Czy w wigilię można jeść mięso? Wielu z nas zadaje sobie to pytanie i wielu z nas też nie jest w stanie znaleźć rzetelnej odpowiedzi na to pytanie. Odpowiedź brzmi: w wigilię powinniśmy pościć. Dlaczego? Związane jest to przede wszystkim z tradycją.
Wigilia to specjalny dzień. Zaczynamy wtedy ucztować wraz z pierwszą gwiazdką. Pierwotnie wigilia oznaczała nocne nabożeństwo, które przygotowywać miało do uroczystości właściwej. Miało ono charakter pokutny. Wprowadzało w nastrój modlitewny. Odwoływano się w ten dzień do starożytnych jeszcze idei misteriów odbywanych nocami.
Warto jednak pamiętać, że w 2003 roku oficjalnie post został zniesiony przez Episkopat. Obecnie jest on jedynie zalecany, jednak nie pozostaje grzechem.
W ciągu dnia je się zazwyczaj tylko trzy posiłki - dwa lekkie i jeden do syta. Najważniejszym momentem jest wieczerza wigilijna, podczas której zbierają się wszyscy i łamią się opłatkiem. Składane są wtedy życzenia.
Post wigilijny to pozostałość po dawnym pokutnym charakterze Adwentu, obchodzonego kiedyś według tradycji Wielkiego Postu. Na stołach pojawiają się potrawy postne, bo ludzie i zwierzęta stanowią tego wieczoru jedną rodzinę i nie wypada jeść zwierzęcego mięsa.
W trakcie świąt Bożego Narodzenia je się naprawdę przeróżne mięsa. Na wigilijnym stole zazwyczaj króluje pieczony schab czy krokiet z kapustą i grzybami. Znajdziemy tam również sporo ryb: karpia, dorsza lub łososia. Bogactwo potraw na świątecznym stole jest naprawdę spore. Każdy z nas jest w stanie znaleźć na nim coś pysznego.
Na wigilijnym stole zostawia się także jedno wolne nakrycie. Jest to znak, że dom jest otwarty na nieznanego gościa, który nie ma gdzie schronić się podczas tego wyjątkowego wieczoru. To ważny zwyczaj, który jest celebrowany jest od bardzo dawnych czasów. Po drugiej wojnie światowej to miejsce zostawiane było ku pamięci poległych z rodziny.