Konsekwencją tego ma być niski poziom kwasów żołądkowych, co powoduje trudności z trawieniem mięsa. Ludzie z grupą krwi A mają naturalną skłonność do cukrzycy, chorób serca czy raka, dlatego ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej jest spożywanie odpowiednich produktów, zawierających substancje tj., przeciwutleniacze, witaminy, minerały.
Główne zalecenia:
- całkowita eliminacja mięsa nie jest wskazana, warto jednak stopniowo zmniejszać jego ilość w codziennych jadłospisach, zamieniając je na tofu czy ryby. Warto uwzględnić takie produkty jak orzechy i pestki, które są również dobrym źródłem białka
- tolerowane są niewielkie ilości nabiału i tłuszczy,
- niezwykle korzystne dla zdrowia są produkty zbożowe - jednak niepreparowane i nieoczyszczone
- istotnym elementem są warzywa i owoce
Wskazane pokarmy:
1. Mięsa: indyk, kurczak 2. Ryby: karp, dorsz, łosoś, makrela, pstrąg, sieja, szczupak 3. Nabiał: mleko sojowe, ser sojowy (tofu) 4. Oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni 5. Orzechy i pestki: pestki dyni, siemię lniane, masło rzechowe 6. Fasole i rośliny strączkowe: soczewica, fasola azuki, pinto, aduke, fasola czarna 7. Zboża, ziarna, pieczywo makarony: amarant, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makaron ryżowy 8. Warzywa: brokuły, czosnek, cykoria, kalarepa, chrzan, dynia, cebula czerwona, kapusta włoska, kiełki rzodkiewki, koper włoski, kalafior, karczochy, marchew, , pietruszka, pasternak, por sałata rzymska, szpinak 9. Owoce: borówki amerykańskie, ananas, cytryny, grejpfruty, figi świeże i suszone, czarne jagody, jeżyny, morele świeże i suszone, rodzynki, śliwki, żurawina, suszone wiśnie 10. Przyprawy: czosnek, imbir, kozieradka, sos sojowy, tamari, musztarda, melasa, słód jęczmienny 11. Używki: czerwone wino, zielona herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa
Produkty niewskazane:
1. Mięsa: baranina, bażanty, dziczyzna, cielęcina, bekon, gęsi, królik kaczka, kuropatwa, przepiórki, wieprzowina, wołowina, wątroba, parówki, szynki, bekon, serca 2. Owoce morza i ryby: omułki, krewetki, kraby, kawior, łosoś wędzony, małże, morszczuk, flądra, halibut, homar, ostrygi, śledzie, ośmiornica, sola, sum, tuńczyk, węgorz 3. Nabiał i jaja: mleko krowie, masło, maślanka, serwatka, ser brie, camembert, edamski, cheddar, ementaler, gouda, parmezan, serek wiejski 4. Oleje i tłuszcze: olej bawełniany, krokoszowy, arachidowy, kukurydziany, sezamowy 5. Orzechy i pestki: orzech kokosowy, orzechy brazylijskie, nerkowce, pistacje 6. Zboża, ziarna makarony: pszenica, kiełki pszenicy, chleb pszenny, otręby pszenne, pumpernikiel, mąka biała 7. Warzywa: papryki (czerwona, żółta i zielona), biała i czerwona kapusta, pomidory, pieczarki, szczaw, ziemniaki, 8. Owoce: banany, mandarynki, mango, melony, rabarbar, papaja, oliwki czarne, miodunka, pomarańcze 9. Przyprawy: pieprz biały, czarny czerwony i cayenne, żelatyna, ketchup, octy, majonez, 10. Używki: czarna herbata, coca-cola, likiery piwo, woda sodowa, napoje gazowane
Przykładowe menu (opracowane przez dietetyka D. Khader):
Śniadanie:
*Woda z sokiem cytrynowym - po przebudzeniu *Owsianka z mlekiem sojowym *Syrop klonowy lub melasa *Sok grejpfrutowy, kawa lub herbata ziołowa
Lunch:
*Sałatka grecka (posiekana sałata, seler zielona cebula, ogórek, *posypane serem feta, świeża miętą i pokropione sokiem z cytryny), jabłko *1 kromka chleba z kiełkującej pszenicy, herbata ziołowa
Podwieczorek:
*2 wafle ryżowe z masłem z orzeszków ziemnych, śliwki, *zielona herbata lub woda
Kolacja:
*Brokuły, lasagna, tofu-pesto, mrożony jogurt, *kawa lub herbata ziołowa (czerwone wino wskazane)