Życie w surowych warunkach miało doprowadzi w konsekwencji do powstania takich cech jak : duża odporność i siła, co odziedziczyli również ich współcześni potomkowie, którym nie straszne są choćby typowe choroby cywilizacyjne, rak czy choroby serca. Zaznacza się jednak tutaj tendencja do takich przypadłości jak stwardnienie rozsiane, zespół chronicznego zmęczenia czy wyczerpanie psychiczne, a także stany zapalne dróg moczowych.
Produktami szczególnie polecanymi dla osób z grupą krwi B są : nabiał jako źródło białka (także ryby oceaniczne i owce morza), wybrane warzywa i owoce. Niewskazane są przede wszystkim orzechy i pestki.
Produkty wskazane:
Mięsa: dziczyzna, królik, baranina, jagnięcina
Ryby i owoce morza: halibut, dorsz, łosoś, makrela, morszczuk, jesiotr, sardynki, flądra, sola
Nabiał i jaja: chude mleko, owcze mleko, kefiry, jogurty, feta, mozzarella, risotta, serek wiejski, ser owczy
Oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek
Fasola i rośliny strączkowe: soja
Zboża, ziarna, makarony: orkisz, proso, owies, otręby owsiane, otręby ryżowe, płatki owsiane i płatki ryżowe
Warzywa: botwinka, bakłażan, brukselka, brokuły, buraki, kapusta biała, czerwona, kapusta chińska, kalafior, marchew, pasternak, papryka: czerwona, jalapeno, zielona i żółta, pietruszka, rzeżucha, ziemniaki
Owoce: ananas, jeżyny, banany, papaja, śliwki, winogrona
Przyprawy: pietruszka, imbir, pieprz Cayenne, chrzan, curry
Produkty niewskazane
Mięsa: kaczka, przepiórka, gęś, kuropatwa, wieprzowina, serca, szynki
Owoce morza i ryby: łosoś wędzony, krab, małże, omułki, ostrygi, raki, ślimaki, homar, krewetki
Nabiał i jaja: lody
Oleje i tłuszcze: olej sezamowy, kukurydziany, krokoszowy, słonecznikowy i z orzeszków ziemnych
Orzechy i pestki: mak, nasiona pinii, nerkowce, pistacje, pestki dyni, sezam, słonecznik
Fasola i rośliny strączkowe: fasola azuki, aduke, czarna, pinto, soczewica
Zboża , ziarna, pieczywo i makarony: amarant, gryka, kukurydza, jęczmień, ryż dziki, żyto: chleb pszenny i żytni; mąka: żytnia, jęczmienna, pszenna; otręby pszenne, kuskus
Warzywa: dynia, kukurydza, karczochy, awokado, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, oliwki pomidory
Owoce: granaty, rabarbar, opuncja, karambola
Przyprawy: cynamon, kozieradka, pieprz biały i czarny, ketchup
Używki: coca-cola, napoje gazowane, woda sodowa, likiery
Przykładowe menu (opracowane przez dietetyk D.Khader)
śniadanie:
* Koktajl Membrane Fluidizer (1 łyżka stołowa oleju z siemienia lnianego, 1 łyżkę stołowa lecytyny w proszku/granulkach i od 180 do 240 gramów soku owocowego. Dokładnie wymieszaj (najlepiej w shakerze) i wypij. Lecytynę w granulkach możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych supermarketach.) * 2 kromki chleba Ezekiela z serem jogurtowo- ziołowym * Gotowane jajko, herbata zielona
Lunch:
* Sałata grecka: (sałata, ogórek, seler, feta, olej cytryna), * banan, mrożona herbata ziołowa
Podwieczorek:
* Ciasto quinoa z sosem jabłkowym, herbata ziołowa
Kolacja:
* Potrawka jagnięca ze szparagami, szafran z brązowym ryżem, * ugotowane na parze warzywa (brokuły, chińska kapusta), * mrożony jogurt.