Dynia należy do rodziny warzyw dyniowatych. W tej samej grupie znajdują się między innymi ogórek, cukinia i kabaczek. Wyróżniamy kilka odmian dyni.
Do przygotowania potraw możesz wykorzystywać zarówno tartą surową dynię, jak i usmażoną lub ugotowaną w kawałkach. Miąższ dyni dodaje się głównie do ciast i zup, a puree z pieczonej dyni jest składnikiem wielu dań i deserów.
Dynia - wykorzystanie w kuchni:
Dynia jest warzywem sezonowym. Jesienią w sklepach znajdziesz różne jej odmiany w atrakcyjnych cenach. Dlaczego warto uwzględnić dynię w jesiennym jadłospisie? Przede wszystkim z uwagi na jej smak i uniwersalność.
Dynię w potrawach możesz zestawiać na przykład z jabłkami, owocami morza, wieprzowiną i serami. Dynia najlepiej smakuje w połączeniu z serem kozim, owczym i pleśniowym. Nie bez znaczenia są także przyprawy. Smak dyni wydobywają między innymi: cynamon, imbir, limonka, migdały, a w wersji na słono - ostra papryczka chilli, rozmaryn, szałwia i gałka muszkatołowa.
Pestki dyni, olej dyniowy
Dynia pojawia się w kuchni również w postaci pestek i olejów. Pestki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, lekkich sałatek, a nawet koktajli. Można jeść je świeże, a także suszone lub prażone.
Pestki dyni:
Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno. Ekstrakcja naturalnymi metodami może powodować powstawanie mętnego osadu na dnie butelki. Olej dyniowy ma piękny zapach i orzechowy posmak. Jak wykorzystać go w kuchni?
Olej z pestek dyni:
Dynię w kuchni możesz wykorzystać na wiele sposobów. To warzywo jest składnikiem zup, sosów, musów, a także ciast, ciastek i deserów. Szukasz jesiennego cateringu dietetycznego pełnego sezonowych warzyw i owoców? Zajrzyj na stronę: https://www.maczfit.pl/lodz/.