Matka dwójki dzieci, która cztery lata temu przeszła metamorfozę, podzieliła się fotografią porównującą jej ciało w wieku lat 20 z dzisiejszym, w wieku 43.
Joanne Peters z Melbourne straciła prawie pięć kilogramów, stosując post okresowy, eliminując nabiał z diety, a także ćwicząc siłowo około pięciu razy w tygodniu. Aktualnie jej wiek metaboliczny określa się na 28 lat. Jak twierdzi, jej ciało wygląda aktualnie najlepiej w ciągu całego życia.
"Główną informacją zwrotną, jaką otrzymuję od obserwatorów mojego konta na Instagramie, są pytania odnośnie mojej diety i przerywanego postu, który stosuję. Często, gdy ludzie próbują schudnąć, robią wszystko dobrze, ale nie widzą efektów, sugeruję im właśnie ten system żywieniowy" - zdradziła na jednym z zagranicznych portali.
"Czasami po prostu musimy szukać tej jednej rzeczy, która działa właśnie na nas. Przerywany post to system, w które wierzę i który jest dla mnie wygodny" - dodaje.
Chociaż Joanne twierdzi, że przed metamorfozą nie była bardzo otyła, to jednak czuła się nieswojo we własnej skórze:
„Kiedy byłam trochę cięższa, nie wierzyłem w siebie. Moje ubrania nie układały się zbyt dobrze, byłam słaba i chociaż nie byłam zbyt duża, miałam bardzo mało mięśni w stosunku do ilości tkanki tłuszczowej. Zajęło mi trochę czasu, zanim zdałem sobie sprawę, że jedzenie to klucz do utraty wagi. Zaczęłam wprowadzać małe zmiany w moim stylu życia i to dzięki nim zaczęłam tracić na wadze. Usunęłam z diety rafinowany cukier, zrezygnowałam z nabiału. Aktualnie moja dieta opiera się głównie na warzywach i jajkach i sprawia, że czuję się o wiele lepiej".
Śniadanie:
- koktajl proteinowy Mocha: 1 miarka odżywki białkowej, 1 mrożony banan, garść orzechów włoskich, garść szpinaku, łyżka surowego kakao, 1 łyżeczka kawy instant, 1/2 łyżeczki cynamonu, lód i zimna woda
- tosty z awokado i pomidorem
Drugie śniadanie:
- jajka gotowane w sosie pomidorowym z chili, czosnkiem, ziołami i jarmużem
Obiad:
- pita z hummusem, grillowany kurczak, mieszanka antipasto (suszone pomidory, karczochy, oliwki, papryka itp.), jalapeños
Przekąska:
- brzoskwinia i baton z proteinowej żurawiny domowej roboty
Kolacja:
- mięso z indyka w sosie bolognese na kapuście gotowanej na parze
Joanne pości 16 godzin dziennie. Wszystkie wymienione posiłki spożywa w ciągu ośmiu godzin, w trakcie bloku jedzeniowego. Jak wytrzymuje tyle czasu bez jedzenia?
„Przez większość czasu śpię, zaczynam jeść o godz. 12:00 i kończę o godz. 20:00. Może wydawać się to dość trudne, ale kiedy twoje ciało się zaadaptuje, wierz mi, naprawdę nie czujesz się głodny. Nie liczę kalorii ani makroskładników. Wolę po prostu spożywać tyle żywności, ile tylko mogę w ciągu ośmiu godzin i dostarczać zdrowych źródeł białek, węglowodanów i tłuszczów mojemu organizmowi” - powiedziała.
Więcej o poście okresowym: Dieta if - rewolucyjna metoda na odchudzanie