet zetnie się i zarumieni, przewróć go na drugą stronę. Na gotowy omlet nałóż stałą część mleczka kokosowego (możesz go zmiksować z syropem klonowym). Wierzch udekoruj owocami.
Składniki:
2 jajka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
opcjonalnie ksylitol/ aromat migdałowy
Składniki na masę rafaello:
- 500 ml mleka (napoju) kokosowego
- 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 laska wanilii
- sok z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wanilią do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. Miksujemy wszystkie składniki na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.
Sposób przygotowania ciasta:
Białka oddzielamy od żółtek. W misce umieszczamy białka ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę, wiórki i opcjonalnie ksylitol oraz aromat migdałowy. Mieszamy do połączenia się składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie przelewamy puszystą masę na rozgrzaną już patelnię i smażymy na małym ogniu ok. 3-4 minuty, aż omlet zetnie się, przewracamy go na drugą stronę i smażymy. Gotowy omlet przekładamy na talerz Przekładamy go na talerz. Połowę omleta smarujemy kremem Raffaello, następnie jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Składniki:
20 dag pokrojonych w plasterki pieczarek smażyć około 10 minut na łyżce masła
szczypta kminku
szczyptę pieprzu do smaku
opcjonalnie mały ząbek czosnku
sól do smaku
łyżkę posiekanej pietruszki
szczyptę tymianku
Sposób przygotowania:
2 jajka roztrzep widelcem, bądź ubij mikserem, dodaj pieprz do smaku, szczyptę kurkumy, 2 łyżki wody i sól do smaku. Wszystko dokładnie roztrzep i wlej na rozgrzaną patelnie. Gotowy omlet nałóż na talerz dodając pieczarki i złóż na pół.
Składniki:
4 jajka
50 ml mleka roślinnego
garść młodych listków szpinaku
1 cebulka
pomidorki koktajlowe
orzechy pinii
ser feta pokruszony
1 awokado
olej kokosowy
szczypta soli i czarnego pieprzu
szczypta chilli
Sposób przygotowania:
W misce rozbij jajka, dodaj mleko i przyprawy. Dokładnie ubij trzepaczką. Umyj szpinak, i posiekaj drobno cebulę i pół awokado. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej jajka, po 30 sekundach dodaj szpinak i cebulkę oraz kilka przepołowionych pomidorków i pokruszony ser. Kiedy masa zetnie się dodaj posiekane awokado. Złóż omlet na pół i zostaw na gazie jeszcze przez minutę pod przykryciem. Wyłóż na talerz, dodając- drugą połowę awokado w plastrach, resztę pomidorków i orzeszki.