4 błędy żywieniowe utrudniające odchudzanie, które popełnia każdy
Wiele osób zwyczajnie rezygnuje z poszukiwania zdrowych produktów lub nawet nie próbuje przejść na zdrowszy tryb życia w obawie, że dietetyczne jedzenie wiązać się będzie z dużymi wydatkami. Oto sposoby, dzięki którym skomponujesz zdrowy jadłospis bez nadwyrężania budżetu:
Przede wszystkim staraj się nie chodzić na zakupy z pustym żołądkiem. Głód zwiększa ryzyko kupienia nieplanowanych produktów oraz niezdrowych przekąsek, co również naraża budżet na dodatkowe koszty. Przed zakupami zrób listę zakupów i staraj się jej trzymać - pomaga zachować kontrolę nad zawartością koszyka oraz finalną ceną zakupów. Przygotowując listę warto uwzględnić promocje oraz produkty sezonowe, które często są w bardzo korzystnych cenach.
Jagody goji, nasiona chia, czy komosa ryżowa, to zdrowe i modne produkty, za które czasem trzeba słono zapłacić. Na polskim rynku dostępne są tańsze składniki, które mimo tego, że nie są modne i popularne również dostarczą nam dużo witamin oraz składników odżywczych (np. siemię lniane zamiast nasion chia). Jeśli zależy ci na oszczędnościach, nie ulegaj bezmyślnie trendom. Sprawdź tańsze zamienniki modnych super foods - niech one lądują w twoim koszyku podczas zakupów.
Naturalny detoks. 5 produktów, których nie może zabraknąć w twojej diecie
Warto szukać dobrych jakościowo produktów bezpośrednio na targowiskach miejskich. Jest to dobra alternatywa dla supermarketów, ponieważ produkty, które można tam dostać są nie tylko znacznie tańsze od tych sklepowych, ale również często znacznie lepsze jakościowo.
Zdrowa dieta powinna dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka. Produktem bogatym w białko jest oczywiście mięso, jednak jest to wysoki wydatek, który można w łatwy i zdrowy sposób zastąpić. Mięso w diecie z powodzeniem zastąpi nabiał oraz rośliny strączkowe, które są bogate nie tylko w białko, ale także w składniki mineralne. Jeśli decydujesz się na obiad, w którego składzie będzie mięso, na kolację możesz zafundować sobie np. pasztet z czerwonej soczewicy, na którego przepis znajdziesz TUTAJ. Im większa różnorodność źródeł białka, tym lepiej.
W sezonie zimowym, świeże warzywa znacznie drożeją. Wówczas o wiele bardziej opłaca się kupować mrożone mieszanki warzywne. Proces mrożenia nie wpływa na utratę składników odżywczych oraz witamin. Jeśli bardziej opłacalne dla portfela zimą są warzywa mrożone sięgaj po nie bez obaw, gdyż wcale nie są mniej wartościowe od tych świeżych.
10 wieczornych przekąsek, które nie zrujnują twojej diety
Gdy gotujesz tylko jedną porcję, możesz zmarnować dużą ilość jedzenia. Co więcej, wychodzi to znacznie drożej niż jednoczesne przygotowanie kilku posiłków. Nie bój się gotować większych porcji, gdyż część możesz później zamrozić lub zjeść na drugi dzień. To pozwoli ci zaoszczędzić całkiem sporo pieniędzy.