Autor - dietetyk, biegacz, triathlonista - podpowiada, jak dzięki aktywności fizycznej pozbyć się kilogramów. Wyjaśnia, jak w łatwy sposób zapanować nad apetytem, kontrolować jadłospis, wybierać jedzenie o najwyższej jakości. Tłumaczy, dlaczego diety niskotłuszczowe, wysokobiałkowe i inne nie są najprostszą drogą do zrzucenia wagi. A wszystko to oparte na najnowszych doniesieniach naukowych.
Doskonała książka dla wszystkich, którzy chcą się uporać z nadwagą. Polecana w szczególności amatorom wszelkich sportów wytrzymałościowych (bieganie, pływanie, kolarstwo, triathlon) oraz innych dyscyplin sportu (piłkarze, wspinacze sportowi, kulturyści, osoby uprawiające fitness).
Autor książki nie namawia czytelników na dietę-cud własnego pomysłu. Dokonuje przeglądu aktualnej naukowej wiedzy na temat żywienia w sportach wytrzymałościowych, a także przygląda się popularnym dietom.
Ile powinien ważyć triathlonista i jaki odsetek jego wagi powinien stanowić tłuszcz? Jaki stosunek mięśni do masy ciała powinien mieć biegacz?
Matt Fitzgerald daje odpowiedzi na wiele podobnych pytań i krok po kroku wyjaśnia, jak zbudować własny optymalny jadłospis.
Zaletą publikacji jest jej język oraz konstrukcja. Książka jest wciągająca niczym kryminał. Po przeczytaniu kilkunastu stron, czytelnik zaczyna zastanawiać się nad własnym jadłospisem.
Z kolejnych stronic coraz łapczywiej połyka wiedzę - ta konsumpcja może jedynie przynieść pozytywne efekty i optymalną wagę.
Matt Fitzgerald jest autorem kilkunastu książek poświęconych bieganiu, triathlonowi oraz odżywianiu. Na co dzień współpracuje
z serwisami "Bicycling" oraz "Runner's World", jest również redaktorem w magazynie "Triathlete" oraz jednym z głównych trenerów w portalach internetowych TrainingPeaks.com i Active.com. Jest specjalistą do spraw żywienia sportowców certyfikowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Dietetyków Sportowych (ISSN). Mieszka i trenuje w San Diego.