Mroczne oblicze ekotorby

Coraz więcej ludzi pakuje zakupy do toreb wielorazowego użytku, z tkaniny lub grubego plastiku. Troska o naturalne środowisko polegająca na rezygnacji z foliówek jest godna pochwały, może jednak zaszkodzić zdrowiu!

Problem z ekotorbami polega na tym, że trafia do nich nie tylko żywność - zarówno fabrycznie opakowaną, jak i nie, np. pieczywo czy warzywa - ale też środki czystości, kosmetyki itd. Wszystkie one, zanim trafią do torby z zakupami, często są przenoszone, przewożone i magazynowane w warunkach urągających wymogom higieny. Do tego, robiąc zakupy, sięga się do portfela po pieniądze, a te - zarówno tradycyjne, jak i "plastikowe" - również przechodzą wielokrotnie z rąk do rąk. To sprawia, że w torbach wielorazowego użytku, w których nosi się codzienne sprawunki, szybko gromadzą się liczne szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy: bakterie, wirusy, pleśnie i grzyby, a nawet jaja pasożytów. Mogą one skazić produkty spożywcze i wywołać niebezpieczne zatrucie pokarmowe!

Eksperci z Kanadyjskiej Agencji Zdrowia podpowiadają, jak robiąc zakupy pogodzić troskę o środowisko z dbałością o zdrowie:

1. Torby z materiału należy często prać, te z tworzywa regularnie myć używając ciepłej wody i mydła lub środka do mycia naczyń, co pozwoli pozbyć się z nich większości drobnoustrojów.

2. Pieczywo, owoce i warzywa oraz produkty "cieknące", takie jak świeże mięso, trzeba wkładać do oddzielnych, plastikowych torebek.

3. "Foliówki" wielokrotnego użytku, w których przenosi się nie opakowaną fabrycznie żywność, powinno się czyścić tak samo, jak torby na zakupy.

4. Nie należy używać toreb, które jeszcze nie wyschły po praniu czy myciu.

5. Nie wolno przenosić w jednej torbie świeżego mięsa i świeżych warzyw, by uniknąć skażenia między nimi.

6. Podobnie nie należy wkładać do tej samej torby ww. produktów oraz pieczywa

7. Na tzw. środki czystości i kosmetyki potrzeba osobnej torby.

źródło: medycyna24.pl

Dołącz do nas na Facebooku

Więcej o: