węglowodany

Więcej o:

węglowodany

  • Węglowodany ważnym elementem diety

    Węglowodany - co to właściwie jest? Cukrowce, czyli węglowodany, to związki organiczne złożone z atomów węgla, wodoru i tlenu. Powstają głównie w świecie roślin na skutek procesu fotosyntezy. W organizmie człowieka magazynowane są w wątrobie i

  • Jak ograniczyć węglowodany?

    Węglowodany (inaczej nazywane też cukrami i sacharydami) to chemiczne związki organiczne składające się z atomów węgla, tlenu i wodoru. Możemy je podzielić na cukry proste (monosacharydy) oraz cukry złożone (disacharydy i wielocukry). Do węglowodanów prostych zaliczamy np. glukozę (zawierającą

  • Węglowodany tuczą? Unikać ich czy nie?

    Co to są węglowodany? Węglowodany to związki pochodzenia roślinnego, które syntezowane są z dwutlenku węgla i wody podczas procesu fotosyntezy. Potocznie nazywamy je cukrami. Nie są jednorodną grupą odżywczą. Ze względu na budowę możemy mówić o

  • Mniej węglowodanów dla biegacza?

    We wspomnianym raporcie napisano, że lepsze efekty można osiągnąć ograniczając liczbę kalorii pochodzącą z węglowodanów. Jeszcze inne badania pokazały, że ludzie jadający mniej węglowodanów przez 10 tygodni przed dużym wysiłkiem, np. maratonem, uzyskiwali lepsze rezultaty niż

  • Węglowodany - wróg czy przyjaciel osoby aktywnej?

    więcej produktów wysokoenergetycznych, dostarczających znacznej liczby kalorii z węglowodanów, tłuszczów i białek. Jednak ważne jest, aby zmiany w diecie miały charakter nie tylko ilościowy, ale także jakościowy, ponieważ wraz ze wzrostem zapotrzebowania na energię, rośnie też zapotrzebowanie na