Fit piernik pomarańczowy z cynamonem
Składniki:
- 200 g mąki jaglanej - 130 g ksylitolu - 100 g oleju kokosowego - 100 ml mleka o obniżonej zawartości tłuszczu - 2 duże jajka - 1 średnia pomarańcza - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - 2 łyżeczki cynamonu w proszku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę umytej pomarańczy, a potem wyciśnij z niej sok do oddzielnego naczynia. Do dużej miski wbij jajka i zmiksuj tak, by powstała puszysta masa. Cały czas miksując powoli dodawaj ksylitol, olej kokosowy, sok z pomarańczy i mleko. Nie przestając miksować wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cynamon. Dodaj startą skórę pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Okrągłą formę do pieczenia (22 cm średnicy lub mniejszą) wysmaruj olejem kokosowym i przelej do niej całą masę. Piecz w piekarniku przez około 45 min. Piernik udekoruj plasterkami pomarańczy.
Dietetyczny pasztet z fasolą i grzybami
Źródło: ShutterstockSkładniki:
- 300 g fasoli - 250 g grzybów - 6 śliwek suszonych - 2 duże jajka - 1 duża cebula - 3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - szczypta soli
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Fasolę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy zmiksuj w blenderze, a następnie przelej otrzymaną masę do oddzielnej miski. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Śliwki posiekaj w paski, a świeże grzyby w ćwiartki, po czym dodaj je do podsmażonej cebulki. Wymieszaj, smaż jeszcze przez chwilę, a potem dodaj wszystko do miski z masą fasolową. Zamieszaj kilka razy i przelej całość do silikonowej lub blaszanej foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut.
Zdrowe pulpeciki z karpia
Źródło: ShutterstockSkładniki:
- 500 g filetów z karpia - czerstwa bułka z mąki razowej - 1 średnia cebula - 1 średnie jajko - 1 mała cytryna - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka kaszy mannej - włoszczyzna - listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie - tymianek, sól, pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Kajzerkę namocz w wodzie, po czym dokładnie odciśnij. Zmiel ją razem z karpiem, cebulą oraz czosnkiem. Do zmielonych składników dodaj jajko, kaszę i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Obierz włoszczyznę, włóż do dużego garnka razem z liśćmi laurowymi, pieprzem ziarnistym oraz zielem angielskim, zalej dwoma litrami wody i gotuj aż warzywa będą miękkie. Z masy mięsnej uformuj pulpeciki, wrzuć do wywaru i gotuj około 10 minut.
Zobacz inne produkty, które przed świętami mogą ci się przydać w kuchni!