Amoniak jest wytwarzany przez bakterie jelitowe podczas trawienia białek. Przy prawidłowej pracy organizmu jest wydalany z organizmu razem z moczem i potem. Gdy poziom amoniaku we krwi jest przekroczony, oznacza to chorobę (hiperamonemię). Natomiast amoniak w moczu jest sygnałem choroby nerek.
Amoniak spożywczy to kwaśny węglan sodu (amoniak wzór: NaHCO3). Posiada właściwości spulchniające. Dlatego jest używany do wypieku ciast. Gdzie kupić amoniak do celów spożywczych? Niemal w każdym sklepie spożywczym. Bardzo nieprzyjemny jest jego zapach, dlatego można go zastąpić sodą czy proszkiem do pieczenia.
Do wypieków używa się bardzo małe ilości amoniaku, dlatego zatrucie jest niemożliwe. Natomiast duże ilości są używane w przemyśle, więc może dojść do zatrucia. Objawy to m.in. osłabienie mięśni, trudności w oddychaniu, uczucia palenia w klatce piersiowej, osłabienie słuchu, duszność.
Zobacz także: Traganek - roślina na zdrowie i lepsze samopoczucie