Jedzenia tych 5 warzyw lepiej unikać zimą. Są dla nas bezwartościowe a nawet szkodliwe
Dzięki zawartości w orzechach włoskich magnezu, miedzi oraz kwasu foliowego, ich spożywanie wspomaga pamięć, koncentrację oraz ogólne funkcjonowanie mózgu. Zapobiegają także chorobie Alzheimera. Wystarczy jeść zaledwie dwa orzechy dziennie, by polepszyć pracę układu nerwowego.
Kasza jaglana jest cennym źródłem minerałów, białka i błonnika. Dodaje energii oraz wspomaga układ pokarmowy i działa rozgrzewająco. Wzmacnia serce oraz odporność - dlatego warto jeść ją szczególnie w sezonie jesienno-zimowym oraz w trakcie przeziębienia.
Pyszne i super zdrowe koktajle z dodatkiem kurkumy
Jajka nie tylko pozytywnie wpływają na sylwetkę, ale również wspomagają pracę mózgu. Dostarczają także wzorcowego białka, a wiele badań naukowych potwierdziło, że ich spożywanie nie wpływa na zwiększenie poziomu cholesterolu w naszym organizmie. W żółtkach znajduje się cenny tłuszcz oraz witaminy A, D, E i K.
Kozie mleko zawiera niewielką ilość laktozy i jest lżejsze od mleka krowiego. Znajdują się w nim również zdrowe tłuszcze oraz cenne pierwiastki takie, jak wapń, fosfor oraz potas. Jest źródłem witaminy A, C, PP oraz witamin z grupy B.
Picie zbyt dużej ilości wody może być dla nas niebezpieczne. Dlaczego? Pytamy eksperta
Ryby przeważają w śródziemnomorskiej diecie, która od lat jest uważana za najzdrowszą. Ich spożywanie ma dobry wpływ na mózg oraz przemianę materii. To doskonałe źródło cennych i niezbędnych w diecie kwasów tłuszczowych omega-3.
Świeże owoce są źródłem witamin i antyoksydantów, a przemysłowo produkowane słodycze to jedynie dawka pustych kalorii, morze cukru i szkodliwego tłuszczu utwardzonego. Warto więc odstawić wysokoprzetworzone słodycze i jako deser serwować świeże owoce. Taki nawyk z pewnością opłaci się dla zdrowia.
Jak ograniczyć węglowodany w diecie? 5 prostych i zdrowych sposobów