Jak schudnąć 8 kilo w 2 miesiące? Czy dieta 8 kg w 2 miesiące jest zdrowa i bezpieczna?

8 kg na minusie to naprawdę dużo. Ale dwa miesiące to idealny czas na utratę takiej masy ciała. Jak się do tego przygotować? Na co zwrócić uwagę? I co jest ważniejsze - zdrowa dieta czy aktywność fizyczna? Odpowiadamy na wszystkie nurtujące pytania.

Jak schudnąć 8 kg w dwa miesiące?

Zastanawiasz się, jak schudnąć 8 kg w dwa miesiące? Mimo że 8 kg to naprawdę dużo, to jednak dwa miesiące to naprawdę wystarczający czas, aby zrobić to z głową, czyli bez efektu jo-jo i niekorzystnych dla naszego organizmu niedoborów minerałów i witamin.

Zobacz wideo 5 przepisów na odchudzające koktajle

Dobrze zbilansowana dieta i częsta aktywność fizyczna to dwa najważniejsze elementy. Jednak na nic się one zdadzą, jeśli nie dołączymy do nich trzeciego – codziennych zdrowych nawyków – niewiele osiągniemy.

Jak schudnąć 8 kg w dwa miesiące? Dieta

Dieta, która pozwoli nam schudnąć 8 kg w dwa miesiące, powinna liczyć około 1200-1500 kalorii. Wszystko zależy od tego, jakie zapotrzebowanie kaloryczne mamy wyjściowe. Taką dietę koniecznie musimy wspierać zdrowymi nawykami. Od czego zacząć?

Na początek przyda się dobre nastawienie. Nie bądźmy dla siebie krytyczni. Doceniajmy się nawet za małe sukcesy, choćby odmówienie kawałka tortu na urodzinach koleżanki. Ponadto warto traktować odchudzanie jako wielką przygodę. Możesz zaangażować w nie całą rodzinę – wraz z partnerem ćwiczyć na siłowni, z dziećmi jeździć na rolkach, wspólnie gotować i przygotowywać posiłki na następny dzień. Zdrowa dieta może być naprawdę niezłą zabawą.

Pamiętaj o spożywaniu pięciu małych posiłków o regularnych porach dniach. Nie musisz ustawiać budzika. Chodzi o czas orientacyjny. Jeśli pierwsze śniadanie jesz o 7, a raz zdarzy ci się zaspać i zjesz je o 7:30 nic wielkiego czy strasznego się nie stanie. Pamiętaj jednak o pilnowaniu pór posiłków. Dzięki temu organizm nie będzie magazynował kalorii na później, na tak zwaną czarną godzinę. Wszystko spali na bieżąco.

Ważne, aby ostatni posiłek zjeść nie później niż dwie-trzy godziny przed pójściem spać. W ten sposób zdążysz spalić jedzenie i pójdziesz spać z pustym brzuchem. Korzystnie wpłynie to na jakość twojego snu.

Skoro już jesteśmy przy śnie. Zwracaj uwagę na odpoczynek. Regeneracja jest bardzo ważnym elementem naszego życia. Musisz spać minimum siedem godzin dziennie. Pamiętaj, aby spać w przewiewnych ubraniach, w temperaturze około 20-22 stopni.

Woda to kolejny niezbędny element twojej nowej diety. Nawadniaj organizm każdego dnia. Od tego nie ma urlopu! Pij minimum dwa litry wody dziennie. Unikaj napojów gazowanych, słodzonych, soków z kartonu. To wszystko tylko puste kalorie.

Postaw też na sportowe zdrowe nawyki. Zamiast windy wybieraj schody. Przesiądź się z samochodu na rower. Jeśli dojeżdżasz komunikacją miejską, w miarę możliwości wysiadaj przystanek wcześniej i do pracy czy do domu idź na piechotę.

Jak schudnąć 8 kg w dwa miesiące? Ćwiczenia

Wspomniane zdrowe sportowe nawyki to jedno, ale bardzo ważne są także regularne ćwiczenia, jeśli chcemy schudnąć 8 kg w dwa miesiące. Postaw na intensywne treningi siłowe lub cardio. Szczególnie ten drugi typ aktywności pomaga w szybkim tempie spalić kalorie. Warto polubić bieganie, pływanie, jazdę na rolkach. Szczególnie wiosną i latem mamy morze możliwości!

Jak schudnąć 8 kg w dwa miesiące? Jadłospis

Myślisz, że jadłospis na diecie 8 kg w dwa miesiące będzie bardzo ograniczony? Nic bardziej mylnego. Poznasz wiele ciekawych, nowych smaków. Oto przykładowy jadłospis na dwa dni:

I dzień

Śniadanie: Smoothies owocowe – najlepiej z owoców sezonowych, na przykład truskawek, malin połączonych z ananasem lub grejpfrutem.

II śniadanie: Kilka marchewek i seler pokrojonych w słupki z humusem naturalnym.

Obiad: Dorsz pieczony z dodatkiem ziół, dwa młode ziemniaczki, garść fasolki szparagowej.

Podwieczorek: Jabłko lub gruszka.

Kolacja: Twarożek odtłuszczony z rzodkiewkami i kiełkami, dwie kromki razowego pieczywa.

II dzień

Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych zalane mlekiem roślinnym lub wodą z dodatkiem malin lub/i orzechów włoskich.

II śniadanie: Kanapka z pieczywa razowego z wędliną pieczoną, kilka plasterków pomidora.

Obiad: Pieczony indyk z warzywami – na przykład marchewką, kalafiorem, brokułami.

Podwieczorek: Kisiel jabłkowy własnoręcznie przygotowany.

Kolacja: Serek wiejski z miodem, orzechami laskowymi i garścią malin.

Więcej o:
Copyright © Agora SA