Chcesz mieć szczupłą sylwetkę przed urlopem? Ściągnij indywidualny plan treningowy!
Śniadanie to podstawa, która określa to, jaki będziesz czuła się przez cały dzień, jaki będziesz miała humor i jak będziesz ćwiczyła. Zapomnij o diecie i przyjmij zasadę, że wszystko, co jesz powinno być naturalne, nie przerobione i bez składników, których nie umiesz wypowiedzieć.
Ja zaczynam dzień od:
- szklanki wody z cytryną lub bez niej i banana,
- uniesienia nóg do gory na 5 minut, aby krew spłynęła po nocy do mięśni,
- nie mam jednego stałego śniadania, zazwyczaj jest to koktajl warzywno-owocowy, np. melon, arbuz, buraki surowe, marchew, szpinak i truskawki, swieże lub mrożone. Zawsze dodaje chia seeds lub hemp seeds ale nie używam żadnych proszków i sztucznych dodatków,
- codziennie jem pól awokado, który zawiera tłuszcze, których potrzebuje podczas 2 godzinnych zajęć Tonique,
- w weekendy, jak mam więcej czasu, robię nietypową owsiankę, bo jest mieszanką kaszy gryczanej, chai nasion i hemp seeds bez dodatku cukru (ale z syropem klonowym), ugotowaną na mleku sojowym lub orzechowym i dodaję owoce.
Sylwia jest autorką metody ćwiczeń Tonique. Występowała w programie Windy City Live ABC i pojawia się w New York Fit Minute stacji CBS. Teraz także pokazuje jak ćwiczyć w Dzień Dobry TVN. Jej dvd Tonique Mat zostało nazwane przez Fitness Magazine "The Best Lower Body Transformer" (czyli najlepsze ćwiczenia dolnych partii ciała) w rankingu Top Ten Workout DVDs 2012.
Jeśli chcesz ćwiczyć z Sylwią, możesz kupić jedną z płyt dvd. Tonique Born to Move i Tonique Energy Mat dostępne są z polską wersją językową.
Więcej o Sylwii przeczytasz na toniquefitness.com.
Przepis na placek owsiany Michała:
od 50 do 150g płatków owsianych górskich (w zależności jak dużą mam aktywność danego dnia),
10g siemienia lnianego,
10g suszonych owoców, np. rodzynki, śliwki, morele,
5 bialek jaj i 3 żółtka
10 orzechów, np. nerkowce lub migdały
czasami świeże owoce, jak np. banan czy kiwi
Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę i smaż na patelni teflonowej bez cukru. Do placka obowiązkowo kawa. Najczęściej parzona w kafetierce bialetti. Ostatnio lubię szwedzką zoeva.
Michał jest związany z kulturystyką i fitnessem od przeszło 10 lat, od kiedy zaczął uczęszczać do klubu fitness. Pracował jako fotomodel, brał udział w reklamach telewizyjnych, współpracował z prasą. Pojawił się na 3 okładkach Men's Health, w tym jednej wydania brytyjskiego. Więcej o nim przeczytasz na stronie internetowej: trener-personalny.pl
Przepis na zielony koktajl Kasi:
pęczek natki pietruszki
banan
pół gruszki
sok z połowy cytryny
daktyl
dobra woda
Wystarczy włożyć składniki do blendera lub użyć stopki miksującej, dolać trochę wody i gotowe.
Wiosną i latem zaczynam dzień od dużej szklanki zielonego koktajlu. To bardzo sycąca, oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa, potężny zastrzyk odmładzających antyoksydantów, solidna dawka chlorofilu i błonnika. Świetnie się czuję po takim śniadaniu - bardzo lekko, a jednocześnie mam mnóstwo energii i siły. Nic dziwnego, nasz organizm trawi zielony koktajl stosunkowo szybko i łatwo, energia nie jest marnowana na procesy metaboliczne, stąd bierze się poczucie, że można góry przenosić. I dodatkowo ta masa witamin, minerałów, składników odżywczych i żywych enzymów w jednym tylko pysznym koktajlu. Ponadto bardzo łatwo go zrobić. Bardzo polecam!
Kasia Bem jest od 2007 roku dyplomowana nauczycielką jogi w systemach Sivananda Jogi, Ashtangi Jogi i Sri, Sri Jogi. Obecnie w trakcie 3 stopniowego międzynarodowego kursu Jogi Hormonalnej. Autorka programów Joga dla Twarzy, Detoks z jogą naturalnie! i Potęga Ciszy. Specjalizuje się w naturalnych programach oczyszczajacych i odmładzajacych. Więcej na www.namastejoga.pl
Moim standardowym połączeniem na śniadanie są jajka oraz płatki owsiane. Jest to baza pierwszego posiłku i w zależności od etapu w jakim jestem (budowanie masy mięśniowej lub redukcja tłuszczu) mogę je różnie komponować uzupełniając dodatkowymi produktami. Jajka to źródło
pełnowartościowego białka, witamin, minerałów oraz tłuszczy. Ja osobiście nie wyrzucam żółtek i jajka zużywam w całości. Wiele osób uważa, że żółtko to źródło całego zła związanego z cholesterolem. Na szczęście są w błędzie, gdyż lecytyna zapobiega w jego odkładaniu na ścianach naczyń krwionośnych. Drugi podstawowy składnik, płatki owsiane to źródło dobrej jakości węglowodanów, błonnika oraz witamin i minerałów.
Dzięki tym produktom mogę skomponować, np. jajecznicę na słodko, którą często spożywam podczas budowania masy mięśniowej. Oprócz płatków owsianych i jajek potrzebny będzie jeszcze banan oraz rodzynki. Od tradycyjnej jajecznicy różni się tym, że nie wbijamy od razu jaj na patelnię, tylko musimy najpierw namoczyć w nich płatki owsiane. W tym celu wbijam około 4-5 sztuk do miski, następnie wsypuję od 80-100g płatków owsianych, oraz garść rodzynek wedle uznania i zapotrzebowania na węglowodany. Składniki dobrze mieszam i odkładam na około 20 minut aż płatki napęcznieją. Gdy to nastąpi, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego wylewam całość i mieszam aż lekko się zetnie. Pod koniec dorzucam drobno skrojonego banana.
Kamil to trener personalny. Z kulturystyką i sportami siłowymi związany jest od 8 lat. Poprawa i doskonalenie sylwetki to jego pasja. W swojej pracy pomaga zarówno początkującym, chcącym zrzucić zbędne kilogramy i poprawić muskulaturę oraz zaawansowanym, których celem jest budowa suchej masy mięśniowej.
Przepis na placuszki owsiane z bananem i żurawiną:
50gr płatków owsianych górskich lub zwykłych
4 białka jaj
banan
20gr żurawiny
słodzik do smaku
beztłuszczowy sprej do smażenia
Płatki owsiane wymieszaj z białkami (nie ubijaj piany z białek) odstaw wymieszane produkty na noc (lub ok. 5h), rano dodaj żurawinę, pokrojonego na ćwiartki banana, słodzik. Wszystko razem wymieszaj i smaż na małym ogniu, na rozgrzanej patelni, wcześniej spryskanej sprejem beztłuszczowym.
Placuszki świetnie smakują na ciepło, jak i zimno, to świetne śniadanie, ale możesz też zabrać je ze sobą do pracy czy w podróż. Śniadanie daje energię, siłę i jest szybkie i proste! Białka są pełnowartościowe, a węglowodany złożone. To pyszny i zdrowy posiłek!
Małgosia jest Mistrzynią Polski Fitness Bikini, jest złotą medalistką Debiutów Kulturystyki i Fitness 2012 Fitness Bikini, zajęła pierwsze miejsce w konkursie FitLOOK Models 2012. Małgosia jest instruktorką tańca i Rekreacji Ruchowej ze Specjalnością Fitness nowoczesne formy gimnastyki.
Placki owsiane z dodatkiem owoców to najlepsze śniadanie dla aktywnej osoby. Podczas pierwszego posiłku musimy dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo duża zawartość błonnika rozłoży nam węglowodany w długim czasie, dzięki czemu nie będziemy mieć niepożądanych skoków glukozy we krwi. Pamiętajmy też o efekcie uczucia sytości które zapewnią nam placki owsiane na wiele godzin. Po zjedzeniu tego typu śniadania dostarczymy też pełnowartościowe białko w postaci jaj kurzych. Placki owsiane z dodatkiem owoców to też dobry sposób na zmniejszenie ochoty na słodycze, których często jemy zbyt dużo.
Przepis na placki owsiane:
mąka żytnia, płatki żytnie
płatki owsiane
2 jaja
kefir
owoce np.: ananas, brzoskwinie, malina
Płatki owsiane namaczamy w wodzie. Namoczone mieszamy z kefirem, jajkami i mąką, tak żeby ciasto przypominało masę naleśnikową. Nakładamy placki na patelnię z rozgrzanym olejem, po jakimś czasie odwracamy, tak żeby były przyrumienione. Podajemy z owocami: ananasem, brzoskwiniami, malinami.
Zbigniew Chmielewski to wicemistrz Polski w kulturystyce. Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie, instruktor kulturystyki, tenisa stołowego i gimnastyki korekcyjnej. Wychowawca dzieci i młodzieży na obozach sportowych. Od kilku lat pracuje jako trener osobisty. Dzięki zdobytemu doświadczeniu i sukcesom w kształtowaniu sylwetek, wypracował bardzo skuteczne metody współpracy. Pracuje w Studiu Fitness Piotra Łukasiaka.
Nazwa tego dania pochodzi od nazwiska pionierki badań nad kwasami tłuszczowymi Omega-3 i olejem lnianym, biochemik, dr Johanny Budwig, która siedmiokrotnie była nominowana do nagrody Nobla.
Pasta dr Budwig to połączenie niepasteryzowanego twarogu z olejem lnianym i siemieniem lnianym. Proces jego przygotowania gwarantuje idealne transportowanie we krwi i wchłanianie wraz z białkami Omega-3 w błony komórkowe, które zabezpieczają nas przed kancerogennym działaniem środowiska.
Joanna i Dariusz Brzezińscy to założyciele firmy Fit and Eat. Sami są zawodnikami fitness, przygotowują aktorów do ról, współpracują z czasopismami i telewizją. Posiłki Fit and eat opierają się na założeniach diety glikemicznej. Dostępne są 4 programy dietetyczne. Więcej przeczytasz na fitandeat.pl
Moje śniadanie zawsze jest bogate w węglowodany złożone. To daje mi energię na długi czas i jednoczesnie jest bardzo sycące. Dodatkowo zawsze przygotowuję dania wysokobiałkowe, gdyż są z dodatkiem izolatu białka serwatki. Lubię jeść owsiankę z odżywką białkową, jabłkiem i bakaliami (orzechy i odrobina rodzynek). Naleśniki wysokobiałkowe z sosem truskawkowym albo przedstawiony na zdjęciu makaron razowy z serkiem wiejskim light i świeżym mango.
Paula Lewczuk to zawodniczka bikini fitness, z wykształcenia dietetyk, mistrzyni polski juniorów, wicemistrzyni polski seniorów, zdobywczyni pucharu polski, finalistka mistrzostw świata juniorów. Do jej ulubionych treningów należą treningi nóg.