Czekolada jest zdrowa - Prawda czy Mit?

O zaletach gorzkiej czekolady mówi się od dawna. Polecana jest nawet tym, którzy są na diecie i starają się unikać cukru. Dlaczego warto się czasem skusić na kostkę ciemnego przysmaku? Ponieważ gorzka czekolada dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Jednak należy być ostrożnym!

Dołącz do nas na Facebooku

Na co warto zwrócić uwagę, zanim sięgniemy po kawałek słodkiego przysmaku? Wybierajmy wyłącznie czekoladę dobrej jakości. Na rynku jest dostępnych wiele firm, które mają w swojej ofercie produkt organiczny o bardzo wysokiej zawartości kakao. Taka czekolada jest zwykle bez dodatku cukru czy różnego rodzaju "ulepszaczy".

Ziarna kakaowca same w sobie są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy (w tym flawonoidów), których działanie obniża ilość zgonów związanych z chorobami serca. Różnego rodzaju badania wykazały, że gorzka czekolada i dużym stężeniu kakao, poprawia pracę układu krążenia. Osoby, które przez lata sięgają po ten rodzaj słodkiej przekąski, mają obniżone ryzyko zawału oraz ataku serca.

Problem polega na tym, że czekolada jest kaloryczna: zawiera sporo tłuszczu i cukru. Dlatego wybierajmy produkty dobrej jakości i jedzmy je w małych ilościach. Jeśli chcemy mieć zdrowe serce i nie dorzucić sobie kilku centymetrów w pasie, nie przekraczajmy zdrowej dawki: kostka czy dwie dziennie w zupełności wystarczą.

Więcej o: