Acerola swoją sławę zawdzięcza obecnej w miąższu i skórce witaminie C, której ilość nie może się równać ani z cytryną (jeden owoc aceroli w naturalnej postaci ma tyle witaminy C ile kilogram cytryn) ani z czarną porzeczką czy nacią pietruszki.
Witamina C jest w tym owocu najłatwiej przyswajalna, oblicza się, że organizm wykorzystuje 60-90 proc. witaminy z aceroli, podczas gdy z porzeczki do 50 proc. Jeśli mamy dostęp do owoców aceroli, to warto kupować te, które nie są w pełni dojrzałe, bo w takich owocach zawartość witaminy C spada o ok. 40 proc.
Witamina C jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem, który musimy dostarczać z zewnątrz – z owoców, warzyw o mocnych kolorach, z superfoods (jak z aceroli) albo z suplementów. Dzięki witaminie C nasz organizm ma siłę, żeby bronić się przed wolnymi rodnikami, które atakują nas na co dzień i są odpowiedzialne za wszelkie choroby i przedwczesne starzenie.
Witamina C chroni przed chorobami układu krążenia, zapobiega udarom, zawałom, pozwala kontrolować ciśnienie krwi. Jako antyoksydant wzmacnia odporność, sprawia, że nie łapią nas infekcje i przeziębienia. Dzięki witaminie C możemy zaradzić też objawom przewlekłego zmęczenia, senności, osłabieniu, a nawet anemii. Ta witamina działa świetnie na kondycję skóry – wzmacnia ją, wygładza, rozświetla, pomaga minimalizować cienie pod oczami.
Inne przeciwutleniacze, które znajdziesz w aceroli to karotenoidy i antocyjany, oba odpowiadają za ciemnoczerwone zabawienie owoców. Beta-karoten, czyli prekursor witaminy A jest polecany osobom w podeszłym wieku, ale nie tylko. Zapobiega utracie wzroku, przez zmniejszanie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej. Wzmacnia odporność, chroni serce, a także nadaje skórze zdrowy koloryt.
Antocyjany natomiast likwidują stan zapalny w organizmie, dzięki czemu działają przeciwalergicznie, a także przeciwnowotworowo.
Ze względu na to, że acerola szybko traci swoje zdrowotne właściwości i witamina C szybko się utlenia, to trudno dostać ją w postaci świeżych owoców. Jaką acerolę najlepiej wybrać?
Za acerolę, jak za każdy superfood, musimy zapłacić sporo. Koszt ekstraktu z aceroli, w proszku to ok. 100 zł za 100 gramów. Tabletki – w zależności od tego, jak bardzo są skoncentrowane – od 25 do 100 zł. Sok kosztuje ok. 20 zł za 250 ml.
Ten pełen witamin owoc znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Znajdziemy mnóstwo produktów do cery naczynkowej, które mają wyciąg z aceroli. Dzięki witaminie C rozjaśniają skórą, wzmacniają ją, dzięki czemu naczynka nie powinny być tak widoczne. Znajdziesz ją także w kosmetykach na trądzik oraz do cery wiotkiej, pozbawionej elastyczności.