Dieta dla grupy krwi 0

Wg autora założeń diety zgodnej z grupą krwi osoby posiadające grupę krwi 0 to potomkowie prastarych ludów łowiecko- zbierackich, cechujących się dużą siłą fizyczną i wytrzymałością.

W związku z tym preferencyjnym pokarmem dla tej części populacji ludzkiej jest mięso, a także dla utrzymania równowagi kwasowo- zasadowej organizmu odpowiednia ilość warzyw i owoców. Innymi cechami charakterystycznymi dla posiadaczy tej grupy krwi są:

*często występująca niedoczynność tarczycy - w celu utrzymywania poziomu hormonów tarczycy na stałym poziomie konieczne jest spożywanie pokarmów bogatych w jod: alg, wodorostów i owoców morza *brak tolerancji dla białek roślinnych i produktów mlecznych *konieczność wysiłku fizycznego i dużej aktywności - są warunkiem zdrowia, utrzymania odpowiedniej sylwetki a także dobrego samopoczucia

Codzienny jadłospis powinno się układać w oparciu o bilans kaloryczny, który zależy od trybu życia i aktywności, koncentrując się przede wszystkim na produktach z grupy "wskazane", a eliminując produkty "niewskazane". Produkty z grupy neutralnej można stosować w ograniczonych, niewielkich ilościach.

Do produktów zalecanych dla tej grupy krwi należą:

1.Mięsa : należy zwracać uwagę na ich jakość, polecane są te pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków. Dotyczy to nie tylko mięs, ale również innych produktów. Najbardziej wskazane są: cielęcina, baranina, wołowina, jagnięcina, wątroba, wołowina mielona, mięso jelenia, serce 2.Ryby i owoce morza: halibut, aloza, biały okoń, makrela, morszczuk, łosoś, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sola, szczupak, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń 3.Oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego 4.Orzechy i pestki: orzech włoski, pestki dyni 5.Rośliny strączkowe: fasola azuki, sduke, pinto, groch "czarne oczko" 6.Chleb: chleb ezechiela, chleb esseński 7.Warzywa: brokuły, burak szwajcarski, cebule (żółta, czerwona,), cykoria, chrzan, dynia, czerwona papryka, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch (amerykański i jerozolimski), mniszek lekarski, rzepa, por, pietruszka, wodorosty, słodkie ziemniaki 8.Owoce: suszone i świeże figi, śliwki ciemne, czerwone, suszone i zielone 9.Soki i napoje: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni 10.Przyprawy: algi, curry, kozieradka, imbir

Do produktów zabronionych należą:

1.Mięso: wieprzowina, gęś, bekon 2.Owoce morza i ryby: sum, śledzie marynowane, łosoś wędzony, kawior, ośmiornica 3.Jaja i nabiał: w zasadzie powinno się te produkty zupełnie eliminować, dopuszczalne są produkty z grupy neutralnej (patrz poniżej), na pewno powinniśmy zrezygnować z : kefir, lody, maślanka, mleko krowie, ser biały, ser brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, wiejski, serwatka, śmietana 4.Zboża : owies, pszenica, otręby, kukurydza, kuskus, kiełki pszenicy, mąka pszeniczna, z otrębów, pieczywo i makarony ze zbóż 5.Warzywa: awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza, pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone 6.Ziarna i makarony: również należy z nich zupełnie zrezygnować 7.Przyprawy: ketchup, marynaty słodkie i kwaśny 8.Używki: kawa z kofeiną i bezkofeinowa, coca-cola, mocne alkohole, likiery, napoje gazowane, 9.Warzywa: bakłażan, awokado, brukselka, kalafior, kapusta biała i czerwona, ziemniaki białe i czerwone, szczaw. 10.Owoce: jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, truskawki, rabarbar, melony 11.Orzechy i pestki: mak, kokos, orzech brazylijski, orzeszki nerkowca, pistacje, orzeszki ziemne

Do produktów neutralnych należą:

1.Mięsa : królik, kurczak, kuropatwa, kaczka, bażant, indyk. 2.Ryby i owoce morza: homar, flądra, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule, ostrygi, raki, rekin, węgorz, ślimaki. 3.Nabiał i jaja: jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser owczy, ser mozzarella, ser tofu, mleko sojowe 4.Oleje i tłuszcze: olej z wątroby dorsza, słonecznikowy i sezamowy 5.Orzechy i pestki: migdały, sezam, kasztany, orzechy, laskowe, nasiona pinii, słonecznik 6.Rośliny strączkowe: ciecierzyca, bób, fasola biała, czarna, czerwona, fasolka szparagowa, soja, groch zielony 7.Zboża, ziarna, pieczywo: gryka, jęczmień, orkisz, amarant, ryż, żyto, proso. 8.Warzywa: buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi. 9.Owoce: agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone, papaja, porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona czerwone i zielone, wiśnie, żurawina 10.Przyprawy: kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari, trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna, dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasa 11.Używki: czekolada, piwo, wino białe i czerwone

Przykładowy jadłospis (opracowany przez dietetyka D.Khader)

Śniadanie:

*2 tosty z chleba Ezekiela z masłem lub masłem migdałowym *18 dag soku warzywnego, *banan, *herbata zielona lub ziołowa

Lunch:

*18 dag pieczeń wołowa, sałatka za szpinaku, *jabłko lub plasterki ananasa, *woda

Podwieczorek:

*1 kawałek ciasta qui nosa, z sosem jabłkowym, *zielona herbata lub ziołowa herbata

Kolacja:

*Potrawka jagnięco- szparagowa, *duszone na parze brokuły, *słodkie ziemniaki, *mieszanka owocowa ze Świerzych owoców: borówki, brzoskwinie, herbata ziołowa

Więcej o:
Copyright © Agora SA