Metoda ta sugeruje trwałą zmianę nawyków żywieniowych - zamiast liczyć kalorie i redukować ilość spożywanych pokarmów należy postawić na jakość jedzenia i odpowiednie łączenie poszczególnych składników. Program umożliwia schudnięcie do 2kg tygodniowo, zalecany jest głównie dla osób pragnących żyć zdrowo i odpowiedzialnie, a nie dla takich którym zależy na szybkim pozbyciu się kilogramów.
Montignac podzielił pokarmy na siedem grup:
* Produkty białkowe * Produkty węglowodanowe dodatkowo podzielone zostały na tzw. "złe" i "dobre" , czyli odpowiednio o wysokim i niskim indeksie glikemicznym * Warzywa * Owoce * Rośliny strączkowe * Nasiona * Tłuszcze
W tym programie żywieniowym wyróżniamy dwa etapy:
1. Uzyskanie odpowiedniej wagi ciała (schudnięcie) - trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, główne zasady tego etapu to:
Spożywanie węglowodanów o jak najniższym indeksie glikemicznym (tabele można bez problemu znaleźć choćby w Internecie).
Produkty białkowe łączymy z tłuszczowymi, tłuszczowe z węglowodanowymi, zabronione jest jednoczesne spożywanie produktów białkowych z węglowodanowymi.
Należy spożywać 3 posiłki dziennie: 2 węglowodanowe i jeden tłuszczowy.
Po posiłku węglowodanowym należy zrobić 3 godzinną przerwę , po tłuszczowym nie wolno nic spożywać przez 4 godziny
Owoce powinno się jeść na czczo rano, przed śniadaniem - do 400 g. Owoce takie jak truskawki, jeżyny maliny można jeść do śniadania a nie przed nim ( są to tzw. owoce niefermentujące).
Białka należy spożywać 1g na 1 kg masy ciała na dobę ( dla wagi 60 kg - 60g białka).
Do produktów węglowodanowych zaliczamy (można je łączyć z tłuszczami do 1,5%): chleb pełnoziarnisty, makaron fusili (z mąki durum), kasze, ryż naturalny, białko jaja.
Do produktów tłuszczowych zaliczamy: mięso, jaja, sery, śmietanę do 18%.
Należy unikać wszelkich produktów z dodatkiem mąki białej (pszennej), masła, bułki tartej, cukru, karmelu, skrobii modyfikowanej.
Dopuszczalne jest spożywanie węglowodanów o max. 50 IG.
Do każdego posiłku (z wyjątkiem owoców spożytych na czczo) należy spożyć warzywa, których masa będzie wynosiła tyle , ile masa całego posiłku.
2. Utrzymanie tej nowej wagi ciała - ten etap to naturalne przedłużenie pierwszej fazy, możliwy i wskazany do stosowania przez całe życie. W dalszym ciągu rezygnujemy z produktów węglowodanowych, których IG wynosi więcej niż 50, ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na niewielki deser ( przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczy)
Przykładowe dania i produkty możliwe do wykorzystania przy układaniu jadłospisu:
Śniadania węglowodanowe :
Wariant I: omlet z białek, mleka i mąki z pełnego przemiału Wariant II: chleb pełnoziarnisty z chudym twarogiem, ze słodzikiem lub niskosłodzonym dżemem Wariant III: naleśniki lub racuszki smażone bez tłuszczu ( zrobione z mąki z pełnego przemiału)
Obiady tłuszczowe: (zawsze z surowymi warzywami)
Wariant I: kurczak, indyk, sery żółte, sery pleśniowe, ryby - gotowane na parze lub pieczone, ewentualnie smażone na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, Wariant II: jajka gotowane lub w postaci jajecznicy, warzywa gotowane Wariant III: kotlety mielone
Kolacje węglowodanowe:
Wariant I: makaron durum, dziki ryż, soja Wariant II: jogurt 0%, twaróg Wariant III: tuńczyk w sosie własnym