Za oknami już coraz bardziej jesiennie, co oznacza, że zbliża się sezon na śliwki. To owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów. Śliwki mają wiele cennych właściwości: regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają apetyt. Zobaczcie nasze inspiracje na fit desery, w których główną role odgrywa właśnie ten owoc!
Budyń śliwkowy
Składniki:
-120 ml wody
-żółtko
-4 miarki mleka modyfikowanego
-łyżka mąki ziemniaczanej
-garść suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
Śliwki opłucz, namocz w gorącej wodzie, zostaw na noc. Rano wyjmij je z wody, oddziel miąższ od skórki i zmiksuj. Odmierz 20 ml wody i rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną i żółtko. Zagotuj osobno 80 ml wody z przygotowanymi wcześniej śliwkami. Do gotującej się wody wlej jajko z mąką ziemniaczaną, chwilę energicznie mieszaj. Odstaw do przestudzenia. Mleko modyfikowane przygotuj w pozostałych 20 ml ciepłej wody. Dodaj do budyniu, dokładnie wymieszaj.
Składniki:
-garść śliwek -płatki owsiane błyskawiczne -woda lub mleko -cynamon -kakao
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucić ćwiartki wypestkowanych śliwek, podlej 2 łyżkami wody. Przykryj i podduś, aż puszczą soki. Gotujemy płatki owsiane na wodzie lub mleku, dodajemy kakao i szczyptę cynamonu. Przełóż owsiankę i śliwki do miseczki.
Składniki:
-1 szkl płatków owsianych górskich -1 szkl mąki orkiszowej jasnej -2 łyżki maki amarantusowej - opcjonalnie -1 łyżka mielonego siemienia lnianego -10 suszonych śliwek posiekanych -1 szkl zmiksowanych świeżych śliwek -3 łyżki miodu lub syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, płatki, len, posiekane śliwki i wlewamy mus śliwkowy. Mieszamy wszystko i dosładzamy do smaku. Masę zostawiamy na pół godziny by płatki napęczniały. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy łyżką porcje ciasta formując ciasteczka. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 30-40 min.
Składniki:
-200 g śliwek węgierek bez pestek - 7 sztuk
-2 łyżki kaszy jaglanej suchej
-2 łyżki płatków owsianych
-2 łyżeczki otrąb owsianych
-łyżeczka pestek słonecznika
-łyżeczka pestek z dyni
-2 łyżeczki miodu
-łyżeczka oleju kokosowego
-pół łyżeczki cynamonu
-2 tabletki stewii
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj bez dodatku soli - najpierw sparz ją wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do miseczki wsyp płatki i otręby owsiane, pestki słonecznika, pokruszone pestki dyni, miód i oleju kokosowego, dodaj ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną oraz cynamon i wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Śliwki umyj, przekrój na połowy i usuń pestki. Możesz je pokroić w kostkę lub wykorzystać połówki śliwek. Włóż śliwki do pojemników żaroodpornych, posyp je stewią, wymieszaj i wyłóż na nie po porcji dietetycznej kruszonki. Piecz w piekarnika nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Opcjonalnie możesz udekorować deser łyżeczką jogurtu naturalnego.
Składniki:
-2-3 jajka
-maślanka
-zamrożone owoce
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywno. Do ubitych żółtek dolewamy maślankę i mieszamy. Dorzucamy zamrożone śliwki i blendujemy wszystko.