Lepsze migdały w garści niż na półce w sklepie

Garść migdałów może mieć zbawienny wpływ na zdrowie każdego, kto intensywnie trenuje.

Ludzie uprawiający jogging narażeni są na szkodliwe działanie wolnych rodników, które na skutek wysiłku fizycznego powstają w dużych ilościach. W związku z tym dieta biegaczy powinna obfitować w odpowiednie dawki przeciwutleniaczy, do których należy także witamina E. Jednym z najbogatszych źródeł tego mikroelementu są migdały. Wystarczy jadać je nie rzadziej niż 5 razy w tygodniu, a ich porcja powinna być za każdym razem równa pełnej garści. Naukowcy twierdzą, że taki ''migdałowy reżim'' dietetyczny skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając powstawaniu chorób układu krążenia. Nie wyklucza się też możliwości, że specyficzna forma witaminy E, jaką znajduje się w migdałach - gamma-tokoferol, a której nie zawiera żaden suplement diety, może mieć działanie antynowotworowe.

Aby migdały nie traciły swych wyjątkowych właściwości, należy je przechowywać z dala od światła słonecznego, w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej o: