Łożysko do jedzenia. Prawda czy mit

Ludzkie łożysko - surowe, gotowane lub suszone - czy ma jakieś wyjątkowe właściwości prozdrowotne? Nie ma.

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie . Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie . Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

Tłuszcz w diecie - wróg czy przyjaciel?

Na cóż miałoby pomagać zjedzenie łożyska? Na ból, wzmocnienie układu odpornościowego, zwiększenie więzi matki z nowo narodzonym dzieckiem, szybszy powrót do normy macicy po porodzie, zaburzenia miesiączkowania, a nawet snu.

Jednak jak podają uczeni w piśmie "Archives of Women's Mental Health", choć badań klinicznych, które opierałyby się np. na podawaniu ludziom w ślepej próbie kapsułek ze sproszkowanym wyciągiem z łożyska, nie ma, to można sięgnąć do innych badań nad łożyskiem. Uczeni wybrali dziesięć dużych eksperymentów (sześć z udziałem zwierząt i cztery ludzkie) i nie znaleźli dowodów na żadną z wymienionych korzyści dla zdrowia.

Dieta dla kobiet w ciąży. Ile powinnaś przytyć? [10 ZASAD]

Co więcej, nie wiadomo, jakie z kolei mogą być skutki uboczne zjedzenia łożyska. Wbrew powszechnej opinii nie jest ono wcale sterylne - zawiera różne mikroby, a także selen, kadm, rtęć i ołów. Łożysko jest m.in. rodzajem filtra chroniącego dziecko przed czynnikami zewnętrznymi i może akumulować związki, które niekoniecznie muszą nam wyjść na zdrowie.

Dieta długowieczności. Co jeść, żeby dożyć setki

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.