Dieta dla grupy krwi B

Autor, dr Adamo przypuszcza, że grupa krwi B po raz pierwszy pojawiła się około 12 -17 tysięcy lat temu, wśród koczowniczych plemion żyjących w Himalajach.

Życie w surowych warunkach miało doprowadzi w konsekwencji do powstania takich cech jak : duża odporność i siła, co odziedziczyli również ich współcześni potomkowie, którym nie straszne są choćby typowe choroby cywilizacyjne, rak czy choroby serca. Zaznacza się jednak tutaj tendencja do takich przypadłości jak stwardnienie rozsiane, zespół chronicznego zmęczenia czy wyczerpanie psychiczne, a także stany zapalne dróg moczowych.

Produktami szczególnie polecanymi dla osób z grupą krwi B są : nabiał jako źródło białka (także ryby oceaniczne i owce morza), wybrane warzywa i owoce. Niewskazane są przede wszystkim orzechy i pestki.

Produkty wskazane:

Mięsa: dziczyzna, królik, baranina, jagnięcina

Ryby i owoce morza: halibut, dorsz, łosoś, makrela, morszczuk, jesiotr, sardynki, flądra, sola

Nabiał i jaja: chude mleko, owcze mleko, kefiry, jogurty, feta, mozzarella, risotta, serek wiejski, ser owczy

Oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek

Fasola i rośliny strączkowe: soja

Zboża, ziarna, makarony: orkisz, proso, owies, otręby owsiane, otręby ryżowe, płatki owsiane i płatki ryżowe

Warzywa: botwinka, bakłażan, brukselka, brokuły, buraki, kapusta biała, czerwona, kapusta chińska, kalafior, marchew, pasternak, papryka: czerwona, jalapeno, zielona i żółta, pietruszka, rzeżucha, ziemniaki

Owoce: ananas, jeżyny, banany, papaja, śliwki, winogrona

Przyprawy: pietruszka, imbir, pieprz Cayenne, chrzan, curry

Produkty niewskazane

Mięsa: kaczka, przepiórka, gęś, kuropatwa, wieprzowina, serca, szynki

Owoce morza i ryby: łosoś wędzony, krab, małże, omułki, ostrygi, raki, ślimaki, homar, krewetki

Nabiał i jaja: lody

Oleje i tłuszcze: olej sezamowy, kukurydziany, krokoszowy, słonecznikowy i z orzeszków ziemnych

Orzechy i pestki: mak, nasiona pinii, nerkowce, pistacje, pestki dyni, sezam, słonecznik

Fasola i rośliny strączkowe: fasola azuki, aduke, czarna, pinto, soczewica

Zboża , ziarna, pieczywo i makarony: amarant, gryka, kukurydza, jęczmień, ryż dziki, żyto: chleb pszenny i żytni; mąka: żytnia, jęczmienna, pszenna; otręby pszenne, kuskus

Warzywa: dynia, kukurydza, karczochy, awokado, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, oliwki pomidory

Owoce: granaty, rabarbar, opuncja, karambola

Przyprawy: cynamon, kozieradka, pieprz biały i czarny, ketchup

Używki: coca-cola, napoje gazowane, woda sodowa, likiery

Przykładowe menu (opracowane przez dietetyk D.Khader)

śniadanie:

* Koktajl Membrane Fluidizer (1 łyżka stołowa oleju z siemienia lnianego, 1 łyżkę stołowa lecytyny w proszku/granulkach i od 180 do 240 gramów soku owocowego. Dokładnie wymieszaj (najlepiej w shakerze) i wypij. Lecytynę w granulkach możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych supermarketach.) * 2 kromki chleba Ezekiela z serem jogurtowo- ziołowym * Gotowane jajko, herbata zielona

Lunch:

* Sałata grecka: (sałata, ogórek, seler, feta, olej cytryna), * banan, mrożona herbata ziołowa

Podwieczorek:

* Ciasto quinoa z sosem jabłkowym, herbata ziołowa

Kolacja:

* Potrawka jagnięca ze szparagami, szafran z brązowym ryżem, * ugotowane na parze warzywa (brokuły, chińska kapusta), * mrożony jogurt.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.