Opalenizna bez słońca

Nawet zimą można mieć cerę muśniętą słońcem, bez wystawiania jej na promieniowanie UV. Wystarczy wzbogacić swoje menu o wybrane produkty spożywcze.

Spośród produktów spożywczych bogatych w przeciwutleniacze wybieraj te w kolorze czerwonym, pomarańczowym i żółtym, a twoja twarz nabierze muśniętego słońcem blasku. Oczywiście, jeśli będziesz jadać odpowiednie ilości "koloryzujących" owoców i warzyw.

Talerz pełen słońca Jakie produkty spożywcze zawierają barwnik "opalający"? Te bogate w karotenoidy. Badania naukowe udowodniły, że jadanie dużych ilości tego rodzaju owoców i warzyw nadaje skórze opalony wygląd. Karotenoidowy koloryt może nawet wyglądać ładniej niż opalenizna. Gdy ludzie uczestniczący w badaniach oceniali twarze opalone słońcem i karotenoidami, te ostatnie uważali za wyglądające najbardziej zdrowo i atrakcyjnie.

Ładnie znaczy zdrowo W przeciwieństwie do opalenizny słonecznej, ta pochodząca z warzyw i owoców jest nie tylko bardziej atrakcyjna, ale po prostu zdrowa. Naukowcy przekonują, że karotenoidy poprawiają sprawność układu odpornościowego i rozrodczego. Prawdopodobnie dlatego zdrowszy wygląd pochodzący z warzywno-owocowego menu jest odzwierciedleniem lepszego stanu zdrowia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.