Dynia - królowa jesiennej kuchni

Niekwestionowaną królową jesiennych warzyw jest dynia. W kuchni można ją wykorzystywać na różne sposoby. Aromatyczna zupa krem rozgrzeje w chłodny wieczór, a pyszne ciasto dyniowe to doskonały smakołyk nie tylko dla najmłodszych. Dynia ma także sporo cennych wartości odżywczych. Sprawdź, w jaki sposób wprowadzić to warzywo do jesiennego menu.

Odmiany dyni

Dynia należy do rodziny warzyw dyniowatych. W tej samej grupie znajdują się między innymi ogórek, cukinia i kabaczek. Wyróżniamy kilka odmian dyni.

  • Dynia zwyczajna - najpopularniejszy rodzaj dyni. Nie jest zbyt słodka, więc sprawdzi się jako dodatek lub podstawa dań wytrawnych. Ze względu na okrągły kształt doskonale nadaje się do drążenia i dekoracji.
  • Dynia piżmowa - ma delikatny smak i dużo miąższu. Można z niej przyrządzać zarówno dania słodkie, jak i wytrawne.
  • Dynia prowansalska - słodki smak i wodnisty miąższ. Sprawdza się jako dodatek do zup i sosów.
  • Dynia hokkaido - posiada jadalną skórkę i niejadalne pestki. Dynię hokkaido wykorzystuje się głównie do pieczenia ciast.
  • Dynia makaronowa - swoją nazwę zawdzięcza unikalnym właściwościom miąższu. Po upieczeniu miąższ dzieli się na nitki, które stanowią warzywną alternatywę dla makaronu.
  • Dynia japońska - bardzo słodka, ma delikatny miąższ. Najczęściej wykorzystywana do ciast i deserów.

Dynia - warzywo uniwersalne

Do przygotowania potraw możesz wykorzystywać zarówno tartą surową dynię, jak i usmażoną lub ugotowaną w kawałkach. Miąższ dyni dodaje się głównie do ciast i zup, a puree z pieczonej dyni jest składnikiem wielu dań i deserów.

Dynia - wykorzystanie w kuchni:

  • zupy (na przykład rozgrzewająca zupa krem z dyni),
  • ciasta, desery, muffinki,
  • placki, racuchy,
  • naleśniki (farsz z dyni),
  • makaron z dynią,
  • kotlety dyniowe.

Dlaczego warto wprowadzić dynię do jesiennego menu?

Dynia jest warzywem sezonowym. Jesienią w sklepach znajdziesz różne jej odmiany w atrakcyjnych cenach. Dlaczego warto uwzględnić dynię w jesiennym jadłospisie? Przede wszystkim z uwagi na jej smak i uniwersalność.

Dynię w potrawach możesz zestawiać na przykład z jabłkami, owocami morza, wieprzowiną i serami. Dynia najlepiej smakuje w połączeniu z serem kozim, owczym i pleśniowym. Nie bez znaczenia są także przyprawy. Smak dyni wydobywają między innymi: cynamon, imbir, limonka, migdały, a w wersji na słono - ostra papryczka chilli, rozmaryn, szałwia i gałka muszkatołowa.

Pestki dyni, olej dyniowy

Dynia pojawia się w kuchni również w postaci pestek i olejów. Pestki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, lekkich sałatek, a nawet koktajli. Można jeść je świeże, a także suszone lub prażone.

Pestki dyni:

  • wzbogacą Twoją poranną owsiankę,
  • są świetnym dodatkiem do domowych wypieków - chleba lub bułek,
  • można z nich robić zdrowe batony,
  • są dobrą alternatywą dla orzechów dodawanych do ciast czy granoli.

Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno. Ekstrakcja naturalnymi metodami może powodować powstawanie mętnego osadu na dnie butelki. Olej dyniowy ma piękny zapach i orzechowy posmak. Jak wykorzystać go w kuchni?

Olej z pestek dyni:

  • wzbogaci smak sałatek i surówek,
  • jest świetnym dodatkiem do zup (w szczególności zup kremów),
  • podkreśla smak deserów,
  • wydobywa smak pełnoziarnistego pieczywa.

Jesienny catering dietetyczny

Dynię w kuchni możesz wykorzystać na wiele sposobów. To warzywo jest składnikiem zup, sosów, musów, a także ciast, ciastek i deserów. Szukasz jesiennego cateringu dietetycznego pełnego sezonowych warzyw i owoców? Zajrzyj na stronę: https://www.maczfit.pl/lodz/.