Co jeść, by żyć długo i w dobrej formie? Oto dieta długowieczności

Jakie produkty umieścić w diecie, by przez długie lata cieszyć się zdrowiem i nienaganną formą? Oto 6 składników, które według stulatków pozwalają zachować długowieczności.

Jedzenia tych 5 warzyw lepiej unikać zimą. Są dla nas bezwartościowe a nawet szkodliwe

Orzechy włoskie

Orzechy włoskieOrzechy włoskie unsplash.com

Dzięki zawartości w orzechach włoskich magnezu, miedzi oraz kwasu foliowego, ich spożywanie wspomaga pamięć, koncentrację oraz ogólne funkcjonowanie mózgu. Zapobiegają także chorobie Alzheimera. Wystarczy jeść zaledwie dwa orzechy dziennie, by polepszyć pracę układu nerwowego.

Kasza jaglana

Kasza jaglanaKasza jaglana unsplash.com

Kasza jaglana jest cennym źródłem minerałów, białka i błonnika. Dodaje energii oraz wspomaga układ pokarmowy i działa rozgrzewająco. Wzmacnia serce oraz odporność - dlatego warto jeść ją szczególnie w sezonie jesienno-zimowym oraz w trakcie przeziębienia.

Pyszne i super zdrowe koktajle z dodatkiem kurkumy

Jajka

JajkaJajka unsplash.com

Jajka nie tylko pozytywnie wpływają na sylwetkę, ale również wspomagają pracę mózgu. Dostarczają także wzorcowego białka, a wiele badań naukowych potwierdziło, że ich spożywanie nie wpływa na zwiększenie poziomu cholesterolu w naszym organizmie. W żółtkach znajduje się cenny tłuszcz oraz witaminy A, D, E i K.

Kozie mleko

Mleko kozieMleko kozie unsplash.com

Kozie mleko zawiera niewielką ilość laktozy i jest lżejsze od mleka krowiego. Znajdują się w nim również zdrowe tłuszcze oraz cenne pierwiastki takie, jak wapń, fosfor oraz potas. Jest źródłem witaminy A, C, PP oraz witamin z grupy B. 

Picie zbyt dużej ilości wody może być dla nas niebezpieczne. Dlaczego? Pytamy eksperta

Ryby

RybyRyby unsplash.com

Ryby przeważają w śródziemnomorskiej diecie, która od lat jest uważana za najzdrowszą. Ich spożywanie ma dobry wpływ na mózg oraz przemianę materii. To doskonałe źródło cennych i niezbędnych w diecie kwasów tłuszczowych omega-3. 

Owoce zamiast słodyczy

OwoceOwoce unsplash.com

Świeże owoce są źródłem witamin i antyoksydantów, a przemysłowo produkowane słodycze to jedynie dawka pustych kalorii, morze cukru i szkodliwego tłuszczu utwardzonego. Warto więc odstawić wysokoprzetworzone słodycze i jako deser serwować świeże owoce. Taki nawyk z pewnością opłaci się dla zdrowia.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie? 5 prostych i zdrowych sposobów

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.