Składniki:
Ulubione świeże owoce - maliny, ananas, pomarańcza, borówki, winogrona, kiwi
Przygotowanie:
Dokładnie umyj owoce, obierz ananasa, kiwi i pomarańczę, a następnie pokrój i nadziewaj na patyczki od szaszłyków. Gotowe!
Składniki:
miska daktyli
garść orzechów włoskich
garść płatków owsianych
trzy łyżki kakao
duża łyżka miodu
wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Na samym początku namocz daktyle, które są podstawowym składnikiem kulek. Następnie przygotuj dużą miskę i wsyp do niej - namoczone daktyle, orzechy włoskie, płatki owsiane, kakao oraz miód. Wszystko dokładnie zblenduj. Z masy ulep średniej wielkości kulki i na samym końcu obtocz w wiórkach kokosowych.
Składniki:
- kilka dużych liści jarmużu,
- oliwa z oliwek
- przyprawy: ostra papryka w proszku, czosnek, sól do smaku
Przygotowanie:
Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki i usuń grubsze łodyżki. Przygotowane liście wymieszaj z oliwą i przyprawami.
Piecz w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 10 minut. Gotowe!
Składniki:
arbuz
ulubione owoce (np. borówki, maliny, truskawki)
jogurt naturalny
mięta
sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Przekrój arbuza na pół. Później ukrój około 5. centymetrowy plaster i połóż go poziomo. Na plastrze połóż wszystkie dodatki i ozdób miętą. Całość skrop odrobiną soku z cytryny. Pizza jest już gotowa do zjedzenia!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta mielonego chili
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez kolejne 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie - ten trik sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupiąca. (Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką).